• Business

    Βεργίνα VS Heineken: H ελληνική εταιρεία κέρδισε δικαστική μάχη κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

    • NewsRoom

    Δημήτρης Πολιτόπουλος


    Φουντώνει η δικαστική μάχη της πολυεθνικής ζυθοποιίας Heineken με την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (Βεργίνα).

    Ο ιδρυτής της Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, με ανάρτησή του αποκάλυψε ότι το Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ άνοιξε τον δρόμο, προκειμένου να προωθήσει την αγωγή της κατά της Heineken για αποζημίωση άνω των 160 εκατ. ευρώ, που προέκυψε από, όπως λέει, αντιανταγωνιστικές πρακτικές της ελληνικής θυγατρικής της, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Σε περίπτωση που δικαιωθεί δικαστικά, το πρόστιμο θα κληθεί να πληρώσει η Heineken.

    «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Το Επαρχιακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ κρίνει την Heineken N.V. από κοινού και αρκετά υπεύθυνη για τις καταχρήσεις της ελληνικής θυγατρικής της», γράφει ο κ. Πολιτόπουλος και αναρτά δημοσίευμα για την υπόθεση αυτή.

    Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, η αγωγή της οποίας κατατέθηκε αρχικά το 2017, έχει πλέον παραμερίσει όλες τις διαδικαστικές προσπάθειες της Heineken να αποφύγει την ευθύνη για τις ενέργειες της ελληνικής θυγατρικής της. Αυτή η τελευταία δικαστική απόφαση καθιστά σαφές ότι η Heineken αποτελεί μέρος της ίδιας επιχείρησης με τη θυγατρική της και ως εκ τούτου ευθύνεται από κοινού και εις ολόκληρον για τις καταχρήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην αγορά, όπως επιβεβαιώθηκε στην απόφαση των ελληνικών αρχών του 2015.

    Τo περιφερειακό δικαστήριο του Άμστερνταμ έκρινε ότι δεν μπορούσε να καταλήξει «σε άλλο συμπέρασμα από το ότι η Heineken είχε καθοριστική επιρροή στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία». Το Δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι ο «διευθύνων σύμβουλος που είχε διορίσει η Heineken» στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία εκείνη την εποχή, ο Jac van Herpen, «καταδικάστηκε ποινικά για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού». Το ολλανδικό δικαστήριο θα αποφασίσει τώρα το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούται να λάβει η Βεργίνα από τη Heineken.

    Το 2017, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης κατέθεσε αγωγή εναντίον του ομίλου Heineken, αξιώνοντας αποζημίωση ύψους 100 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Δεκέμβριο του 2015, με βάση την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψος 31,4 εκατ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και υιοθέτηση αθέμιτων πρακτικών για πάνω από 15 χρόνια που εμπόδιζαν την ανάπτυξη των υπόλοιπων ζυθοποιών.

    H απάντηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

    Από την πλευρά της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σχολιάζοντας στο mononews την απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου σημειώνει:

    «Η απόφαση που ανακοινώθηκε στις 23/10 είναι καθαρά τεχνική και διαδικαστική πάνω σε μια υπόθεση και απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2014. Δεν έχει ακόμη γίνει κάποια ακρόαση πάνω στην ουσία της υπόθεσης. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εξετάσει το τελικό κείμενο της απόφασης και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της».



    ΣΧΟΛΙΑ