• Business

    Μάχη… χαρακωμάτων για τις εκλογές στα επιμελητήρια – Τι διακυβεύεται

    • Άννα Διανά
    Οι κ.κ. Γ. Μπρατάκος και Ν. Σοφιανός

    Οι κ.κ. Γ. Μπρατάκος και Ν. Σοφιανός


    Οι πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και η εκλογική κόντρα που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ ωχριούν μπροστά στον πόλεμο χαρακωμάτων που μαίνεται το τελευταίο εξάμηνο στα 59 επιμελητήρια της χώρας.

    Επτά χρόνια μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα κληθεί να εκλέξει από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου τους εκπροσώπους του στα κατά τόπους επιμελητήρια.

    Αν και είναι δύσκολο εκ πρώτης όψεως να αντιληφθεί κανείς για ποιον λόγο έχουν ανέβει τόσο υψηλά οι τόνοι με ενστάσεις, καταγγελίες ακόμη και μηνύσεις και αυτόφωρα, αυτό που διακυβεύεται εκτός από το… ταμείο είναι και μια μελλοντική θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ΕΒΕΑ, του δεύτερου μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας βάσει αριθμού μελών αλλά του πρώτου βάσει του εκτοπίσματος που έχει.

    Για πρώτη φορά μετά από μια και πλέον δεκαετία την ψήφο των μελών του ΕΒΕΑ διεκδικούν περισσότεροι του ενός συνδυασμού. Αυτό δεν θα ήταν άξιο λόγου αν δεν σοβούσε μια εκτός ορίων κόντρα η οποία περιέχει εξώδικα, καταγγελίες και ενστάσεις.

    Η «μητέρα των μαχών» στο ΕΒΕΑ

    Πριν λίγες ημέρες ο Νίκος Σοφιανός επικεφαλής του συνδυασμού «Το ΕΒΕΑ στα μέλη του» κλιμακώνοντας την κόντρα με τον Γιάννη Μπρατάκο, που διεκδικεί την επιστροφή του στον προεδρικό θώκο του επιμελητηρίου, έκανε καταγγελία περί μη σύννομης συμμετοχής περί μη σύννομης συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία τόσο του κ. Μπρατάκου όσο και άλλων 24 υποψηφίων.

    Με επιστολή του στο ΔΣ του ΕΒΕΑ αναφέρει ότι ο συνυποψήφιός του, Γιάννης Μπρατάκος και άλλα 24 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, πρέπει να εκπέσουν του αξιώματος τους και συνεπώς δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου, καθώς απουσίαζαν για περισσότερες από έξι διαδοχικές μηνιαίες συνεδριάσεις χωρίς αιτιολογία.

    Φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση που μπαίνουν τέτοια ζητήματα και μάλιστα υπάρχει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (120/2024, Επιτροπή Αναστολών του Γ΄ Τμήματος) στην οποία προσέφυγαν μέλη της διοίκησης του επιμελητηρίου Ιωαννίνων (σ.σ είχαν κηρυχθεί έκπτωτοι) σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες την ακύρωση της εκτέλεσης της σχετικής απόφασης μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στις επικείμενες εκλογές μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

    Ο κ. Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος κατέθεσε την Παρασκευή το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του με 132 υποψηφίους, ανέλαβε το «τιμόνι» του επιμελητηρίου το 2022 παίρνοντας τη θέση του Κωνσταντίνου Μίχαλου το 2021.

    Παραιτήθηκε από πρόεδρος το 2022 όταν κλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντής της γενικής γραμματείας.

    Η κρίσιμη κυβερνητική θέση που ανέλαβε και στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2024 δεν τον απομάκρυνε από τα δρώμενα στο κτίριο της οδού Ακαδημίας, όπου μετά την αποχώρησή του εκλέχτηκε η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής σε αυτή τη θέση.

    Η προεκλογική πορεία για τον Γιάννη Μπρατάκο και η στήριξη από τη ΝΔ ξεκίνησε μετά τη συνάντηση που είχε το καλοκαίρι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κορυφώθηκε όταν στις 2 Οκτωβρίου πραγματοποίησε την κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού του παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

    Η ¨κόντρα¨ με τον Νίκο Σοφιανό που προέρχεται και ο ίδιος από τους κόλπους της ΝΔ ήταν αναπόφευκτη.

    Αν και παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι ο κ. Σοφιανός, που έχει ανακοινώσει την αυτόνομη πορεία με δικό του συνδυασμό από πέρυσι θα εντασσόταν εν τέλει σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, αυτό φαίνεται ότι τελικά δεν θα συμβεί, καθώς ο ίδιος την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματίσει την παρουσίαση του προγράμματός του, καθώς και των υποψηφίων του συνδυασμού του.

    Στις δικαστικές αίθουσες μεταφέρεται η κόντρα στο ΕΒΕΠ

    Ο Πειραιάς ήταν άλλη μια περιφέρεια όπου οι επιμελητηριακές εκλογές γινόνταν σε κλίμα συναίνεσης, όπως και στην Αθήνα.

    Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) ο Κωνσταντίνος Μίχαλος που «έφυγε» αδόκητα το 2021 ήταν πρόεδρος χωρίς αντίπαλο όπως και ο Βασίλης Κορκίδης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), καθώς από όταν διαδέχτηκε τον θανόντα πρόεδρο, Γιώργο Κασιμάτη το 2013, εκλέγεται ανελλιπώς χωρίς άλλον διεκδικητή της προεδρίας του επιμελητηρίου.

    Όμως στο ΕΒΕΠ όπου η προεκλογική περίοδος φαινομενικά κυλούσε χωρίς εντάσεις με τον Βασίλη Κορκίδη να είναι η κυρίαρχη δύναμη, πριν λίγες ημέρες ξέσπασε καταιγίδα.

    Όταν ο Νίκος Παπαγεωργίου, ως επικεφαλής της παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ – ΕΒΕΠ» κατήγγειλε ότι επιχείρησε να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή υποψηφιότητας του συνδυασμού του και ενώ καταβλήθηκαν τα παράβολα που συνοδεύουν την υποβολή οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ως εκπρόθεσμη.

    Έγιναν καταγγελίες από την πλευρά των εργαζομένων για εξύβριση και προπηλακισμούς και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης μετά την παρέμβαση της αστυνομίας και την υποβολή μηνύσεων εκατέρωθεν.

    Ο κ. Παπαγεωργίου, περιφερειακός σύμβουλος από το 2019 και αντιπρόεδρος του ΕΕΠ από το 2018 έως το 2024, κατήγγειλε ότι πρόκειται για μεθόδευση, την οποία αποδίδει στη σημερινή διοίκηση του ΕΒΕΠ.

    O κ. Κορκίδης δε με ανάρτησή του σημειώνει ότι «έχει καλέσει το νομικό σύμβουλο του Επιμελητηρίου, τον νομικό σύμβουλο του συνδυασμού του και την δικηγόρο του να ενεργήσουν ανάλογα, σύμφωνα με τους διακριτούς τους ρόλους, ώστε η ανάρμοστη συμπεριφορά τρίτων προς τους εργαζόμενους να μην μείνει ατιμώρητη, να συνεχίσει να τηρείται με απόλυτη διαφάνεια η διαδικασία των εκλογών μας, όπως προβλέπει ο νόμος και βεβαίως να μαθευτεί όλη η αλήθεια με κάθε λεπτομέρεια και κόστος».

    Αύριο το πρωί, όπως αναφέρει στο mononews θα καταθέσει ένσταση στην εκλογική επιτροπή του ΕΒΕΠ, η οποία έχει προθεσμία δύο ημερών να απαντήσει με το θέμα να παραμένει ανοιχτό μέχρι τότε.

    Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες εν μέσω μιας συγκυρίας για την επιχειρηματικότητα της χώρας με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και το φρέσκο χρήμα των 3 δισεκ. ευρώ που θα πέσει στην αγορά εντός της επόμενης τριετίας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

    Αλλά και εν μέσω αβεβαιότητας σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και με τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

    Με αυτά τα δεδομένα οι νέες διοικήσεις που θα αναλάβουν τα ηνία των επιμελητηρίων για την επόμενη τετραετία έχουν ένα κρίσιμο ρόλο αλλά και λόγο ως συνομιλητές της κυβέρνησης για ζητήματα που σχετίζονται με την στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων από τη μία και από την άλλη για την παροχή στις ίδιες τις επιχειρήσεις μέλη τους ανταποδοτικών υπηρεσιών αλλά και των εργαλείων εκείνων που θα συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους και της εξωστρέφειάς τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Dorian LPG: Η εισηγμένη ναυτιλιακή του Τζον Χατζηπατέρα συνεχίζει την κερδοφορία της με κεφαλαιοποίηση $1,32 δισ.

    Τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων 7 δισ. θα καλύψει ο «Ηρακλής ΙΙΙ»

    Ποια μεγάλα έργα που δημοπρατούνται θα «χτυπήσουν» οι κατασκευαστές



    ΣΧΟΛΙΑ