• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπόσχεται ειρήνη στη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να προσελκύσει μουσουλμάνους ψηφοφόρους

    • NewsRoom
    Κάμαλα Χάρις, Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο μονομάχοι

    Κάμαλα Χάρις, Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο μονομάχοι


    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε χθες Σάββατο από το Μίσιγκαν να προσελκύσει τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους.

    Η θέση αυτή προκαλεί προβληματισμό δεδομένης της στάσης του υποψήφιου προέδρου για τις αραβικές χώρες, τον ευρύτερο πολιτικό λόγο που χρησιμοποιεί αναφερόμενος στις μειονότητες αλλά και τη στενή του υποστήριξη προς το Ισραήλ και την κυβέρνηση Νετανιάχου.

    Η κατεύθυνση αυτή όμως θα πρέπει να γεννά σοβαρούς προβληματισμούς στους Δημοκρατικούς και την Κάμαλα Χάρις καθώς η στάση που κρατούν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και η στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση Νετανιάχου, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τα αριστερά του κόμματος τους αλλά και από τους νέους σε ηλικία υποστηρικτές τους, φαίνεται να έχει περιορίσει σημαντικά την επιρροή και την δημοτικότητα της στους μουσουλμάνους και τους άραβες των ΗΠΑ αφήνοντας περιθώριο για τον Τράμπ, τρίτους υποψήφιους όπως η υποψήφια των πρασίνων και την αποχή.

    Στο Μίσιγκαν Τραμπ και Χάρις προσπαθούν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους, μεγάλο μέρος των οποίων είναι άραβες και μουσουλμάνοι που ανησυχούν για τον πόλεμο στη Λωρίδας της Γάζας, αλλά και εργαζόμενοι σε αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίοι φοβούνται για τις αλλαγές που θα φέρουν τα ηλεκτρικά οχήματα στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, έδρα της οποίας είναι το Ντιτρόιτ.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση έξω από το Ντιτρόιτ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δήλωσε ότι είχε μόλις συναντηθεί με ιμάμηδες της περιοχής και πρόσθεσε ότι οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι πρέπει να τον στηρίξουν διότι θα τερματίσει τις συγκρούσεις και θα επαναφέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    «Αυτό είναι το μόνο που θέλουν», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος από το προάστιο Νόβι του Ντιτρόιτ.

    Εξάλλου, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες, ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι θα αντιστρέψει την οικονομική παρακμή στην περιοχή του Ντιτρόιτ και σε εθνικό επίπεδο.

    Ο Ρεπουμπλικάνος στηρίζει πλήρως το Ισραήλ και δεν έχει διευκρινίσει πώς σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς. Παρά ταύτα ο Τραμπ φαίνεται να κερδίζει την ψήφο κάποιων μουσουλμάνων Αμερικανών που έχουν απογοητευθεί από την αμέριστη υποστήριξη που προσφέρει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Χάρις στο Ισραήλ.

    Ο ιμάμης Μπελάλ Αλζουχάιρι του Ισλαμικού Κέντρου του Ντιτρόιτ ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον Τραμπ και δήλωσε: «Ζητάμε από τους μουσουλμάνους να σταθούν στο πλευρό του προέδρου Τραμπ διότι υπόσχεται την ειρήνη».

    Το Μίσιγκαν, με 8,4 εκατ. εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και 15 εκλέκτορες από τους 270 που χρειάζεται ένας υποψήφιος για να κερδίσει, είναι μεταξύ των επτά πολιτειών των ΗΠΑ που θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές. Ανήκει στον «μπλε τοίχο» και θεωρείται πολύ πιθανό να εκλέξει τη Χάρις, όπως και η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.

    Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, η Χάρις έχει σε εθνικό επίπεδο οριακό προβάδισμα έναντι του Τραμπ, 46% – 43%.

    Στο Μίσιγκαν η Χάρις προηγείται ακόμη λιγότερο, με 47,6% έναντι 47,1%, σύμφωνα με το FiveThirtyEight. Μέχρι στιγμής στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ έχουν ψηφίσει 1,42 εκατ. άνθρωποι – το 19,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΥΔΑΠ: Τα σχέδια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική – Περίπου τριπλάσιο το κόστος νερού από αφαλάτωση

    Γεωργία: Νικητής των εκλογών το κυβερνών κόμμα που κατηγορείται ως φιλορωσικό – Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα

    Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Ανοιχτό το θέμα της χειροτονίας γυναικών



    ΣΧΟΛΙΑ