• Διεθνής πολιτική

    Τρόμος στο Ιράν: Το Ισραήλ χτύπησε κατά κύματα στρατιωτικούς στόχους – Φόβοι για αντίποινα από την Τεχεράνη

    • NewsRoom


    Οι φόβοι επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώθηκε στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τη σφοδρή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Τα αντίποινα που περιμέναμε από τις αρχές του μήνα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν, ξεκίνησαν καθώς το Τελ Αβίβ έδωσε την εντολή για το χτύπημα κατά της Τεχεράνης. Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενημέρωσε αρχικά τις ΗΠΑ, τον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, και η επίθεση, που ο Λευκός Οίκος είχε εγκρίνει, ξεκίνησε, με τους αμερικανούς να μιλούν για «νόμιμη άμυνα».

    Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν. Δεκάδες αεροσκάφη επιτέθηκαν κυρίως στην Τεχεράνη.

    Μετά τον πρώτο γύρο επιθέσεων του Ισραήλ στην Τεχεράνη γύρω στις 2 τα ξημερώματα, ακολούθησε και νέο κύμα επιθέσεων λίγο μετά τις 04:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τις ισραηλινές δυνάμεις να στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    Λίγο μετά τις 4 διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το Ισραήλ εξαπολύει ένα δεύτερο κύμα χτυπημάτων κατά του Ιράν.

    Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι στοχευμένες επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα πλήγματα είχαν στόχο συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα στοιχεία της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι επλήγησαν και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των πυραύλων, τους οποίους το Ιράν εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο.

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική του άμυνα εντόπισε και αντιμετώπισε με επιτυχία την «επίθεση» του Ισραήλ.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχουν «περιορισμένες ζημιές».

    Σε ανακοίνωσή της η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα επεσήμανε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν και του Ιλάμ.

    Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν, ο στρατός ανακοίνωσε το θάνατο 2 στρατιωτών του από τα Ισραηλινά πλήγματα.

    Το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    «Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε ανακοίνωση.

    Όλοι τώρα με κομμένη την ανάσα περιμένουν πιθανή απάντηση από τη Τεχεράνη.

    Το υπουργείο Μεταφορών του Ιράκ ανακοίνωσε πως αναστέλλονται οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μέχρι νεωτέρας, «λόγω των περιφερειακών εντάσεων». Υπενθυμίζεται πως το Ιράν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, η απάντηση θα είναι «συντριπτική».

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

    Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από την Τεχεράνη, χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον φέρει «την πλήρη ευθύνη» για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ο σύμμαχός της.

    Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στο κέντρο της Τεχεράνης. Το Ισραήλ δεν έχει πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα ABC και NBC.

    «Όπως κάθε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ».

    Σύμφωνα με το Channel 12, το δεύτερο κύμα των ισραηλινών επιδρομών πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Τεχεράνη και σε μια μονάδα διοίκησης του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

    Νωρίτερα ακούστηκαν ακόμα έξι ισχυρές εκρήξεις σε περιοχές της Τεχεράνης, όπως ανέφερε ο παρουσιαστής της ιρανικής τηλεόρασης.

    Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της πρωτεύουσας της χώρας.

    Το Ισραήλ δεν έχει πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ.

    Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον του Ιράν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News.

    Τα πρώτα χτυπήματα

    Εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη και στην κοντινή πόλη Καράτζ τα ξημερώματα του Σαββάτου, με το Ισραήλ να ανακοινώνει πως ξεκίνησε την επίθεση αντιποίνων στο Ιράν.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο ότι το Ισραήλ άρχισε να πλήττει στόχους σε όλο το Ιράν, ενώ και οι IDF έβγαλαν ανακοίνωση.

    «Οι IDF επιτίθενται επί του παρόντος σε ακριβείς στόχους στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. “Αυτό είναι ως απάντηση στις επίμονες επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος στο κράτος του Ισραήλ.” Ο Ισραηλινός Στρατός είναι πλήρως προετοιμασμένος για επίθεση και άμυνα».

    Ταυτόχρονα με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν, συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.

    Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» στην περιοχή της Δαμασκού, τα ξημερώματα του Σαββάτου, μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA). «Η αντιαεροπορική μας άμυνα αναχαιτίζει εχθρικούς στόχους πάνω από την περιοχή της Δαμασκού», αναφέρει ενημέρωση του SANA στην πλατφόρμα Telegram.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές.

    Το υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ έδωσε την έγκρισή του αργά το βράδυ της Παρασκευής και ο Νετανιάχου τηλεφωνικά έδωσε το οκ στην στρατιωτική ηγεσία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επικοινωνία έγινε με αυτό τον τρόπο για να μην υπάρξει διαρροή των σχεδίων της επίθεσης

    Εκρήξεις ακούστηκαν και πάνω από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης «Ιμάμ Χομεϊνί», με αποτέλεσμα οι πτήσεις να εκτρέπονται. Την ίδια ώρα μαχητικά πετούσαν πάνω από το βορειοανατολικό Ιράν, στα σύνορα Ιράκ-Ιράν.

    Διεθνείς ανησυχίες

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας «ανησυχεί» για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» μετά τις ισραηλινές επιδρομές κατά του ιρανικού εδάφους και καλεί τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα εκρηκτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισλαμική Δημοκρατία που δημιουργεί πραγματικές απειλές για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ζητούμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

    Με μήνυμά του στο Χ ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς προειδοποίησε την Τεχεράνη να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση.

    «Το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: δεν πρέπει να συνεχισθούν οι μαζικές αντιδράσεις κλιμάκωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Ετσι θα ανοίξει η δυνατότητα ειρηνικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή».

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χαρακτηρίζοντάς τις παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

    Η Αίγυπτος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

    Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τις ισραηλινές επιδρομές της χθεσινής νύκτας, ενώ ιορδανική στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε ότι δεν επιτράπηκε σε πολεμικά αεροσκάφη αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων να διασχίσουν τον ιορδανικό εναέριο χώρο.

    “Μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση”

    Ο επικίνδυνος κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων διακινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επέκταση της περιφερειακής σύγκρουσης αναφέρει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν.

    Όπως σημειώνει, η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν, όπως επιβεβαιώθηκε από τις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ (IDF) σημειώθηκε εν μέσω σοβαρών και αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.

    Αν και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός προσθέτει η κ. Μασράλι.

    Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη μείωση των εντάσεων και στη συμβολή στην αποκλιμάκωση και για τον σκοπό αυτό παραμένει σε στενή επαφή με όλους τους σχετικούς παράγοντες καταλήγει.

    42.924 νεκροί στο παλαιστινιακό θύλακα

    Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε νέο απολογισμό 42.924 νεκρών στο παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

    Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες 48 ώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

    Περί τους 100.833 έχουν τραυματισθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη του πολέμου μετά τις επιθέσεις της Χαμάς του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ιράν: Διεθνής ανησυχία μετά τις ισραηλινές επιδρομές – Φόβοι για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση»

    Τουρκία: «Ο τερματισμός της ισραηλινής τρομοκρατίας στην περιοχή έχει καταστεί ιστορικό καθήκον» – Καταδικάζει την επίθεση στο Ιράν

    Ιράν: Δηλώνει ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί»



    ΣΧΟΛΙΑ