• Architecture & Design

    Η Tesla αποκαλύπτει το ρετρό – φουτουριστικό Robovan

    Tesla robovan


    Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, παρουσίασε το πολυαναμενόμενο Robotaxi (χωρίς οδηγό), καθώς και το πρωτότυπο Robovan στην έκθεση «We, Robot» στο Λος Άντζελες.

    Μπορείς να πεις πολλά για τον Elon Musk. Μπορείς να του ασκήσεις κριτική για ό,τι κάνει και λέει, όλα όσα πρεσβεύει και αναλύει – ενίοτε μέσα σε ένα δυσνόητο ντελίριο, συνήθως δημιουργώντας ορκισμένους εχθρούς. Πρέπει όμως να του αναγνωρίσεις ένα: την άσβεστη αποφασιστικότητα και την ικανότητα να μεγαλουργεί (ενίοτε κατά κάθε λογικής) μέσα σε δύσκολες καταστάσεις. Στην άκρη του γκρεμού ακόμα και ήρωες καταρρέουν – αυτός δείχνει να ανθίζει ακριβώς εκεί. Θυμίζει λίγο Phil Knight (Nike), ίσως και Steve Jobs (Apple).

    Αλλά δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν: έχει επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια βιομηχανία, προκαλώντας ένα ντόμινο αλυσιδωτών εφευρέσεων σε εντελώς νέα επίπεδα.

    Με πιο πρόσφατο το επίτευγμα της SpaceX και την προσγείωση του Starship, θέτει ερωτήματα προς όλους εμάς: Αν η SpaceX μπορεί να προσγειώσει και να επαναχρησιμοποιήσει τον πιο ισχυρό πύραυλο που κατασκευάστηκε ποτέ, τι δεν μπορεί να κάνει;

    Ο Musk έφτασε στην τελετή έναρξης της έκθεσης «We, Robot» στο Λος Άντζελες (στα στούντιο της Warner Bros) μέσα στο πλήρως αυτόνομο Robotaxi, το οποίο ονόμασε «Cybercab». Ωστόσο, πρωταγωνιστής του σόου ήταν η αποκάλυψη του πρωτότυπου Robovan.

    Tesla robovan

    Σχεδιασμένο για να μεταφέρει 20 άτομα, το πλήρως αυτόνομο Robovan έχει ρετρό-φουτουριστικό στυλ. Με την κομψή του μορφή και την γωνιακή πρόσοψή του, το Robovan έχει ένα σχήμα που θυμίζει τα βελτιωμένα, art deco βαγόνια τρένων που σχεδιάστηκαν στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 – στο τέλος της κυριαρχίας του ατμού.

    Tesla robovan

    Το βαν δεν έχει ορατά μπροστινά ή πίσω παράθυρα και διαθέτει έναν λεπτό προβολέα στο μπροστινό μέρος του. Αυτό επεκτείνεται σε πολλές ζώνες που τρέχουν γύρω από το όχημα.

    Tesla robovan

    Σύμφωνα με τον Musk, όπως και το Cybertruck που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το Robovan σχεδιάστηκε σκόπιμα για να έχει διαφορετική αισθητική από τα υπάρχοντα οχήματα.

    «Τώρα, μπορείς να φανταστείς να κατέβεις στους δρόμους και να το δεις αυτό να έρχεται προς το μέρος σου;» ρώτησε τους παριστάμενους στην εκδήλωση. «Θα ήταν άρρωστο».

    Tesla robovan

    «Ένα από τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, και το έχουμε δει με το Cybertruck, είναι ότι θέλουμε να αλλάξουμε την εμφάνιση των δρόμων», συνέχισε. «Το μέλλον πρέπει να μοιάζει με το μέλλον».

    Tesla robovan

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το όχημα πρόκειται να «λύσει ζητήματα μεταφοράς ατόμων», αλλά θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά εμπορευμάτων. «Μπορεί να μεταφέρει έως και 20 άτομα και μπορεί επίσης να μεταφέρει αγαθά», είπε.

    Tesla robovan

    «Αν θέλετε να μεταφέρετε τα μέλη μιας αθλητικής ομάδας κάπου ή θέλετε να μειώσετε το κόστος του ταξιδιού, δεν ξέρω, στα 5, 10 σεντς το μίλι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Robovan».

    Πριν αποκαλυφθεί το πρωτότυπο, ο Musk μίλησε μέσω του Robotaxi. Χωρίς τιμόνι ή πεντάλ, το δίθυρο ταξί είχε ελάχιστα χαρακτηριστικά και στυλ Cybertruck.

    Tesla robotaxi

    Tesla robotaxi
    Tesla robotaxi

     

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το αυτοκίνητο θα κοστίζει «κάτω από 30.000 δολάρια» και θα είναι προς πώληση το 2026 ή το 2027. «Πιθανολογούμε πως θα είμαστε στην παραγωγή με το Cybercab, το οποίο είναι πραγματικά εξαιρετικά βελτιστοποιημένο για αυτόνομες μεταφορές, μάλλον μέσα στο 2026 – τείνω να είμαι λίγο αισιόδοξος με τα χρονικά πλαίσια», προσέθεσε γελώντας.

    Tesla robotaxi

    Tesla robotaxi

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Salmon Eye: Tο βραβευμένο με Michelin εστιατόριο Iris στο Hardangerfjord της Νορβηγίας είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα

    Η Donaldson+Partners δημιουργεί τo σπίτι του 21ου αιώνα

    Η υποδειγματική αποκατάσταση του σπιτιού της σχεδιάστριας Melina Blaxland-Horne στην Πάτμο



    ΣΧΟΛΙΑ