• Business

    TGI Friday’s: Πτώχευση στις ΗΠΑ, ανάπτυξη στην Ελλάδα – Οι υποχρεώσεις, οι προκλήσεις και οι συζητήσεις με την Lamda Development

    • Μαρία Βε
    TGI Friday’s

    TGI Friday’s (Πηγή: paxhospitality.gr)


    Xρηματοδότηση αναζητά διακαώς η διάσημη αλυσίδα εστιατορίων TGI Friday’s, προκειμένου να ανατρέψει την πτωτική της πορεία, καθώς ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση προστασίας από πτώχευση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία, όπως και πολλές άλλες αλυσίδες εστίασης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια στροφή των καταναλωτών σε όλο και περισσότερο σε πιο οικονομικές και γρήγορες επιλογές φαγητού τα τελευταία χρόνια.

    Όπως αναφέρει σήμερα το Bloomberg, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με δανειστές για την εξασφάλιση δανείου, το οποίο θα της επιτρέψει να συνεχίσει τη λειτουργία των εστιατορίων της κατά τη διάρκεια της ένταξής της σε καθεστώς προστασίας στο πλαίσιο του Άρθρου 11 του πτωχευτικού κώδικα.

    Στόχος της TGI Friday’s είναι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσής της, σύμφωνα με πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

    Η εταιρεία συνεργάζεται με την δικηγορική εταιρεία Ropes & Gray LLP, η οποία έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πτώχευσης, ωστόσο εκπρόσωποι της εταιρείας και της Ropes & Gray δεν απάντησαν σε αιτήματα του Bloomberg για σχόλια.

    Οι υποχρεώσεις της αλυσίδας περιλαμβάνουν τίτλους εξασφαλισμένους με περιουσιακά στοιχεία, για τους οποίους τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκε αναταραχή, όταν η διοίκηση παραβίασε τους όρους τους, μη υποβάλλοντας εγκαίρως τα έγγραφα στους κατόχους ομολόγων.

    Ως αποτέλεσμα ο έλεγχος κάποιων περιουσιακών στοιχείων, πέρασε σε εξωτερικό διαχειριστή.

    Η εξαγορά που έπεσε στο “κενό”

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, η TGI Friday’s είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για συγχώνευση με τη Hostmore, τον μεγαλύτερο δικαιοδόχο των εστιατορίων της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Παρόλο που το deal που θα επέτρεπε στη Hostmore να αποκτήσει την γνωστή αλυσίδα έναντι περίπου 177 εκατομμυρίων λιρών φαινόταν να φτάνει στο τελικό του στάδιο, έξι μήνες αργότερα, η Hostmore υπαναχώρησε από τη συμφωνία.

    Η TGI Fridays βρέθηκε αντιμέτωπη με υποχρεώσεις που σχετίζονταν με την τιτλοποίηση της επιχείρησης, ένα ομόλογο ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε εκδοθεί το 2017 και είχε εξασφαλιστεί με βασικά περιουσιακά στοιχεία της αλυσίδας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Hostmore βρίσκεται πλέον σε διαδικασία πώλησης των καταστημάτων.

    Ωστόσο, η ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας σημαίνει ότι η FTI Consulting, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο διαχειριστή για λογαριασμό της TGI Friday’s, θα αναλάβει τον έλεγχο των τμημάτων της επιχείρησης, που περιλαμβάνονται στην τιτλοποίηση.

    Τι ισχύει για τον όμιλο στην Ελλάδα

    Τα TGI Fridays στην Ελλάδα δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις που αφορούν στην εταιρεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου Pax Hospitality.

    «Δεδομένου ότι ο όμιλος TGI Fridays Ελλάδος δεν έχει μετοχική σχέση με τα TGI Fridays Αμερικής, και λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα με franchising και Έλληνες μετόχους, δεν επηρεάζεται από την οικονομική αναδιάρθρωση που μπορεί να λάβει χώρα στην αγορά των ΗΠΑ», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο όμιλος.

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι φέτος τα TGI Fridays κλείνουν 27 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Ελλάδα, μετρώντας εννέα καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    «Ο Όμιλος συνεχίζει να έχει καλές επιδόσεις, με σταθερά οικονομικά αποτελέσματα και EBITDA στα 1,9 εκατ. για το 2023 και σχεδόν μηδενικό δανεισμό, που υπογραμμίζουν την επιτυχία του brand, ενώ διακρίνεται διεθνώς ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους franchisee της αμερικάνικης εταιρείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    «Παρά τις όποιες διεθνείς ειδήσεις, το ελληνικό franchise παραμένει ανέπαφο από τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα TGI Fridays στις ΗΠΑ καθώς διατηρεί αυτονομία ως προς τις οικονομικές αποφάσεις, τις λειτουργίες και τη στρατηγική ανάπτυξης.

    Αυτή η λειτουργική ανεξαρτησία, σε συνδυασμό με τη δύναμη της ελληνικής αγοράς, τοποθετεί τα TGI Fridays Ελλάδος σε τροχιά ανάπτυξης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Σε συζητήσεις για το Ελληνικό

    Παράλληλα, ο όμιλος ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Lamda Development για το Ελληνικό.

    «Η επέκταση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για premium, casual γευστικές εμπειρίες στην Ελλάδα ενώ παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί σταδιακές ανακαινίσεις των υπαρχόντων καταστημάτων.

    Είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι στην ελληνική αγορά, όπου η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει υψηλή, και ανυπομονούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας σε όλη τη χώρα», αναφέρει ο Νίκος Νέγκας, CEO της Pax Hospitality.

    Διαβάστε επίσης: 

    TGI Fridays: Κλείνουν 35 εστιατόρια στη Βρετανία – Απολύονται πάνω από 1.000 άτομα

    Intesa Sanpaolo: Απολύει 9.000 εργαζόμενους και προσλαμβάνει νεότερους λόγω… ΑΙ

    Hyundai: «Φρέναραν» τα λειτουργικά κέρδη στο γ’ τρίμηνο – Χειρότερα των εκτιμήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ