• Business

    «Rebrain Greece» επαναπατρισμός Ελλήνων από το Άμστερνταμ

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


    Στη διοργάνωση εκδηλώσεων για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού προχωράει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η δεύτερη δράση «Rebrain Greece» θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου στο Άμστερνταμ.

     Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, μετά την επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης προσέλκυσης Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού «Rebrain Greece» που διοργανώθηκε τον Απρίλιο στο Λονδίνο, υλοποιεί τη δεύτερη εκδήλωση στην Ολλανδία.

    Η 2η εκδήλωση της δημοφιλούς πλατφόρμας προσέλκυσης ταλέντων θα γίνει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο Άμστερνταμ, όπου κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία θα συναντηθούν με ενδιαφερόμενους υψηλής εξειδίκευσης από το εξωτερικό, που επιθυμούν να επιστρέψουν στην ελληνική αγορά εργασίας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η σύζευξη προσφοράς θέσεων απασχόλησης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στην εκδήλωση στο Άμστερνταμ η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών αναζητούν υψηλόβαθμα κατηρτισμένα στελέχη για την κάλυψη ιδιαίτερα καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», στη εκδήλωση θα προσφέρουν θέσεις εργασίας κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, συμβουλευτικής, κατασκευαστικού κλάδου, φαρμακοβιομηχανίας, ενέργειας, τεχνολογικού τομέα και από τον τραπεζικό κλάδο όπως ΟΤΕ, Ernst Young, ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ, APLHA BANK, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, PFIZER, ΜETLEN (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ), EUNICE, DEMOS PHARMACEUTICAL, ΙNTRALOT, ΙNTRASOFT, Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής με 2 εταιρείες μέλη, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, LAMDA DEVELOPMENT, PMI (ΠΑΠΑΣΡΑΤΟΣ), TITAN. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 2.000.

    Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συντονισμένη συνέργεια μεταξύ της Πολιτείας, εν προκειμένω του υπουργείου Εργασίας και του επιχειρηματικού κόσμου για στοχευμένη προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου να αντιστραφεί το brain drain που σημειώθηκε τα χρόνια της κρίσης. Οικονομική κρίση, ανεργία και έλλειψη ευκαιριών ήταν οι κύριοι παράγοντες που ώθησαν περίπου 600.000 νέους -κατά κύριο λόγο υψηλά εξειδικευμένους- στο να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.

    Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, «προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα Έλληνες του εξωτερικού, λαμπρά μυαλά που έφυγαν την εποχή της κρίσης και επιθυμούν να γυρίσουν αλλά δεν έχουν βρει την κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ ανθρώπων που ψάχνουν δουλειά και επιχειρήσεων που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό.

    Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πρόσθετα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού, θεσπίζοντας νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου, όσοι επιλέξουν να επιστρέψουν στη χώρα υπόκεινται σε μειωμένη φορολογία εισοδήματος κατά 50% για τα πρώτα 7 χρόνια. Το λεγόμενο «brain gain», η επιστροφή, δηλαδή, στην Ελλάδα των ταλέντων που μετανάστευσαν αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες, έρχεται σταδιακά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα περίπου 350.000 Έλληνες από εκείνους που είχαν μετακομίσει στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2021.

    Τι είναι το Rebrain Greece

    Ο μηχανισμός διασύνδεσης Rebrain Greece που προωθεί δράσεις προσέλκυσης εργαζόμενων υψηλών δεξιοτήτων για την κάλυψη θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης έχει «ανοικτές» δεκάδες θέσεις εργασίας που αφορούν καλά αμειβόμενες ειδικότητες όπως: Χημικοί μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι τεχνολόγοι μηχανικοί, Πολιτικοί μηχανικοί, Οικονομολόγοι και Οικονομικοί αναλυτές, Σχεδιαστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών, Σύμβουλοι πωλήσεων στον τομέα των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, Επαγγελματίες επιχειρήσεων και διοίκησης, Μηχανικοί βιομηχανίας και παραγωγής κ.α.

    Στην ηλεκτρονική διεύθυνση platform.rebraingreece.gr οι εταιρίες επιλέγουν τις ειδικότητες, τις οποίες αναζητούν, από έναν κατάλογο με 268 επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης και, από την πλευρά του, ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του για την προσφερόμενη θέση εργασίας που τον ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, η εταιρία ενημερώνεται με e-mail και ακολουθεί συνέντευξη.

    Οδηγός για τον επαναπατρισμό των ταλέντων

    Ο Οδηγός Επαναπατρισμού Ταλέντων αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο πληροφοριών για όλους που περιλαμβάνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τα βήματα και τις απαραίτητες διαδικασίες μεταφοράς φορολογικής έδρας των Ελλήνων επαγγελματιών και ταλέντων από το εξωτερικό προς τη χώρα μας, μαζί με τα σχετικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα και τον τρόπο αξιοποίησης αυτών των κινήτρων.

    Περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για την διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ, ασφαλιστικού μητρώου για τους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειες τους, για εργασιακά ζητήματα, όπως επίσης για περιπτώσεις επαγγελματικών μετακινήσεων και εργασιακών αλλαγών. Στον οδηγό μπορείτε να ενημερωθείτε και για θέματα εκπαίδευσης, προστασίας της οικογένειας των Ελλήνων που επιστρέφουν στη χώρα μας, ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πληροφορίες για σπουδές, άδειες διαμονής, και λοιπά ζητήματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανία: Διεγράφη βουλευτής της κυβέρνησης αφού γρονθοκόπησε πολίτη σε νυχτερινή του έξοδο (βίντεο)

    Ιταλία: Μεγάλη έρευνα για παραβίαση χιλιάδων προσωπικών δεδομένων – «Παράνομο φακέλωμα» λένε οι εισαγγελείς

    Βουλγαρία: Πρώτο κόμμα το Gerb στις βουλευτικές εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία στο exit poll



    ΣΧΟΛΙΑ