• ΑΓΟΡΕΣ

    Αναλυτές για Metlen: Σε τροχιά επιδόσεων ρεκόρ και φέτος ο όμιλος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Metlen


    Οι αναλυτές που καλύπτουν τη Metlen εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του ομίλου τη φετινή χρήση και ειδικά λαμβάνοντας και τη θετική εποχικότητα του δ’ τριμήνου.

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley και ο αναλυτής Ioannis Masvoulas εξηγούν για τον όμιλο της Metlen ότι τα EBITDA του γ’ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τους, αν και το καθαρό χρέος αυξήθηκε. Η τιμή στόχος για τη μετοχή είναι στα 47 ευρώ με σύσταση υπεραπόδοση έναντι της αγοράς (overweight).

    Τα βασικά σημεία της MS είναι:

    • Το EBITDA του γ’ τριμήνου ήταν καλύτερο από την (συντηρητική) εκτίμησή της.
    • Το καθαρό χρέος (χωρίς αναγωγή) ήταν 5% πάνω από την εκτίμησή της σε συνεχή ανάπτυξη.
    • Καλή πρόοδος στις συμφωνίες εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων.

    «Τα EBITDA του γ’ τριμήνου ανήλθαν σε €289 εκατ., 6% πάνω από τη συντηρητική μας εκτίμηση στα €274 εκατ. Σε επίπεδο τμημάτων, το EBITDA της ενέργειας ήταν 7% πάνω από την εκτίμησή μας, το EBITDA των μετάλλων ήταν 5% υψηλότερα, ενώ το EBITDA των κατασκευών και παραχωρήσεων ήταν κάτω από τις προσδοκίες μας για το τρίμηνο. Η Metlen συνεχίζει να στοχεύει στον διπλασιασμό της κερδοφορίας μέχρι το 2023.

    Εν τω μεταξύ, τα καθαρά κέρδη για το γ’ τρίμηνο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, ήταν 24% πάνω από την εκτίμησή μας για 161 εκατ. ευρώ. Η Metlen εξακολουθεί να είναι μια εταιρεία που βελτιώνει τα κέρδη της, με τα EBITDA και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) να αυξάνονται κατά 1% και 4% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

    Ο καθαρός δανεισμός εξαιρουμένων των μη επιστρεπτέων δανείων ύψους €2,1 δισ. ήταν 5% πάνω από την πρόβλεψή μας και αυξημένος κατά 16% σε τριμηνιαία βάση, ανεβάζοντας τον δείκτη ND/EBITDA σε ένα ακόμα άνετο επίπεδο 2,05 φορών (εξαιρουμένων των μη επιστρεπτέων δανείων)», υπογραμμίζει ο Masvoulas.

    «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το γ’ τρίμηνο 2,5TWh ήταν αυξημένη κατά 32% σε τριμηνιαία βάση και 8% πάνω από την εκτίμησή μας λόγω της ισχυρής εποχικότητας. Στις Μ Ανανεώσιμες, η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και λειτουργικού χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 11 GW, από 10,6 GW το β’ τρίμηνο. Από αυτά, 1,1 GW είναι σε λειτουργία και άλλα 1,3 GW υπό κατασκευή. Όσον αφορά την εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων, η Metlen προχώρησε στην πώληση ηλιακών έργων συνολικής δυναμικότητας 1 GW περίπου στην Ευρώπη στο εννεάμηνο, υπερβαίνοντας την εκτίμησή μας για 0,6 GW για την περίοδο», καταλήγει ο αναλυτής.

    H NBG Securities και ο επικεφαλής ανάλυσης Βαγγέλης Καρανίκας επισημαίνουν ότι η Metlen είναι σε ‘καλό δρόμο’ για την επίτευξη του φετινού guidance, σε επίπεδο ρεκόρ κερδοφορίας για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου και γ’ τριμήνου. Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 51,30 ευρώ.

    «Οι πωλήσεις/EBITDA/καθαρά κέρδη ομίλου διαμορφώθηκαν σε 4.203 εκατ. ευρώ/763 εκατ. ευρώ/482 εκατ. ευρώ, +3%/+6%/+4% σε ετήσια βάση, ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις μας, χάρη σε όλους τους τομείς και ιδίως στις ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός (δηλ. χωρίς τον δανεισμό χωρίς αναγωγή) αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση σε 2,064 εκατ. (2,05 φορές τα EBITDA), λόγω των υψηλών επενδύσεων.

    Πιστεύουμε ότι η Metlen παραμένει σε καλό δρόμο για να επιτύχει τις προβλέψεις του CEO για φέτος (EBITDA περίπου 1,1 δισ. ευρώ – εκτίμηση NBGS στα 1.101 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 700 εκατ. ευρώ – εκτίμηση NBGS στα 653 εκατ. ευρώ).

    Συνολικά, παρόμοια με τις τάσεις των προηγούμενων τριμήνων, εκτός από την αύξηση των EBITDA, η Metlen βελτίωσε και την ποιότητα των κερδών της, μετατοπίζοντας τη δραστηριότητά της από την πιο ευμετάβλητη και ευαίσθητη δραστηριότητα στις τιμές της προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου στην πιο σταθερή παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και θερμική ενέργεια (“Greek Utility” business).

    Επιπλέον, προσδοκούμε θετικές προοπτικές για το δ’ τρίμηνο με δεδομένα την επιτάχυνση της τιμολόγησης στους κλάδους M Power Project και υποδομών/παραχωρήσεων, τις πιθανές συμφωνίες στον τομέα εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων, και την αυξημένη κερδοφορία της μεταλλουργίας», προβλέπει ο Καρανίκας.

    Οι πωλήσεις του ομίλου Metlen αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση στα 4,2 δισ. ευρώ (εκτίμηση NBGS στα 4,11 δισ. ευρώ), παρά την αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση και τη χαμηλότερη συνεισφορά της μεταλλουργίας (στροφές μειωμένες κατά 12% σε ετήσια βάση).

    Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι τα EBITDA του ομίλου στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 763 εκατ. ευρώ (1% πάνω από την πρόβλεψή μας για 756 εκατ. ευρώ), γεγονός που συνεπάγεται καλή πρόοδο 6% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της ανθεκτικής κερδοφορίας της ενέργειας (EBITDA αυξημένο κατά 2% σε ετήσια βάση σε 545 εκατ. ευρώ και επίσης λόγω της πλήρους συνεισφοράς του νέου σταθμού CCGT), της καλής απόδοσης της μεταλλουργίας (EBITDA επίσης αυξημένο κατά 7% σε ετήσια βάση σε 207 εκατ. ευρώ) και της υψηλότερης συνεισφοράς των υποδομών/παραχωρήσεων (EBITDA στα 19 εκατ. ευρώ).

    Tα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 482 εκατ. ευρώ (5% πάνω από την εκτίμηση NBGS), υποδηλώνοντας αύξηση 4% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο τομέων, η Metlen βλέπει προοπτικές ισχυρών επιδόσεων στο γ’ τρίμηνο στον τομέα υποδομών/παραχώρησης, με στόχο τον διπλασιασμό της κερδοφορίας σε σχέση με το 2023.

    Όσον αφορά τα νέα, σημαντικά έργα, τα οποία βρίσκονται κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση (FID), αυτά θα πρέπει να ανακοινωθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες, εξειδικεύοντας περαιτέρω τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Metlen, σχετικά με τον διπλασιασμό του μεγέθους της εταιρείας μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές της Φανή Τζιουκαλιά και Αλέξανδρος Μπουλουγούρης, αναφορικά με τα αποτελέσματα του ομίλου της Metlen επισημαίνουν ότι η αύξηση των EBITDA στο εννεάμηνο του έτους ήταν 5,7% υψηλότερη σε ετήσια βάση, με εμφανή την ανοδική πορεία του τομέα των μετάλλων.

    Η σημαντική συνεισφορά της M Renewables συνεχίζει να είναι ο καταλύτης στον τομέα Ενέργειας της Metlen, με την αυξημένη παραγωγή συμβατικής ενέργειας να υποστηρίζει επίσης τη βιώσιμη και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

    «Με βάση τις εκτιμήσεις μας, η μετοχή διαπραγματεύεται στις 6,5 φορές σε όρους P/E και στις 5,6 φορές σε όρους EV/EBITDA το 2025, με τη Metlen να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τις προβλέψεις της για τα EBITDA, ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, εν όψει ενός παραδοσιακά ισχυρού δ’ τριμήνου και της υψηλότερης ποιότητας συνεισφοράς EBITDA από τα μέταλλα και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (έναντι της προμήθειας φυσικού αερίου). Παραμένουμε με σύσταση υπεραπόδοσης και τιμή στόχο στα 48,2 ευρώ ανά μετοχή», εξηγούν οι αναλυτές.

    «Σε τριμηνιαία βάση, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 289 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 3,6% σε ετήσια βάση στα 200 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εννεαμήνου, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση στα 4,2 δισ. ευρώ. Τα EBITDA του ομίλου αυξήθηκαν κατά 5,7% σε ετήσια βάση στα 763 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται στα 482 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,6% σε ετήσια βάση. Ο καθαρός δανεισμός (εξαιρουμένων των μη επιστρεπτέων δανείων), ανήλθε σε 2,05 δισ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο καθαρό χρέος/EBITDA να διαμορφώνεται στις 2,05 φορές», επισημαίνουν οι αναλυτές.

    Η κάθετη ολοκλήρωση της Metlen συνεχίζει να οδηγεί στον περιορισμό του κόστους και την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία μεταξύ της παραγωγής αλουμινίου και της παραγωγής ενέργειας. Η κερδοφορία στον τομέα των μετάλλων έχει βελτιωθεί σημαντικά λόγω των ανοδικών τάσεων στην τιμολόγηση του μετάλλου, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει έλλειμμα και ο περιορισμός των εξαγωγών αλουμίνας από τη Γουινέα δημιουργεί ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα.

    «Στον τομέα της ενέργειας, το ευέλικτο μοντέλο της M Renewables επιτρέπει τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου μεταξύ των ιδίων περιουσιακών στοιχείων και του σχεδίου εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων, με το τελευταίο να παρέχει ισχυρή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία στον τομέα (άνω του 50% αύξηση της κερδοφορίας σε ετήσια βάση).

    Το λειτουργικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ υπερβαίνει το 1GW, με άλλα 1,3GW υπό κατασκευή και 2,4GW σε στάδιο RTB. Το μερίδιο αγοράς, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προμήθεια συνεχίζει να αυξάνεται, με τη συνολική παραγωγή ενέργειας της Metlen να ανέρχεται σε περίπου 6,9TWh το εννεάμηνο, αυξημένη κατά 56% σε ετήσια βάση, εκ των οποίων το 92% είναι θερμικές μονάδες, κυρίως λόγω της συνεισφοράς των νέων μονάδων συνδυασμένου κύκλου CCGT.

    Το μερίδιο αγοράς της Metlen στην προμήθεια ανέρχεται σε 18,5% (+46% σε ετήσια βάση) με τον Όμιλο να στοχεύει σε μερίδιο 30%. Στο εννεάμηνο, η Metlen είναι υπεύθυνη για το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, διεισδύοντας επίσης στην περιοχή ΝΑ», καταλήγουν οι αναλυτές της Euroxx Χρηματιστηριακής.

    Η Alpha Finance προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων της και έδωσε νέα τιμή-στόχο στα €47,70 ανά μετοχή από €31,40 προηγουμένως, καθώς η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι οι συνέργειες μεταξύ των κλάδων και το καθετοποιημένο μοντέλο ανάπτυξης επιτρέπουν στον Όμιλο να επιτυγχάνει υψηλή διατηρήσιμη κερδοφορία υπό διαφορετικές συνθήκες.

    Η νέα τιμή στόχος των €47,70 ανά μετοχή, που θέτει την πιθανή συνολική απόδοση στο 46%, σε συνδυασμό με τα ελκυστικά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται η μετοχή, ήτοι 6,7-6,5 φορές τα κέρδη του 2025-2026 και 6,2-5,8 φορές σε όρους EV/EBITDA για το 2025-2026, τοποθετούν τον Όμιλο μεταξύ των κορυφαίων επιλογών για φέτος.

    Η Alpha Finance διατηρεί τη σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή και εκτιμά ότι η πρόσφατη υποαπόδοση αποτελεί ελκυστικό σημείο εισόδου για νέες τοποθετήσεις, καθώς το re-rating δεν φαίνεται να είναι μακριά.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση της Alpha Finance ο Όμιλος προετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα εισαγωγής στο Λονδίνο, θέτοντας ως στόχο να αναπτυχθεί στο εξωτερικό, με τις αγορές της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να αποτελούν τις κύριες αγορές δραστηριοποίησης.

    Ο κλάδος του μετάλλου θα συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό πυλώνα δημιουργίας επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας, με τις πρόσφατες εξαγορές/συνεργασίες να προσδίδουν στον Όμιλο μεγαλύτερη πρόσβαση στην πρώτη ύλη, ενώ δεν αποκλείεται η Metlen να αποτελέσει έναν από τους κύριους εκφραστές διασφάλισης σπανίων γαιών για την ΕΕ.

    Ο τομέας των κατασκευών/παραχωρήσεων αναμένεται να έχει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα έτη, χωρίς να αποκλείεται η εισαγωγή της ΜΕΤΚΑ σε οργανωμένη αγορά, εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες.

    Η Alpha Finance προβλέπει τα EBITDA να διατηρούνται μεταξύ €1,2-1,5 δισ. μεταξύ 2025-2031 έναντι εκτίμησης για €1,1 δισ. το 2024, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να εκτιμάται στο 5%.

    Ο κλάδος της ενέργειας αναμένεται να καταγράψει ισχυρές επιδόσεις κατά την εν λόγω περίοδο με μέση ετήσια αύξηση 4,2%, με τον κλάδο των μετάλλων να διατηρεί τον Όμιλο ως benchmark πράσινης μεταλλουργίας, αλλά και διατηρήσιμης κερδοφορίας που αναμένεται να αυξάνεται κατά 4,1% ετησίως.

    Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η δημιουργία ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών θα διατηρήσει υψηλή την ανταμοιβή μετόχων, τόσο μέσω μερίσματος, όσο και με επαναγορά μετοχών, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει παράγοντα αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

    Διαβάστε επίσης

    Μorgan Stanley: Πάνω από τις εκτιμήσεις το γ’ τρίμηνο του ομίλου Metlen

    Metlen: Επενδύσεις €2,14 δισ. στην τριετία- Ρεκόρ κερδών και νέα φάση ανάπτυξης

    NBG Securities για Metlen: Έτοιμος για νέα ρεκόρ το 2024 ο όμιλος, περιθώριο ανόδου 55% στη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ