Με αφορμή το πρόσφατο σεισμικό γεγονός της Λέσβου αλλά και την συχνή σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα γενικότερα , ο Τεχνικός Διευθυντής Γενικών Κλάδων της Prime Insurance, Στάθης Γκόργκας απάντησε στις ερωτήσεις του mononews.gr για το πώς καλύπτεται ο «Σεισμός» μέσα από τα συμβόλαια περιουσίας των ασφαλιστικών εταιρειών.

Συνέντευξη στη Νατάσα Σπαντιδάκη

– Πώς καλύπτεται ο «Σεισμός» μέσα από τα συμβόλαια περιουσίας των εταιρειών;

Ο Σεισμός καλύπτεται συνήθως ως προαιρετική κάλυψη στα συμβόλαια περιουσίας των εταιριών και λειτουργεί συμπληρωματικά της βασικής κάλυψης πυρκαγιάς. Για την παροχή της κάλυψης αρκεί να συμπληρωθεί μια πρόταση ασφάλισης η οποία θα φέρει την υπογραφή του πελάτη. Στις προτάσεις ασφάλισης υπάρχουν ερωτήματα όπως η διεύθυνση του προς ασφάλιση ακινήτου, το έτος κατασκευής της οικοδομής, αν πρόκειται για διαμέρισμα ή μονοκατοικία, τα υλικά κατασκευής της οικοδομής (τοιχοποιία, σκελετός και στέγη), αν η οικοδομή είναι κατασκευασμένη με νόμιμη άδεια ή αν υπάρχουν και ποιες προσθήκες χωρίς νόμιμη άδεια καθώς επίσης και αν υπάρχουν προηγούμενες ζημιές. Όλα τα πιο πάνω στοιχεία καθορίζουν για το αν μπορεί να παρασχεθεί και με ποιο κόστος η εν λόγω κάλυψη.

-Πότε είναι προαιρετική και πότε υποχρεωτική η ασφάλιση για “σεισμό” ενός ακινήτου;

Η ασφάλιση σεισμού και γενικότερα η ασφάλιση περιουσίας δεν είναι υποχρεωτική βάσει νόμου, όπως για παράδειγμα ισχύει με την κάλυψη αστικής ευθύνης οχήματος ή αστικής ευθύνης σκάφους αναψυχής. Παρόλα αυτά κυρίως στις περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει από Τράπεζα ενυπόθηκο ενδιαφέρον, είναι συμβατική υποχρέωση του δανειολήπτη να ασφαλίσει το ακίνητο κατ’ ελάχιστον για καταστροφικούς κινδύνους όπως η πυρκαγιά και ο σεισμός. Υπάρχουν παραδείγματα τραπεζών που εκτός των προαναφερόμενων καλύψεων υποχρεώνουν συμβατικά τους δανειολήπτες να ασφαλιστούν και έναντι άλλων κινδύνων όπως πλημμύρα, καιρικά φαινόμενα, τρομοκρατικές ενέργειες, πολιτικές ταραχές, κακόβουλες ενέργειες κ.λπ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κάλυψη σεισμού λειτουργεί συμπληρωματικά της βασικής κάλυψης πυρκαγιάς και ως εκ τούτου δεν μπορεί ο καταναλωτής να ασφαλιστεί μόνο έναντι του σεισμού χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και η κάλυψη πυρκαγιάς.

-Υπάρχουν ακίνητα που δεν μπορούν να ασφαλιστούν για σεισμό; 

Η βασική προϋπόθεση για την παροχή της κάλυψης του Σεισμού είναι η οικοδομή να είναι κατασκευασμένη με νόμιμη άδεια και να έχει φέροντα οργανισμό από μπετόν αρμέ (συνήθης κατασκευή κατοικιών) ή μεταλλικό φέροντα οργανισμό (συνήθης κατασκευή επαγγελματικών χρήσεων τα τελευταία έτη). Τα ακίνητα που δεν μπορούν να ασφαλιστούν για σεισμό είναι τα αυθαίρετα, τα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από πέτρα (χωρίς φέροντα οργανισμό) και τα κατασκευασμένα πριν το 1960 (ο πρώτος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 1959). Τέλος κτήρια που έχουν κατά το παρελθόν υποστεί ζημιές από σεισμό και έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα και δεν έχουν επισκευαστεί δεν ασφαλίζονται για σεισμό.

-Η ασφάλιση σεισμού παρέχεται από όλες τις εταιρείες;

Όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες στα προϊόντα του Κλάδου Περιουσίας παρέχουν ως προαιρετική την κάλυψη Σεισμού.

-Βάση ποιων παραγόντων διαμορφώνεται το κόστος;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος του Σεισμού είναι η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και η ηλικία του κτιρίου.  Συνήθως στα κτίρια ηλικίας άνω των 30 ετών εφαρμόζεται μία επιβάρυνση στο ασφάλιστρο του σεισμού και στα κτήρια της τελευταίας δεκαετίας εφαρμόζεται έκπτωση. Επίσης κάποιες εταιρίες έχουν χωρίσει την Ελλάδα σε ζώνες σεισμού με διαφορετικό ασφάλιστρο ανά ζώνη (π.χ. τα Επτάνησα ανήκουν σε ζώνη υψηλότερου ασφαλίστρου).

-Πέρα από τις άμεσες καταστροφές που μπορεί ένας σεισμό να προκαλέσει , υπάρχουν και οι ζημιές που είναι συνέπεια ενός σεισμού π.χ. πυρκαγιά. Αυτές οι ζημιές καλύπτονται; Επίσης καλύπτονται οι ζημιές που προκαλούνται ακόμα και από μετασεισμούς ή και άλλα γεωλογικά φαινόμενα που ακολουθούν έναν σεισμό, όπως καθίζηση, κατολίσθηση κ.α. ;

Με την κάλυψη του σεισμού καλύπτονται κάθε είδους ζημιές που τυχόν θα προκληθούν με γενεσιουργό αιτία το σεισμό. Η πυρκαγιά είναι μια συνηθισμένη επακόλουθη ζημιά κυρίως τώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν δίκτυα παροχής φυσικού αερίου. Καλύπτονται επίσης και ζημιές από παλιρροϊκό κύμα συνεπεία σεισμού (τσουνάμι), καθίζηση και κατολίσθηση.

– Υπάρχει ενδιαφέρον των καταναλωτών για την κάλυψη του Σεισμού;

Οι περισσότεροι καταναλωτές που ζητούν μια προσφορά για την κάλυψη της περιουσίας τους ζητούν να μάθουν ποιο θα είναι το κόστος αν συμπεριληφθεί η κάλυψη του Σεισμού, το οποίο είναι λογικό καθώς ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα με μεγάλη συχνότητα σεισμικών δονήσεων. Ειδικά τις περιόδους μετά από ένα μεγάλο σεισμικό γεγονός, όπως το τελευταίο στη Λέσβο το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα πιο έντονο. Στα χαρτοφυλάκια των εταιριών πάνω από τα μισά ασφαλιστήρια συμβόλαια συμπεριλαμβάνουν την κάλυψη του Σεισμού τόσο λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας μας όσο και της υποχρεωτικότητας της κάλυψης στα ασφαλιστήρια που συνδέονται με κάποιο τραπεζικό δάνειο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες μειώσεις του ασφαλίστρου της κάλυψης Σεισμού έως και 40% σε σχέση με το τι ίσχυε πριν το 2010. Δυστυχώς όμως λόγω και της οικονομικής κρίσης αλλά και της μείωσης των παρεχόμενων στεγαστικών δανείων, δεν έχει αυξηθεί το ποσοστό των καταναλωτών που έχουν ασφαλίσει την περιουσία τους έναντι σεισμού.