• Οικονομία

    Έρχονται έλεγχοι της εφορίας με τεχνητή νοημοσύνη – Πώς το ΑΙ θα ξετρύπωσει φοροφυγάδες και «μαύρα» εισοδήματα

    Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Πιτσιλής

    Στιγμιότυπο από τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νέο κτίριο της ΑΑΔΕ: Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Πιτσιλής


    High tech ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής ξεκινά η ΑΑΔΕ, με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να βάζει στη «φαρέτρα» της ένα ακόμα μεγάλο «όπλο», αξιοποιώντας στο έπακρο τη νέα τεχνολογία. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

    Η νέα μονάδα ψηφιακών διασταυρώσεων θα συλλέγει πληροφορίες μέσω του ΑΙ, αξιοποιώντας όλες τις δεξαμενές φορολογικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων τα ψηφιακά συστήματα φορολόγησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο.

    Στους νέου τύπου ελέγχους αναφέρθηκαν χθες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ανεξάρτητης Αρχής.

    Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει συνδυαστικά με όλα τα ήδη διαθέσιμα «εργαλεία», όπως το myDATA, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τις πλατφόρμες καταγγελιών των πολιτών έως και την πλατφόρμα «appodixi».

    Στόχος είναι η αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, αλλά και περιπτώσεων κραυγαλέας φοροδιαφυγής. Άλλωστε, η κυβέρνηση εκτιμά πως από την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής μπορεί να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έως το 2027 επιπλέον 2,5 δις ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν σε νέες φοροελαφρύνσεις.

    Το νέο σύστημα θα έρθει να «κουμπώσει» στο νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας, το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών- εκροών, το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, αλλά και τις δύο ανεξάρτητες υπηρεσίες τελωνειακών ελέγχων που ενεργοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες.

    Έλεγχοι με… ΑΙ

    Με τα νέα «όπλα» η ΑΑΔΕ θα μπορέσει να παρακολουθεί αυτόματα την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων χρεών του κάθε οφειλέτη, ώστε να τον προειδοποιεί για την ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ θα μπορεί ακόμα να κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες με κριτήριο το ύψος της οφειλής τους.

    Εξίσου σημαντικό είναι ότι με τα νέα συστήματα ελέγχου που έχει στη διάθεσή του ο φορολογικός μηχανισμός θα μπορεί να εντοπίζονται ακόμα και οι οφειλέτες που αλλάζουν συνέχεια διεύθυνση κατοικίας για να αποφύγουν τους ελέγχους ή την επαγγελματική τους έδρα, ώστε να χαθούν τα ίχνη τους.

    Η νέα μονάδα ελέγχου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα:

    • Να πραγματοποιούνται έλεγχοι των στοιχείων που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

    • Να εντοπίζονται ύποπτες συναλλαγές μέσω της ανάπτυξης της στατιστικής μεθοδολογίας.

    • Να αποκαλύπτονται αγοραπωλησίες ακινήτων με «μαύρα» χρήματα παρά την απαγόρευση που ισχύει από τις αρχές του 2024

    • Να αναζητά στοιχεία συναλλαγών φορολογουμένων από υπηρεσίες πληρωμών του εξωτερικού.

    Ήδη, πάντως, έχουν εντοπιστεί «λαβράκια» και μέσω διαδικτύου και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την αποκάλυψη influencers που κάνουν «χρυσές» δουλειές χωρίς να δηλώσουν τα έσοδά τους στην εφορία, αλλά και κραυγαλέες περιπτώσεις φυσικών προσώπων που διαφημίζουν προκλητικά μια πολυτελή ζωή στα social media, ενώ η φορολογική τους δήλωση τους κατατάσσει στους… οικονομικά ευάλωτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Τάκης Θεοδωρικάκος: Τα δύο ναυπηγεία της ΟΝΕΧ έχουν τζίρο φέτος στα 120 εκατ. ευρώ

    UBS: Ξεπέρασε τις προσδοκίες στο τρίτο τρίμηνο, με κέρδη 1,4 δισ. δολάρια

    Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για ΑΔΜΗΕ, ΑΛΦΑ, ΔΑΑ, ΕΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ