H Wood & Company και οι οικονομολόγοι Raffaella Tenconi και Alessio Chiesa εξηγoύν ότι οι έρευνες κλίματος του Οκτωβρίου για την Ελλάδα αποκάλυψαν σημαντική πτώση σε όλους τους τομείς, αλλά η διάθεση για προσλήψεις παραμένει πολύ υψηλή.

«Η αρνητική έκπληξη που μας εκπλήσσει περισσότερο είναι ότι ούτε η ισχύς της αγοράς εργασίας, ούτε η συνολική επέκταση της οικονομίας έχουν όλο και πιο θετικό αντίκτυπο στους Έλληνες καταναλωτές.

Αντιθέτως, τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αναφέρουν καμία βελτίωση του πληθωρισμού, διατηρούν μειωμένες προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας και εύθραυστες προσδοκίες για δαπάνες και αποταμιεύσεις», επισημαίνουν οι Tenconi και Chiesa.

«Η ανάλυση δείχνει ότι ο επίμονος πληθωρισμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα, πολύ περισσότερο από ότι στις άλλες χώρες της  ΕΕ, όπου ο υψηλός αντιλαμβανόμενος πληθωρισμός είναι πρόβλημα αλλά τουλάχιστον παρουσιάζει ταχύτερη βελτίωση από αυτή που βλέπουμε στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι καταναλωτές γίνονται πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον των οικονομικών τους, γεγονός που προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», συνεχίζει το δίδυμο Tenconi και Chiesa.

Την ίδιας στιγμή, οι Tenconi και Chiesa διαπιστώνουν ότι ελάχιστη έως μηδαμινή βελτίωση στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να συρρικνώνονται σε ετήσια βάση.

«Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω του επιπέδου των επιτοκίων, αλλά και επειδή τα νοικοκυριά υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει του επικείμενου επιδοτούμενου προγράμματος από το κράτος “Σπίτι μου ΙΙ”. Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου, η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται επίσης να παραμείνει αμετάβλητη», εξηγούν οι οικονομολόγοι.

Η εμπιστοσύνη στην αγορά μειώνεται

Η Wood & Company αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι ανέφεραν πτώση της εμπιστοσύνης στην αγορά. Οι δείκτες εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι σημαντικά πιο ευμετάβλητοι από ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ, οπότε το μέγεθος αυτών των μεταβολών δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ένδειξη επικείμενης σκληρής προσγείωσης, αλλά όλες οι έρευνες του τομέα υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα αμβλύνεται.

«Ο δείκτης του βιομηχανικού τομέα μειώθηκε στο 1,9, από 8,2 τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στο 37,3, από 41,1 τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης του λιανικού εμπορίου μειώθηκε στο 5,5, από 13,8, και ο δείκτης του κατασκευαστικού τομέα συρρικνώθηκε κατά 0,6, από 5,2 τον Σεπτέμβριο.

Κατά την άποψή μας, είναι κάπως περίεργο να βλέπουμε την αδυναμία στις κατασκευές, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από το Ταμείο RRF της ΕΕ και την αυξανόμενη αύξηση του δανεισμού προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Ο τομέας αυτός αντιμετωπίζει ελλείψεις σε υλικό εργατικό δυναμικό, οι οποίες έχουν βελτιωθεί φέτος μέχρι στιγμής χάρη στις προσπάθειες πολιτικής για την αύξηση των εισροών ξένων εργαζομένων», καταλήγει η Wood & Company.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Μείνετε σπίτια σας, προειδοποιεί ο Σάντσεθ τους κατοίκους της Βαλένθια

Π. Μαρινάκης: Ανεύθυνη και επιζήμια αντιπολίτευση

RedwolfOgilvy: Το νέο ισχυρό διαφημιστικό γραφείο της Κύπρου