• Διεθνής πολιτική

    Μολδαβία: Το Κρεμλίνο «καταγγέλλει» «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος

    • NewsRoom
    Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Κρεμλίνου

    Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Κρεμλίνου


    Το Κρεμλίνο κατήγγειλε «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος στην Μολδαβία, όπου το «ναι» στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση επικράτησε οριακά σήμερα το πρωί μετά την ενσωμάτωση και των ψήφων της Μολδαβικής διασποράς, ενώ το «όχι» επικρατούσε» αρχικά.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε «αποδείξεις» σχετικά με τις «σοβαρές κατηγορίες» που διατύπωσε η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου για την δραστηριοποίηση «εγκληματικών συμμοριών σε συνεργασία με ξένες δυνάμεις, εχθρικές» προς τα συμφέροντα της Μολδαβίας.

    Ο Πεσκόφ θεωρεί ότι είναι «δύσκολο να εξηγηθεί η αύξηση των ψήφων υπέρ της Σάντου και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση» σήμερα το πρωί. «Όποιος γνωρίζει την εκλογική διαδικασία μπορεί να εντοπίσει ανωμαλίες στην αύξηση των ψήφων», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «ανελεύθερη προεκλογική εκστρατεία», διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «ξέρει πόσο οι άνθρωποι δεν τάσσονται υπέρ της ιδεολογίας και των πράξεων της προέδρου» και ζήτησε από την απερχόμενη πρόεδρο να φέρει «δημόσια αποδεικτικά στοιχεία» σχετικά με τις «σοβαρές κατηγορίες» ξένης ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία, η οποία έχει ως στόχο «να παγιδεύσει την Μολδαβία στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση» που η Μόσχα θεωρεί ότι θα προκληθεί από την απομάκρυνση της χώρας από την σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

    Οι ψηφοφόροι ενέκριναν με το 50,17% των ψήφων την εγγραφή στο Σύνταγμα του στόχου ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση έπειτα από την καταμέτρηση του 98% των ψήφων.

    Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος βάσει στοιχείων του Europe Elects

    Επί πολλές ώρες το «όχι» επικρατούσε κατά την καταμέτρηση των ψήφων, μέχρι να αρχίσει η ενσωμάτωση των ψήφων της Μολδαβικής διασποράς που ανέτρεψαν στο νήμα το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Παράλληλα με το δημοψήφισμα, στην Μολδαβία διεξήχθη η ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών.

    Η Μάγια Σάντου, 52 ετών, επικράτησε στον πρώτο γύρο με το 42% των ψήφων, αλλά προετοιμάζεται για έναν δύσκολο δεύτερο γύρο όπου θα αντιμετωπίσει τον Αλεξάντρ Στογιάνογλο (26%), πρώην εισαγγελέα που υποστηρίζεται από τους φιλορώσους σοσιαλιστές, που δείχνει να διαθέτει μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων αντλώντας από τους μικρότερους υποψήφιους.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα ύψους 153.000 ευρώ σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία – Καταστράφηκαν 16.959 «μαϊμού» προϊόντα

    Π. Μαρινάκης: Άμεση μείωση τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα – Στόχος ο κατώτατος μισθός στα 950 € το 2027

    Γιατί οδηγήθηκε σε αναστολή η μετοχή της Τράπεζας Αττικής



    ΣΧΟΛΙΑ