Σαν κεραυνός εν αιθρία εμφανίστηκε η είδηση για το ξαφνικό λουκέτο της Balomenos Doors, μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες θωρακισμένων πορτών ασφαλείας στην Ελλάδα, αφήνοντας στο σκοτάδι πελάτες που αναζητούν την τύχη της παραγγελίας που έκαναν πριν λίγο καιρό.

Συγκεκριμένα, από εκεί που οι υπάλληλοι της εταιρείας έκλειναν ραντεβού και δρομολογούσαν νέες παραγγελίες και παραδόσεις προϊόντων, ακόμη και μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Βασίλη Μπαλωμένου πριν τρείς μήνες, τα τηλέφωνα της εταιρείας τις τελευταίες μέρες χτυπούν χωρίς καμία ανταπόκριση τόσο στις εκθέσεις, όσο και στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Μοσχάτο.

Τα σημάδια θα έλεγε κανείς ότι δεν ήταν ορατά ή δεν έμοιαζαν να οδηγούν στο λουκέτο, δεδομένου πως πριν λίγους μήνες η εταιρεία μέσα από τον λογαριασμό της στα Social Media αναζητούσε νέα άτομα για να στελεχώσει μια σειρά από τομείς.

Όπως όλα δείχνουν, παρά τις προσπάθειες επιχειρηματικής επιβίωσης μετά τον αιφνίδιο θάνατο του ιδρυτή της Balomenos Doors, Βασίλη Μπαλωμένου η εταιρεία δεν γλίτωσε την κατάρρευση αναστατώνοντας αρκετούς πελάτες, οι οποίοι αναζητούν μια απάντηση μέσα από κριτικές και αρνητικά σχόλια στα social media.

Παρότι οι πελάτες της εταιρείας έμειναν «με τα κλειδιά της πόρτας στο χέρι» η αγορά δεν ξαφνιάστηκε στο άκουσμα της είδησης του λουκέτου.

Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο υπάρχει στο ΓΕΜΗ επικαιροποιημένη προσωρινή διαταγή της Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών, σύμφωνα με την οποία «διορίζει ως μονομελές διοικητικό όργανο και σύμβουλο-διαχειριστή της εταιρείας συγκεκριμένο άτομο, προκειμένου να προβαίνει σε επείγουσες πράξεις, διαχείρισης και εκπροσώπηση μέχρι την ορισθείσα συζήτηση της ειδικής αίτησης και υπό το όρο συζήτησής της».

Από την επιτυχία στο λουκέτο

Ο Βασίλης Μπαλωμένος γεννήθηκε στην Κερασιά Αιτωλοακαρνανίας το 1958. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στην τεχνική σχολή «Κοσμάς ο Αιτωλός» στο Αγρίνιο και στην Αθήνα.

Το 1980 ξεκίνησε την καριέρα του με την είσοδό του στην αγορά θωρακισμένων πορτών ασφαλείας και το 1982 δημιούργησε συνεργείο που αναλάμβανε την τοποθέτηση θωρακισμένων πορτών στον τότε μοναδικό εισαγωγέα θυρών ασφαλείας.

Δεδομένου πως τότε δεν ήταν μια βασική ανάγκη για τα ελληνικά νοικοκυριά, ο ανταγωνισμός ήταν περιορισμένος και έτσι είχε την ευκαιρία να μπει με αυτοπεποίθηση στην αγορά ιδρύοντας τη δική του επιχείρηση.

Το 1989 ξεκίνησε λειτουργώντας το πρώτο του κατάστημα και αποθήκη στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας.

Λίγα χρόνια αργότερα δημιούργησε εμπορικές σχέσεις με εξαγωγείς επενδύοντας στην ποιότητα και εισάγοντας μεταλλικά μέρη από την Ιταλία, τα οποία επενδύονταν με ξύλο στις νέες της εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα, εισήγαγε το μεταλλικό τμήμα των πορτών από Ιταλία ενώ στο χώρο του έκανε το ξυλουργικό κομμάτι και τα λούστρα-βαφείο. Έπειτα επεκτάθηκε ανοίγοντας καταστήματα στο κάτω Χαλάνδρι και στο Ίλιον.

Το 1997 η επιχείρηση μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Μοσχάτου, σε βιομηχανικό χώρο οπού διαμόρφωσε ένα σύγχρονο ξυλουργείο και βαφείο.

Το 2001 ακολουθήσε η μετατροπή της Ατομικής Επιχείρησης σε ΑΒΕΕ και ο Βασίλης Μπαλωμένος για να παραμείνει ανταγωνιστικός, εισήγαγε καινοτόμες λύσεις και πιστοποιήσεις ενώ παράλληλα ίδρυσε την Bravoport, μια εταιρεία που προσέφερε πιο οικονομικές επιλογές στους καταναλωτές.

Επί χρόνια ο Μπαλωμένος κρατούσε την επιχείρηση σε υψηλά επίπεδα, βάζοντας τις Balomenos Doors σε χιλιάδες ελληνικά σπίτια.

Παρά τις προσπάθειες ανάκαμψης, η εταιρεία αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις με  τελικό πλήγμα τον θάνατο του ιδρυτή της Βασίλη Μπαλωμένου.

Οι περιπέτειες της εταιρείας ωστόσο δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Γνωστή είναι εξάλλου η δικαστική διένεξη που είχε η εταιρεία το 2016 για βραχυπρόθεσμο δάνειο της Εθνικής Τράπεζας η οποία οδήγησε σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε δώσει στην τράπεζα εγγύηση προσημειώνοντας τις κεντρικές της εγκαταστάσεις για 1,8 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική κρίση, τα capital controls, η πανδημία, τα χτυπήματα στην αγορά αλλά και η απουσία διαδόχου σχήματος οδήγησαν την εταιρεία σε πτώση και σύντομα σε λουκέτο με την εταιρεία σήμερα να βρίσκεται υπό προσωρινή διαχείριση.

Τα οικονομικά της εταιρείας έδειχναν πως η επιχείρηση είχε πάρει έναν πτωτικό δρόμο καθώς πριν από την πανδημία το 2019, ο τζίρος ήταν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, με ζημίες 518,4 χιλ. ευρώ, και το 2020 υποχώρησε σε 902,2 χιλ. ευρώ με κέρδη 324,7 εκατ. ευρώ.

Βέβαια το 2021 δημιούργησε ελπίδες, καθώς ο τζίρος ανέκαμψε σε 955,5 χιλ. ευρώ, με ζημίες 241,2 χιλ. ευρώ.

Με βάση τις αναρτημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας στο ΓΕΜΗ τα μεταπανδημικά χρόνια σήμαναν τον επίλογο.

Συγκεκριμένα, το 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν πτώση 17,8%, με τις ζημίες να ανέρχονται στα 1,2 εκατομμύρια και το προσωπικό να μειώνεται σχεδόν κατά 50%.

Όπως όλα δείχνουν η Balomenos Doors δεν κατάφερε να σταθεί ακέφαλη ανάμεσα στα οικονομικά της προβλήματα, με το κλείσιμο να είναι η τελευταία πράξη σε μια ιστορία 35 χρόνων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΑΙΠΕΔ: Ενδιαφέρον από τρία επενδυτικά σχήματα για την ανάπτυξη του πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»

Blue Innovators of Piraeus: Ένας χρόνος επιτυχημένης λειτουργίας για την Βιωσιμότητα στη Γαλάζια Οικονομία

Συνεργασία ΣΕΒΕ – Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας