ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Στις 5 Νοεμβρίου 150 εκατ. Αμερικανοί θα ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, με τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις και τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ να συμμετέχουν σε μία σκληρή προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία μάχη στήθος με στήθος.
Σύμφωνα με τους δύο υποψηφίους, πρόκειται για τις σημαντικότερες εκλογές της χώρας, καθώς διακυβεύονται πολλά ζητήματα σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Ανήκει όμως η νίκη στον υποψήφιο που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους; Όχι ακριβώς.
Οι αμφιταλαντευόμενες πολιτείες
Το «μοναδικό» εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ήδη «χωρισμένο» σε «Δημοκρατικές» και «Ρεπουμπλικανικές» πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες πολιτείες σταθερά ανήκουν πλειοψηφικά σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Υπάρχουν όμως κάποιες πολιτείες –μετρημένες στα δάχτυλα- οι οποίες είναι επιρρεπείς σε αλλαγές στάσης, γνωστές και ως… οι αμφιταλαντευόμενες πολιτείες (swing states).
Η φετινή προεδρική κούρσα φαίνεται ότι θα κριθεί σε επτά πολιτείες, με τις δημοσκοπήσεις να προμηνύουν ένα εκλογικό θρίλερ με διαφορές 1,5 μονάδας, σύμφωνα με την παρακολούθηση των δημοσκοπήσεων των Financial Times.
Όλες μαζί αντιπροσωπεύουν μόλις 93 από το σύνολο των 538 ψήφων του εκλεκτορικού σώματος και μόλις το 18% του συνόλου του πληθυσμού, όμως έχουν μπει στο στόχαστρο των δύο υποψηφίων, οι οποίοι αφιερώνουν χρήματα και ενέργεια για να τις κερδίσουν.
Μπορεί ένα 3% να φέρει την ανατροπή;
Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ένα ακόμα κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος, ιδίως όταν μιλάμε για τόσο μικρές αποκλίσεις μεταξύ των δύο υποψηφίων.
Μια δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η ομάδα αυτή αντιπροσωπεύει μόνο το 3% των πιθανών ψηφοφόρων στις πολιτείες που δίνουν μάχη – ένας μικρός αριθμός που αντικατοπτρίζει τη βαθιά πόλωση της Αμερικής.
Το να κερδίσει κανείς την πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, θα μπορούσε να κρίνει την τις φετινές εκλογές, δίνοντάς τους τεράστια δυνητική δύναμη.
Ποιοι είναι οι αναποφάσιστοι;
Κυρίως άνδρες, ψηφοφόροι των συνδικάτων που μέχρι πρότινος προτιμούσαν τον αριστερό Μπέρνι Σάντερς αλλά τώρα έχουν στραφεί προς τον Τραμπ, κάποιοι συντηρητικοί, κάποιοι Λατίνοι ή νέοι ψηφοφόροι.
Αρκετές γυναίκες επίσης, συντηρητικές αλλά και πολλοί πολίτες που δεν νιώθουν να συνδέονται με την εκλογική διαδικασία.
Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κυμαίνεται σταθερά από το 2000 έως και το 2020 μεταξύ του 54% και του 67%, παρέχοντας πλούσιο έδαφος να διεκδικήσει ο κάθε υποψήφιος.
Η κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια
Το λεγόμενο «μπλε τείχος», μία σειρά πολιτειών που παραδοσιακά κέρδιζαν οι Δημοκρατικοί, έχει σπάσει την παράδοση από το 2016, όταν ο Τραμπ άλωσε τη μπλε πολιτεία.
Η Πενσυλβάνια (19 εκλέκτορες) εκτείνεται από τη Φιλαδέλφεια κοντά στην ανατολική ακτή μέχρι τη βιομηχανική πόλη του Πίτσμπουργκ στα δυτικά.
Πρόκειται για το πολυπληθέστερο πεδίο μάχης και το μεγαλύτερο έπαθλο γι’ αυτές τις εκλογές.
Η Χάρις και ο Τραμπ επισκέπτονται συχνά την Πενσυλβάνια και έχουν ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα για διαφημίσεις σε αυτή από οπουδήποτε αλλού: 187 εκατ. δολάρια και 146 εκατ. δολάρια αντίστοιχα. Στην αγροτική δυτική περιοχή της Πενσυλβάνια, κοντά στο Μπάτλερ ήταν και το σημείο που ο Τραμπ έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας.
Και οι δύο εκστρατείες φλέρταραν με τους ψηφοφόρους των εργατικών σε μια πολιτεία όπου η μεταποίηση και η παραγωγή ενέργειας καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής. Η Χάρις και ο Τραμπ τάχθηκαν στο πλευρό του συνδικάτου των χαλυβουργών αντιδρώντας στην εξαγορά της εταιρείας US Steel με έδρα το Πίτσμπουργκ από ιαπωνική εταιρεία, με την πρώτη να έχει αποκηρύξει την προηγούμενη αντίθεσή της στο fracking, δηλαδή την τεχνική γεώτρησης που είναι ζωτικής σημασίας για την τεράστια βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου της Πενσυλβάνια.
Η αντίσταση του Μίσιγκαν
Το Μίσιγκαν (15 εκλέκτορες), έδρα του Ντιτρόιτ και κέντρο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ήταν η πολιτεία όπου οι Δημοκρατικοί σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.
Πρόκειται όμως και για μία πολιτεία που έχει αναδειχθεί σε κόμβο αντίστασης απέναντι στην κυβέρνηση του Μπάιντεν σχετικά με την στάση της στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας, καθώς αποτελείται από έναν υψηλό αριθμό Παλαιστινίων, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους πολυάριθμους αραβόφωνους ψηφοφόρους, δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με τους Δημοκρατικούς.
Οι εργάτες είναι επίσης στο επίκεντρο και των δύο εκστρατειών στο Μίσιγκαν, αν και καθοριστικής σημασίας θεωρούνται και τα εύπορα προάστια που περιβάλλουν το Ντιτρόιτ και το Γκραντ Ράπιντς.
Το «λευκό» Ουισκόνσιν
Το Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) αποτελεί ένα ακόμα αμφιλεγόμενο πεδίο μάχης.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα επέλεξε το Μιλγουόκι, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, για το συνέδριό του για να προτείνει τον Τραμπ, και η Χάρις βρέθηκε στην πολιτεία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο για να πραγματοποιήσει τη δική της συγκέντρωση.
Το εκλογικό σώμα στο Ουισκόνσιν είναι δυσανάλογα «λευκό» σε σύγκριση με άλλες πολιτείες που βρίσκονται στο επίκεντρο της μάχης, αλλά η ισχυρή παράδοση της συνδικαλιστικής οργάνωσης θα μπορούσε να ωφελήσει τη Χάρις.
Και οι δύο εκστρατείες επικεντρώνονται στα παραδοσιακά ρεπουμπλικανικά προάστια του Μιλγουόκι, όπου ο Μπάιντεν το 2020 ισχυροποίησε τη Χίλαρι Κλίντον το 2016, και σε κρίσιμες πόλεις που τείνουν προς τους Δημοκρατικούς κοντά στα σύνορα με τη Μινεσότα.
Ένας παράγοντας που αναμένεται να κρίνει το αποτέλεσμα αφορά τις αγροτικές περιοχές του Ουισκόνσιν καθώς οι αγρότες της πολιτείας επλήγησαν σκληρά από τις εμπορικές πολιτικές των Ρεπουμπλικανών κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η συντηρητική Τζόρτζια
Ο Μπάιντεν ήταν ο πρώτος Δημοκρατικός που κέρδισε τη Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1992. Το κόμμα του κέρδισε δύο ακόμα κομβικές αναμετρήσεις για τη Γερουσία το 2021, δίνοντας στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο του οργάνου.
Τα άλλοτε ρεπουμπλικανικά προάστια της Ατλάντα δείχνουν να έχουν κάνει μία στροφή προς τους Δημοκρατικούς.
Όμως η υπόλοιπη Τζόρτζια παραμένει συντριπτικά συντηρητική. Ο Τραμπ όμως έχει μία περίεργη σχέση με την πολιτεία καθώς οι σχέσεις του με τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ, ο οποίος αρνήθηκε να τον βοηθήσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 είναι τεταμένες, αν και πλέον ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα τον υποστηρίξει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Το στοίχημα στη Βόρεια Καρολίνα
Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Καρολίνα (16 εκλέκτορες) το 2008, αλλά έκτοτε κανένας Δημοκρατικός δεν έχει πετύχει το ίδιο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις κατεβαίνει το ίδιο δυναμικά στη Βόρεια Καρολίνα όπως και στη Τζόρτζια, ωθούμενη από ένα ρεύμα υποστήριξης μεταξύ των πανεπιστημιακών πόλεων Ράλεϊ, Ντάραμ και Τσάπελ Χιλ, καθώς και των Σάρλοτ και Γκρίνσμπορο και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.
Η προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων, άλλωστε, έχει κλονιστεί από ένα σκάνδαλο που αφορά τον Μαρκ Ρόμπινσον, τον οποίο ο Τραμπ έχει επαινέσει και υποστήριξε στην προσπάθειά του να γίνει κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας.
Ο Ρόμπινσον έχει αναφερθεί στον εαυτό του ως «μαύρος Ναζί» και υποστήριξε την επαναφορά της δουλείας, μαζί με πολλά άλλα γραφικά σχόλια, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.
Το μεταναστευτικό στην Αριζόνα
Ο Μπάιντεν έφερε την άλλοτε καθαρά συντηρητική Αριζόνα (11 εκλέκτορες) στους κόλπους των Δημοκρατικών το 2020.
Όμως, ως η μόνη αμφιταλαντευόμενη πολιτεία που συνορεύει με το Μεξικό, η Αριζόνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη μετανάστευση – ένα τεράστιο διακύβευμα των φετινών εκλογών. Ο Τραμπ έχει επιτεθεί συστηματικά στον Χάρις επειδή προήδρευσε σε ένα κύμα μετανάστευσης και έχει υποσχεθεί μαζικές απελάσεις ανθρώπων χωρίς χαρτιά αν κερδίσει.
Η Χάρις, η οποία επισκέφθηκε μια συνοριακή πόλη στην Αριζόνα στα τέλη του περασμένου μήνα, επέκρινε τον Τραμπ για το ότι μπλόκαρε έναν διακομματικό συμβιβασμό στο Κογκρέσο φέτος.
Οι Δημοκρατικοί έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κερδίσουν ψήφους από τους κυρίαρχους Ρεπουμπλικάνους που έχουν απογοητευτεί από τον Τραμπ.
Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει έδαφος μεταξύ των Λατίνων. Η τύχη της κομητείας Μαρικόπα, η οποία περιλαμβάνει το Φοίνιξ και το προάστια, είναι πιθανό να αποδειχθεί κρίσιμη για το αποτέλεσμα της πολιτείας.
Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν επίσης ότι το δικαίωμα στην άμβλωση είναι πιθανόν να αυξήσει την προσέλευση των ψηφοφόρων προς την Χάρις. Επί του παρόντος, ο πολιτειακός νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις μέχρι τις 15 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Η οικονομία στο επίκεντρο για τη Νεβάδα
Η Νεβάδα (έξι εκλέκτορες), έδρα των κέντρων τζόγου των Λας Βέγκας και Ρίνο, έχει ψηφίσει υπέρ των Δημοκρατικών σε κάθε προεδρικές εκλογές από το 2004.
Αλλά είναι ευάλωτη για τη Χάρις, καθώς ο Τραμπ κερδίζει έδαφος μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων και επειδή η η οικονομία της πολιτείας ταλαιπώρησε τα νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος.
Ο πληθωρισμός στην περιοχή έχει ξεπεράσει τον εθνικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια, ενώ το ποσοστό ανεργίας του 5,4% είναι το υψηλότερο από κάθε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ, υπονομεύοντας την οικονομική προσπάθεια του Χάρις.
Οι επιτυχίες των Δημοκρατικών στη Νεβάδα οφείλονται σε μια επιτυχημένη επιχείρηση συμμετοχής γύρω από το Λας Βέγκας.
Αν αυτό λειτουργήσει και πάλι, θα μπορούσε να βοηθήσει την Χάρις να αντισταθμίσει κάποιες άλλες αδυναμίες στη Νεβάδα. Αλλά με μόλις ένα μήνα πριν από την ημέρα των εκλογών, το αποτέλεσμα στη Νεβάδα παραμένει αβέβαιο.
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «US ELECTIONS 2024»
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ-Χάρις: Ποιος είναι το αγαπημένο παιδί των χορηγών;
Τι συμβαίνει με τον Τραμπ; Το χυδαίο παραλήρημα που προβληματίζει
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιώργος Παπανδρέου: «Λεφτά υπάρχουν, αλλά που πάνε;» – Βολές κατά Κώστα Καραμανλή
- Σοβαρές ζημιές στο δήμο Τρικκαίων από δυνατούς ανέμους
- Ανδρουλάκης: Προσπαθούν να μας εμφανίσουν ως δήθεν λαϊκιστές αυτοί που έχουν καταδικάσει τη χώρα στη φθορά- Τι απαντά η κυβέρνηση
- Live: Ιδρύθηκε το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη – Οι βασικές αρχές