ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Κι αν δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος θαμμένος στη Βεργίνα, μήπως τουλάχιστον έστειλε τον …χιτώνα του για να υπάρχει εκεί;
Οι λέξεις χάνουν το νόημά τους με τις θεωρίες που αναπτύσσονται ένθεν κακείθεν για τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως αυτή που διακινείται τις τελευταίες ώρες αναγκάζοντας σοβαρούς επιστήμονες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ερχόμενοι αντιμέτωποι με έναν νέο ισχυρισμό, που διατυπώνεται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, αλλά έχει ένα προσόν:
Το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που λειτουργεί ως κράχτης –δικαιολογημένα ασφαλώς- αλλά και χρησιμοποιείται εξ αιτίας αυτού.
Τελευταίο κρούσμα, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Field Archeology και αναδημοσιεύθηκε – συχνά άκριτα με τον χαρακτηρισμό της μεγάλης ανακάλυψης – στον ελληνικό Τύπο, υποστηρίζοντας, ότι ένα κομμάτι υφάσματος που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου Β΄ στην Βεργίνα προέρχεται από τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Τι πιο εντυπωσιακό!
Το άρθρο υπογράφεται από τον ομότιμο καθηγητή Ανθρωπολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας του Δημοκρίτου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αντώνιο Μπαρτζώκα και την ομάδα του οι οποίοι βασίζουν την θεωρία τους σε στοιχεία που έχουν να κάνουν:
Με το υλικό του υφάσματος -βαμβάκι -, το χρώμα του -βασιλικό μωβ-, την ύπαρξη ενός σπάνιου ορυκτού -χουντίτης- και το γεγονός, ότι στην περίφημη τοιχογραφία της ζωφόρου του τάφου ο Αλέξανδρος φορά ένα παρόμοιο χιτώνιο.
Η αμφισβήτηση
Πρόκειται ωστόσο, για μια ερμηνεία απλώς των ευρημάτων, τα οποία ασφαλώς και είναι γνωστά, και τίποτε περισσότερο.
Επιπλέον, αν και το άρθρο υποστηρίζει πως έχουν πραγματοποιηθεί αναλύσεις επί του υλικού και συγκεκριμένα φυσικές, χημικές και μικροσκοπικές , αυτό απορρίπτεται κατηγορηματικά από επιστήμονες που γνωρίζουν καλά την Βεργίνα αλλά και τους νόμους, δεδομένου ότι πρόκειται για σπουδαιότατα αρχαιολογικά ευρήματα, στα οποία η πρόσβαση είναι αυστηρά ελεγμένη.
Γενικότερα εξάλλου, ο κ. Μπαρτζώκας έχει αμφισβητήσει την ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β΄ στην Βεργίνα από τον Μανόλη Ανδρόνικο υποστηρίζοντας ότι ο μεγάλος αρχαιολόγος έχει κάνει λάθος.
Κατ΄ αυτόν πρόκειται για την ταφή του Φίλιππου Γ΄ Αριδαίου, ετεροθαλούς αδερφού και διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (μεταξύ του 323 – 317 π.Χ.), αν και λόγω αδυναμίας του, την Μακεδονία κυβερνούσε ουσιαστικά ο Περδίκκας.
Με αυτή την υποθετική λογική έτσι, η πλούσια πανοπλία και τα άλλα κτερίσματα που βρέθηκαν στον τάφο δεν ανήκουν στον Φίλιππο Β΄ αλλά στον Μέγα Αλέξανδρο, αφού τα έφερε πίσω στην Μακεδονία ο Φίλιππος Γ΄.
Η αλήθεια
Σε κάθε περίπτωση όμως, καλή είναι μία ανακεφαλαίωση ως αντίβαρο στην σύγχυση, που προκλήθηκε για μία ακόμη φορά:
Στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας βρίσκεται θαμμένος ο Φίλιππος Β΄, όπως υποστήριξε ο Μανόλης Ανδρόνικος και βάσιμα τεκμηρίωσε ο ιστορικός Μιλτιάδης Χατζόπουλος το 2008.
Επιστημονική μελέτη των οστών, που έγινε το 2010 κατέληξε, ότι είναι συμβατά μόνον με τον Φίλιππο Β΄ και απέρριψε την πιθανότητα να ανήκουν στον Φίλιππο Αριδαίο.
Ενώ στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η καθηγήτρια Αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλη, επί χρόνια διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στην Βεργίνα εξετάζοντας τα επιστημονικά και ιστορικά δεδομένα με την συνδρομή ιατρικών και φυσικοχημικών εξετάσεων.
Την πλήρη εικόνα των βασιλικών τάφων δίνει όμως, η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου στην ανασκαφή της Βεργίνας, υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της έκθεσης των θησαυρών των βασιλικών τάφων και μεταξύ άλλων, της αναστήλωσης του ανακτόρου του Φιλίππου και της δημιουργίας του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών:
Εκτός του Φιλίππου Β΄ στους βασιλικούς τάφους βρίσκεται ο μικρός Αλέξανδρος Δ΄ (από την Ρωξάνη), η Νικησίπολη που ήταν μία από τις συζύγους του Φιλίππου και ο Φίλιππος Δ΄ γιος της Θεσσαλονίκης.
Όσο για τον Φίλιππο Αριδαίο σύμφωνα με την ίδια, και με βάση πρόσφατες έρευνες είναι θαμμένος στην βασιλική συστάδα των Τημενιδών στο νεκροταφείο των Αιγών.
Γεγονός είναι, ότι μία ακόμη μία ακόμη προσπάθεια, παρ΄ότι με άσφαιρα πυρά, ανατροπής των αρχαιολογικών και ιστορικών δεδομένων αλλά και απόρριψης της μεγάλης ανακάλυψης του Μανόλη Ανδρόνικου προκαλεί κινητοποίηση εξάπτοντας τη φαντασία. Κυριολεκτικά!
Διαβάστε επίσης:
Ένας Προμηθέας που σπάει τα δεσμά του – Για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό
Βρετανικό Μουσείο: Μια απαράμιλλη συλλογή εκτυπώσεων του Πικάσο σε έκθεση
Ένας καναπές για… φίλημα – Από τον Νταλί με αγάπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κακοκαιρία: Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη – 60 κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Στυλιανίδης: Ο ναυτιλιακός τομέας αναπόσπαστο κομμάτι της «θετικής ατζέντας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ μεταξύ 25 και 29 Νοεμβρίου
- Επιχείρηση εντοπισμού τυχόν αγνοούμενων μεταναστών νότια του Φαρμακονησίου