ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Όπως εξήγησε η Β. Λαζαράκου, οι ΑΕΕΑΠ είναι από τους πιο βασικούς και δυναμικούς κλάδους του ελληνικού χρηματιστηρίου και τα υπό διαχείριση κεφάλαια τους ανέρχονται πλέον σε 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, χαρακτηρίζονται από διαφορετικά νομικά πλαίσια και περιορισμούς στη λειτουργία τους, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικούς επενδυτικούς περιορισμούς.
«Είναι ένας πολύ επιτυχημένος ο νόμος του 1999, που προέβλεπε τη σύσταση και εισαγωγή των ΑΕΕΑΠ», σημείωσε η κα Λαζαράκου, «αλλά γράφτηκε σε μία άλλη επενδυτική εποχή», ανέφερε παραδεχόμενη ότι υπήρξαν ερμηνευτικά προβλήματα που έθεσαν πολλούς περιορισμούς στη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ.
«Σήμερα υπάρχει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται και συντάχθηκε από τις ίδιες τις ΑΕΕΑΠ» είπε η κα Λαζαράκου, με στόχο την απλοποίηση της άδειας λειτουργίας και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας τους. «Μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές γιατί είναι προς το καλό της αγοράς, αρκεί να υπάρχει διαφάνεια και προστασία των επενδυτών. Ο γενικότερος στόχος είναι ένα σύγχρονο επενδυτικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.»
Την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδυτών και κατ’ επέκταση τη σχετική προσαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής παρουσίασε ο Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, στη συζήτηση του πάνελ «Μετοχές ΑΕΕΑΠ: Ανακαλύπτοντας τα κρυφά κέρδη στο Real Estate.»
Όπως είπε, η Prodea λόγω μεγέθους απευθύνεται κυρίως σε ξένους επενδυτές, καθώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να διαθέσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τα μεγέθη της εταιρείας. Αυτό οδηγεί την Prodea να προσαρμόσει τη στρατηγική της, ώστε να είναι πιο ελκυστική σε ξένους επενδυτές και για αυτό επικεντρώνεται σε λιγότερα και μεγαλύτερα ακίνητα, και σε λιγότερους κλάδους, κυρίως σε κλάδους όπως τα πράσινα γραφεία, τα logistics και τα τουριστικά ακίνητα.
«Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο έχει πλεονεκτήματα και προκλήσεις» ανέφερε ο Παναγιώτης Καπετανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της NOVAL Property, που σημείωσε ότι η NOVAL έλαβε επενδύσεις από ξένους αλλά και 5.000 Έλληνες επενδυτές κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.
«Ως εισηγμένη εταιρεία έχουμε ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτερο βήμα αξιοπιστίας προς το επενδυτικό κοινό, όπως επίσης και δυνατότητα μεγαλύτερης άντλησης κεφαλαίων» είπε αναφέροντας ότι στις βασικότερες προκλήσεις συγκαταλέγονται το μέγεθος και το free float. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι σε συνδυασμό με την πτώση των επιτοκίων, σύντομα θα υπάρξει υψηλότερη αποτίμηση της εταιρείας.
Στη συγχώνευση με την Intercontinental International (ICI) αναφέρθηκε η Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ. Όπως είπε, η BriQ Properties, που ξεκίνησε με 27 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα βρίσκεται στα 150 εκατομμύρια και μετά τη συγχώνευση θα φτάσει στα 285-290 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2024, ανεβάζοντας τα ακίνητά της από 25 σε 59 ακίνητα.
«Είναι ένα καλό μέγεθος για τα ελληνικά δεδομένα και για τους Έλληνες επενδυτές και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε οικονομίες κλίμακος». Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μερισματική απόδοση και για αυτό φροντίζει να μειώνει τα κόστη λειτουργίας της.
Την επενδυτική στρατηγική της Trade Estates που επικεντρώνεται στα εμπορικά πάρκα και τις αποθήκες logistics που συνδέονται με τη λιανική ανέλυσε ο Δημήτρης Παπούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Trade Estates ΑΕΕΑΠ και Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής.
«Όταν ξεκινήσαμε, ήμασταν αρκετά μόνοι και ανασφαλείς γιατί μπαίναμε σε έναν κλάδο όπου οι συνάδελφοι μας είχαν μεγάλο diversification» είπε. «Εμείς είδαμε ότι πρέπει να υπάρχει δρόμος εξειδίκευσης και αποφασίσαμε να εξειδικεύσουμε στο retail» τόνισε, εξηγώντας ότι στα δύο αυτά είδη ακινήτων υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Έχουμε κλεισμένο επενδυτικό πλάνο 250 εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη πενταετία και επέκταση στις αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας», πρόσθεσε.
«Η απόφαση να επεκταθούμε στην Κύπρο δεν ήταν τυχαία», τόνισε ο Τάσος Καζίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Trastor ΑΕΕΑΠ. «Η Κύπρος επιλέχθηκε ως στρατηγικός επενδυτικός προορισμός για τέσσερις λόγους» είπε, εξηγώντας ότι οι λόγοι αυτοί είναι τα θεμελιώδη μεγέθη της κυπριακής οικονομίας και ο ρόλος του real estate, η ζήτηση για ποιοτικά γραφεία, οι πολύ ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες και η μακροχρόνια στενή συνεργασία με την Ελλάδα και η επανατοποθέτηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο νησί.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Η ΕΕ προσελκύει χρηματοδοτήσεις 4 δισ. ευρώ για ανάπτυξη της καινοτομίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα