• Οικονομία

    Νέοι περιορισμοί στα Airbnb: Προ των πυλών το νομοσχέδιο για τις ποιοτικές προδιαγραφές

    Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού


    Την επόμενη εβδομάδα εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, το οποίο είχε εξαγγείλει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την εξειδίκευση των μέτρων για τα Airbnb, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Την εισαγωγή του νομοσχεδίου ανακοίνωσε χθες η υπουργός σε οικονομικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, προσθέτοντας πως τα νέα μέτρα, αφενός θα απελευθερώσουν ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, αφετέρου θα επιτρέψουν στον κρατικό μηχανισμό τη διενέργεια ελέγχων. «Πέραν όλων των άλλων, έχουμε και καταλύματα στα οποία δεν έχουν την πρόσβαση και τη δυνατότητα ελέγχου, επομένως το νομοσχέδιο θα θέσει ένα πλαίσιο, το οποίο θα δούμε πώς θα λειτουργήσει, έτσι ώστε να προχωρήσουμε και σε επιπλέον παρεμβάσεις», είπε η κ. Κεφαλογιάννη. Μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου θα εξειδικευτεί έτι περαιτέρω το ζήτημα της δημιουργίας καταλυμάτων εργαζομένων στα ξενοδοχεία, το οποίο προέβλεπε τροπολογία που εισήχθη στη Βουλή τον Ιούλιο. «Το θέμα των συνθηκών εργασίας είναι και για εμάς υψηλή προτεραιότητα», τόνισε η ίδια.

    Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το ζήτημα των μίνιμουμ ποιοτικών προδιαγραφών είναι πάγιο αίτημα της ξενοδοχειακής αγοράς, αλλά προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών έχει καταθέσει και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA). Μεταξύ αυτών είναι η εγκατάσταση μηχανισμών ελέγχου κατανάλωσης νερού, η υποχρεωτικότητα της παρουσίας πυροσβεστήρα, η ύπαρξη φαρμακείου και κυτίου πρώτων βοηθειών και η υποχρεωτική απολύμανση καταλύματος και η ανάρτησή της.

    «Οι θέσεις των ξενοδόχων για τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι ίδιες από το 2012, αν και τότε δε βγήκαμε επιθετικά όπως άλλοι κλάδοι για αντίστοιχες εξελίξεις. Ζητήσαμε όμως να λειτουργήσει η δραστηριότητα εντός πλαισίου που αφορά πρωτίστως στον καταναλωτή αποτελεί κοινωνικό ζήτημα. Βλέπουμε ότι η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται τη διαρροή των ακινήτων προς αυτή τη δραστηριότητα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός.

    Με αλλαγές θα ψηφιστεί το Ειδικό Χωροταξικό

    Σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός, με τροποποιήσεις που προτάθηκαν από τους φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση, και ελήφθησαν υπόψη από τα υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα εισαχθεί προς ψήφιση το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό. «Αυτό που θα υπογραφεί θα έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με αυτό που αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση. Θα περιλαμβάνει κατευθύνσεις για τις βασικές υποδομές στις οποίες βασίζεται ο τουρισμός, τις ειδικές τουριστικές υποδομές και τις τουριστικές εγκαταστάσεις. Εκεί που θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι πού θα κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία», εξήγησε η κ. Κεφαλογιάννη. Θυμίζουμε πως, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Χωροταξικό θέτει περιορισμούς στον αριθμό των «χώρων τουρισμού διαμοιρασμού» και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων σε περίπου 100 δημοτικές ενότητες, κατηγοριοποιεί τις περιοχές για την κατασκευή νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων και συνδέει τις επιχορηγήσεις των επενδύσεων με την περιοχή όπου βρίσκεται και την ποιοτική της αναβάθμισή της.

    Μιλώντας για τα τουριστικά έσοδα και την πτώση που κατέγραψαν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, η ίδια απάντησε πως «στο υπουργείο βλέπουμε την ποιοτική ανάπτυξη, δε μας αρκούν μια και δυο χρονιές ρεκόρ. Χρειάζεται να κερδίζουμε το στοίχημα να υποδεχτεί η Ελλάδα επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου κι αυτό να επεκταθεί και χωρικά, για αυτό θεσμοθετήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού».



    ΣΧΟΛΙΑ