• Διεθνής πολιτική

    Ιράν: «Κανένα όριο στην αποφασιστικότητά μας να αμυνθούμε» – Διεθνής ανησυχία μετά τις ισραηλινές επιδρομές

    • NewsRoom
    Αμπάς Αραγτσί

    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί (Πηγή: AP/Anmar Khalil)


    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας «ανησυχεί» για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» μετά τις ισραηλινές επιδρομές κατά του ιρανικού εδάφους και καλεί τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα εκρηκτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισλαμική Δημοκρατία που δημιουργεί πραγματικές απειλές για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

    Ζητούμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

    Με μήνυμά του στο Χ ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς προειδοποίησε την Τεχεράνη να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση.

    «Το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: δεν πρέπει να συνεχισθούν οι μαζικές αντιδράσεις κλιμάκωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Ετσι θα ανοίξει η δυνατότητα ειρηνικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή».

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χαρακτηρίζοντάς τις παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

    Η Αίγυπτος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

    Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τις ισραηλινές επιδρομές της χθεσινής νύκτας, ενώ ιορδανική στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε ότι δεν επιτράπηκε σε πολεμικά αεροσκάφη αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων να διασχίσουν τον ιορδανικό εναέριο χώρο.

    Να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση

    Ο επικίνδυνος κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων διακινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επέκταση της περιφερειακής σύγκρουσης ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι.

    Αν και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, η ΕΕ, κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, η οποία όπως είπε δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

    Παράλληλα τόνισε ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη μείωση των εντάσεων και στη συμβολή στην αποκλιμάκωση και για τον σκοπό αυτό παραμένει σε στενή επαφή με όλους τους σχετικούς παράγοντες.

    Επιστροφή στη διπλωματική οδό ζητεί ο ΟΗΕ

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και ζήτησε να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση στην περιοχή, μετά τα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

    Ο Γκουτέρες εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία του» για τη συνέχιση της κλιμάκωσης στη Μέση Αναταολή. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και του Λιβάνου, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος και «να επανέλθουν στην οδό της διπλωματίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από την Τεχεράνη, χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον φέρει «την πλήρη ευθύνη» για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ο σύμμαχός της.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα από τη Φιλαδέλφεια ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους στην επίθεσή του στο Ιράν.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό να είναι «το τέλος» της αντιπαράθεσης.

    Το Ιράν δεν έχει όρια στην άμυνά του

    Η απάντηση του Ιράν είναι ότι δεν γνωρίζει όρια όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, την εδαφική ακεραιότητα και τον λαό του, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.

    «Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχουν όρια στην αποφασιστικότητά μας να αμυνθούμε», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

    Σημειώνεται ωστόσο ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν απόψε ότι μόνο τα «συστήματα ραντάρ» υπέστησαν ζημιές από τα νυχτερινά ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός του Ιράν.

    Ωστόσο, το Ισραήλ απάντησε ότι έχει «ιστορική υποχρέωση» να σταματήσει την ιρανική απειλή περί καταστροφής της χώρας, όπως δήλωσε απόψε ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, χαιρετίζοντας τα πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Το Ισραήλ χτύπησε κατά κύματα στρατιωτικούς στόχους

    Υπενθυμίζεται ότι οι φόβοι επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώθηκαν στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τη σφοδρή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

    Τα αντίποινα που περιμέναμε από τις αρχές του μήνα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν, ξεκίνησαν καθώς το Τελ Αβίβ έδωσε την εντολή για το χτύπημα κατά της Τεχεράνης.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενημέρωσε αρχικά τις ΗΠΑ, τον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, και η επίθεση, που ο Λευκός Οίκος είχε εγκρίνει, ξεκίνησε, με τους αμερικανούς να μιλούν για «νόμιμη άμυνα».

    Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν. Δεκάδες αεροσκάφη επιτέθηκαν κυρίως στην Τεχεράνη.

    Μετά τον πρώτο γύρο επιθέσεων του Ισραήλ στην Τεχεράνη γύρω στις 2 τα ξημερώματα, ακολούθησε και νέο κύμα επιθέσεων λίγο μετά τις 04:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τις ισραηλινές δυνάμεις να στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    Λίγο μετά τις 4 διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το Ισραήλ εξαπολύει ένα δεύτερο κύμα χτυπημάτων κατά του Ιράν.

    Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι στοχευμένες επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα πλήγματα είχαν στόχο συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα στοιχεία της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι επλήγησαν και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των πυραύλων, τους οποίους το Ιράν εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο.

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική του άμυνα εντόπισε και αντιμετώπισε με επιτυχία την «επίθεση» του Ισραήλ.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχουν «περιορισμένες ζημιές».

    Σε ανακοίνωσή της η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα επεσήμανε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν και του Ιλάμ.

    Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν, ο στρατός ανακοίνωσε το θάνατο 2 στρατιωτών του από τα Ισραηλινά πλήγματα.

    Το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    «Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε ανακοίνωση.

    Όλοι τώρα με κομμένη την ανάσα περιμένουν πιθανή απάντηση από τη Τεχεράνη.

    Το υπουργείο Μεταφορών του Ιράκ ανακοίνωσε πως αναστέλλονται οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μέχρι νεωτέρας, «λόγω των περιφερειακών εντάσεων». Υπενθυμίζεται πως το Ιράν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, η απάντηση θα είναι «συντριπτική».

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

    Τα πρώτα χτυπήματα

    Εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη και στην κοντινή πόλη Καράτζ τα ξημερώματα του Σαββάτου, με το Ισραήλ να ανακοινώνει πως ξεκίνησε την επίθεση αντιποίνων στο Ιράν.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο ότι το Ισραήλ άρχισε να πλήττει στόχους σε όλο το Ιράν, ενώ και οι IDF έβγαλαν ανακοίνωση.

    «Οι IDF επιτίθενται επί του παρόντος σε ακριβείς στόχους στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. “Αυτό είναι ως απάντηση στις επίμονες επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος στο κράτος του Ισραήλ.” Ο Ισραηλινός Στρατός είναι πλήρως προετοιμασμένος για επίθεση και άμυνα».

    Ταυτόχρονα με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν, συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.

    Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» στην περιοχή της Δαμασκού, τα ξημερώματα του Σαββάτου, μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA). «Η αντιαεροπορική μας άμυνα αναχαιτίζει εχθρικούς στόχους πάνω από την περιοχή της Δαμασκού», αναφέρει ενημέρωση του SANA στην πλατφόρμα Telegram.

    Το υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ έδωσε την έγκρισή του αργά το βράδυ της Παρασκευής και ο Νετανιάχου τηλεφωνικά έδωσε το οκ στην στρατιωτική ηγεσία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επικοινωνία έγινε με αυτό τον τρόπο για να μην υπάρξει διαρροή των σχεδίων της επίθεσης

    Εκρήξεις ακούστηκαν και πάνω από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης «Ιμάμ Χομεϊνί», με αποτέλεσμα οι πτήσεις να εκτρέπονται. Την ίδια ώρα μαχητικά πετούσαν πάνω από το βορειοανατολικό Ιράν, στα σύνορα Ιράκ-Ιράν.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τουρκία: «Ο τερματισμός της ισραηλινής τρομοκρατίας στην περιοχή έχει καταστεί ιστορικό καθήκον» – Καταδικάζει την επίθεση στο Ιράν

    Λίβανος: Καταγγελίες ότι ο ισραηλινός στρατός ανατινάσσει σπίτια σε χωριά στο Λίβανο

    Ιράκ: Καταδικάζει τη «σιωπή της διεθνούς κοινότητας» απέναντι «στη βίαιη συμπεριφορά» του Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ