ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Στροφή στα μπλε ή σταθερά τιμολόγια, κάνουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους όσοι καταναλωτές αλλάζουν τιμολόγιο ή εταιρία, καθώς αποτελούν τα μόνα τιμολόγια που δεν εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Κι αυτό γιατί επικρατεί ανησυχία για την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής της ενέργειας στους επόμενους μήνες.
Την Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου TTF, έφτασε στα 43,68 ευρώ/MWh, την Παρασκευή, έχοντας σημειώσει αύξηση άνω του 3,5%, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2023. Και η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζει όχι μόνο την τιμή φυσικού αερίου, αλλά και την τιμή χονδρεμπορικής στην αγορά ενέργειας και μαζί τα κυμαινόμενα τιμολόγια των επόμενων μηνών.
Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών να προτιμά, από αδράνεια το πράσινο, ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο που αυξάνεται αν οι τιμές αυξηθούν, φέρνοντας και τον πονοκέφαλο των επιδοτήσεων, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές.
Σύμφωνα με πηγές, που είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν εταιρεία, επιλέγουν κάποιο σταθερό για τους επόμενους μήνες τιμολόγιο.
Εξάλλου, τα σταθερά τιμολόγια χωρίς να κοστίζουν ακριβότερα από τα πράσινα, απαλλάσσουν από τον κίνδυνο της διακύμανσης των τιμών ενέργειας τους επόμενους ασταθείς και αβέβαιους χειμερινούς μήνες.
Ανάγκη για σταθερές τιμές για τους καταναλωτές
Η μεγάλη εξάρτηση των τιμολογίων από τη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας αποτελεί πρόβλημα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την Πολιτεία, που καλείται να επιδοτεί την παραπάνω τιμή της ενέργειας για τους καταναλωτές, όταν αυξάνεται από την άνοδο στην τιμή χονδρεμπορικής.
Αντίθετα, αν οι περισσότεροι καταναλωτές είχαν επιλέξει μπλε τιμολόγιο, οι διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα απασχολούσαν μόνο τις εταιρείες προμήθειας και όχι τους καταναλωτές και το Υπουργείο.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη σταθερότητας του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές, η τελευταία Οδηγία της Κομισιόν καθιστά υποχρεωτικά τα σταθερά τιμολόγια διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών, καλώντας τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν όλους τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου αυτά να αποτελούν μέρος των προσφερόμενων προϊόντων από τις εταιρείες προμήθειας προς τους καταναλωτές.
Η ανησυχία για τις τιμές ενέργειας από τον επόμενο μήνα, και οι ανταγωνιστικές τιμές στα μπλε εξάμηνα και 12μηνα τιμολόγια, αυξάνει σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για σταθερά τιμολόγια, που αποτελούν σύμφωνα με πληροφορίες τα τιμολόγια που απορροφούν το σύνολο σχεδόν της κινητικότητας των καταναλωτών.
Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι πλέον στο σύνολό τους τα μπλε τιμολόγια διαμορφώνονται χαμηλότερα από τα πράσινα τιμολόγια, με τιμές από 9,90 μέχρι 14,2 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγια από 3,5 ευρώ/ μήνα ως 10 ευρώ/μήνα. Δηλαδή χωρίς να κοστίζουν ακριβότερα από τα πράσινα τιμολόγια, απαλλάσσουν από την ανησυχία της διακύμανσης των τιμών ενέργειας τους επόμενους ασταθείς και αβέβαιους χειμερινούς μήνες.
Κινούμενη άμμος τα κυμαινόμενα τιμολόγια
Το περιβάλλον με πολλά τιμολόγια, και τις νέες αλλαγές στα χρώματα και τις επιλογές, οδηγεί πολλούς καταναλωτές, αντί για τον γρίφο για το πιο συμφέρον τιμολόγιο, να επιλέγουν να μείνουν στο πράσινο τιμολόγιο.
Τα πράσινα τιμολόγια, μπορεί να δημιουργήθηκαν για να είναι συγκρίσιμα και απλά για τον καταναλωτή με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν ακόμη την πλειοψηφία των καταναλωτών, είναι όμως κυμαινόμενα τιμολόγια, και αν η τιμή χονδρεμπορικής ενός μήνα αυξηθεί, θα αυξηθούν όλα μαζί.
Δηλαδή, παρουσιάζουν δύο μειονεκτήματα, ένα για τον καταναλωτή ότι μοιράζονται μαζί του τον κίνδυνο της ανόδου της τιμής ενέργειας και δεν είναι τα φθηνότερα και ένα για την Πολιτεία, ότι αν η τιμή χονδρεμπορικής αυξηθεί λόγω συγκυρίας, θα πρέπει να πληρώνει επιδοτήσεις.
Μπορεί τα πράσινα τιμολόγια του Νοεμβρίου, που θα ανακοινωθούν την 1η του μήνα, να είναι στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο μέσος όρος τιμών του Οκτωβρίου ήταν 88,5 ευρώ/μεγαβατώρα, όμως ήδη η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σήμερα αγγίζει τα 122 ευρώ/μεγαβατώρα, προϊονίζοντας έναν ανοδικό επόμενο μήνα.
Το παράδοξο είναι ότι σε καιρούς αβεβαιότητας για την πορεία των τιμών ενέργειας, η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών από αδράνεια επιλέγει ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, το πράσινο, και από αδράνεια παραμένει στο τιμολόγιο που παρουσιάζει ως πλεονέκτημα ότι δίνει τη δυνατότητα αλλαγής εταιρείας κάθε μήνα.
Τα πρώτα σημάδια ανοδικού μήνα
Στην αρχή του χειμώνα, με τις γεωπολιτικές ταραχές να κυριαρχούν, το ενεργειακό περιβάλλον είναι ανησυχητικό.
Η τιμή επόμενης μέρας, στη χονδρεμπορική αγορά διαπραγματεύεται σήμερα στα 121 ευρώ/ μεγαβατώρα, στα υψηλότερα επίπεδα του Οκτωβρίου κατά τον οποίο ο μέσο όρος τιμών στη χονδρεμπορική είχε διαμορφωθεί στα 88,59 ευρώ/μεγαβατώρα.
Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχία είναι η ευρύτερη συγκυρία, και κυρίως η γεωπολιτική αστάθεια που μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ τους επόμενους μήνες.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές άγγιξαν υψηλά έτους την Παρασκευή, εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών στη Νορβηγία και συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα οι χαμηλές θερμοκρασίες φέτος έφεραν ταχύτερη μείωση στα αποθέματα στις ευρωπαϊκές αποθήκες σε σχέση με πέρυσι.
Σημειώνεται ότι το τέλος του 2024 θα σηματοδοτήσει και το τέλος των συμβολαίων διαμετακομισμού αερίου αγωγών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυξάνοντας τη ζήτηση για LNG σε μια εποχή που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενδεχομένως αναταράξουν τους δρόμους εφοδιασμού.
Η ανησυχία και το μίνι «ράλι» του φυσικού αερίου, εν μέσω προβλέψεων γεωπολιτικών ανησυχιών, τεχνικών προβλημάτων και …πτώσης της θερμοκρασίας, επηρεάζει άμεσα την πορεία των τιμών ενέργειας και τις μειωμένες τιμές του Οκτωβρίου αναμένεται να ακολουθήσει ένας επικίνδυνος Νοέμβριος.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η καταβολή €33.601.984 στην FIBERGRID – Θα επενδύσει €900 εκ. στην πενταετία
Προς συμφωνία – σταθμό της Louis Vuitton με την Επίλεκτος: Με ελληνικό βαμβάκι οι πολυτελείς τσάντες
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Γιατί θα αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις με τις υπεραποσβέσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα