Ανησυχητικό για το μέλλον της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης της Ipsos για το Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο της χώρας.

Οι περισσότεροι πολίτες στη Γαλλία θεωρούν ότι το δημοκρατικό σύστημα της χώρας δεν λειτουργεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και η οποία υπογραμμίζει την εμμένουσα ανησυχία στη χώρα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού από τις οποίες δεν προέκυψε κάποιος ξεκάθαρος νικητής.

Θυμίζουμε ότι η πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία ορίζει ότι η εξουσία μοιράζεται μεταξύ του Προέδρου και του Κοινοβουλίου. Για την ανάδειξη των βουλευτών στο Κοινοβούλιο προηγούνται εθνικές εκλογές με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες όπου ο υποψήφιος για να εκλεγεί πρέπει είτε στον πρώτο γύρο να πάρει πάνω από το 50% των ψήφων είτε να βγει πρώτος στον δεύτερο γύρο.

Το 51% των ερωτηθέντων απάντησε ότι “μόνο η ισχυρή εξουσία” μπορεί να εγγυηθεί τον νόμο και την τάξη, προσθέτει η δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipsos για λογαριασμό του Cese (Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου), που είναι το τρίτο σημαντικότερο συνταγματικό όργανο της Δημοκρατίας, μετά την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιεύτηκαν σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien.

Η δημοσκόπηση του CESE, το οποίο συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση και τη Βουλή, αναφέρει ακόμη ότι 23% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι “η Δημοκρατία δεν είναι το καλύτερο πολιτικό σύστημα” που προτείνεται αυτή τη στιγμή.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να διενεργήσει νέες εκλογές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα για τον ίδιο καθώς ο κεντρώος συνασπισμός του υπέστη ταπεινωτική ήττα.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν βγήκε πρώτος στον πρώτο γύρο αλλά έχασε στο δεύτερο καθοριστικό γύρο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία αριστερή συμμαχία που απαρτίζεται από την Ανυπότακτη Γαλλία(ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα), το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά κανένα από τα δύο μπλοκ δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Τον Σεπτέμβριο ο Μακρόν διόρισε νέο πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ από τους δεξιούς Ρεπουμπλικανούς, παρότι το κόμμα αυτό ήταν στους «χαμένους» των εκλογών, καθώς ήρθε τέταρτο πίσω από την ενωμένη αριστερά, την ακροδεξιά και την συμμαχία του Μακρόν, εξασφαλίζοντας λιγότερες έδρες από αυτές που είχε στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής.

Η νέα κυβέρνηση έχει τη στήριξη της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν και των δεξιών Ρεπουμπλικάνων, ενώ διαθέτει την ανοχή της ακροδεξιάς προκειμένου να μπορέσει να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η κίνηση αυτή του Μακρόν να μη δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην υποψήφια του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου που ήρθε πρώτο στις εκλογές αλλά και το ότι βασίστηκε στην κοινοβουλευτική ανοχή της ακροδεξιάς για να υπάρξει η κυβέρνηση της επιλογής του, οδήγησε σε έντονες κινητοποιήσεις και σκληρές αντιδράσεις ενάντια στον Γάλλο Πρόεδρο με κόμματα της Αριστεράς να ξεκινούν διαδικασία στο κοινοβούλιο για την καθαίρεση του, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και έλλειψη σεβασμού του αποτελέσματος των εκλογών.

Ο πρόσφατος προϋπολογισμός που κατέθεσε ο Μπαρνιέ δέχτηκε επιθέσεις από το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, τη σιωπηλή στήριξη του οποίου χρειάζεται η κυβέρνηση για να επιζήσει πιθανής πρότασης μομφής.

Κριτική στην πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία έχει ασκηθεί από πολιτικούς και θεωρητικούς τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς στο παρελθόν. Μεταξύ αυτών κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι χρειάζεται ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου και η εκλογή του με αναλογικό και όχι με το υπάρχον πλειοψηφικό σύστημα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν περαιτέρω αύξηση των αρμοδιοτήτων του Γάλλου Προέδρου.

Μεταξύ των υποστηρικτών της αλλαγής της πέμπτης Γαλλικής δημοκρατίας ήταν και ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος την είχε χαρακτηρίσει ως «προεδρική μοναρχία».

 

Διαβάστε επίσης:
Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ): Σημαντικοί επενδυτές για το logistics park στο Γκόνου – Πότε λήγει ο διαγωνισμός

Εξάρχου (Intrakat): Χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο η οικονομία

3 αναφορές την ημέρα για trafficking στo Χαμόγελο του Παιδιού