ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Για τις προεκλογικές ΗΠΑ και την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ αναχωρεί την Τρίτη ο Κωστής Χατζηδάκης και κορυφαίοι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου σε μια κρίσιμη καμπή για την διεθνή οικονομία εν μέσω απρόβλεπτων γεωπολιτικών κραδασμών που βρίσκουν την ελληνική οικονομία σε μια εξαιρετικά λεπτή φάση.
Όπως εύστοχα σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ στο εισαγωγικό σημείωμα με το οποίο ανοίγει την αυλαία της Συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα, μπορεί τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού να είναι θετικά αλλά τα καλά νέα εξαντλούνται εκεί. Το γεωπολιτικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή «βράζει» και ενισχύεται η δυναμική αποσταθεροποίησης στις γειτονικές οικονομίες αλλά και ευρύτερα στη διεθνή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι συγκρούσεις που φέρουν και τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος, συμβαίνουν σε μια περίοδο με βασικά χαρακτηριστικά, διεθνώς, τη χαμηλή ανάπτυξη και το υψηλό χρέος. Ένας συνδυασμός που από οικονομική σκοπιά δε συγχωρείται εύκολα.
Τα στοιχήματα
Σε αυτό το πλαίσιο το μήνυμα που περνάει η ηγεσία του ΔΝΤ προς όλες τις κατευθύνσεις είναι το ότι «μπορούμε σαφώς να τα πάμε καλύτερα» με:
- Πολιτικές περιορισμού του χρέους και οικοδόμηση αποθεμάτων για τις δύσκολες μέρες και το επόμενο σοκ που ίσως προκύψει ταχύτερα από ότι περιμένουμε
- Στοχευμένη προσέλκυση της αθρόας ρευστότητας που υπάρχει διεθνώς για επενδύσεις οι οποίες όμως θα μπορούν να έχουν το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα
- Ενίσχυση της παραγωγικότητας αξιοποιώντας και τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες
Στήριξη της αγοράς εργασίας βελτιώνοντας την κινητικότητα αλλά και την ενσωμάτωση γυναικών και μεταναστών, αν και όπως σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ υπάρχουν ανησυχίες στο τελευταίο πεδίο σε αρκετές χώρες… - Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με ισχυρές οικονομίες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εν μέσω ισχυρών προβλημάτων η Ελλάδα ταξιδεύει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού επιδιώκοντας να μείνει κάτω από το ραντάρ των…προβλημάτων αλλά και να μπει πιο δυνατά στο ραντάρ των επενδυτών ως ένας προορισμός υψηλής δυναμικής στην οποία μπορούν να επενδύσουν.
Γεωγραφικά εγγύτερα στη διακεκαυμένη ζώνη των συγκρούσεων η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να επηρεαστεί δυσμενώς από αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη λόγω των συγκρούσεων ενώ και η υψηλή ενεργειακή της εξάρτηση εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης.
H ανάληψη ρίσκου
Ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου είναι η διάθεση ανάληψης ρίσκου. Σε περιόδους έντασης οι επενδυτές τείνουν να κουμπώνονται. Αυτό εκ των πραγμάτων επηρεάζει αναλογικά περισσότερο τους πιο «αδύναμους κρίκους» στην προκειμένη περίπτωση εμάς υπό την έννοια ότι διαθέτουμε την πιο χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση.
Εδώ είναι ένα πεδίο που η ελληνική αποστολή ελπίζει να κάνει τη διαφορά την ερχόμενη εβδομάδα στις επαφές που θα έχει με αξιωματούχους και επενδυτές στις παρυφές της Συνόδου. Εκείνο που επιδιώκεται είναι η χώρα να κερδίσει τις εντυπώσεις ως προς την οικονομική και μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει πετύχει, σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, με ανοικτό ορίζοντα διακυβέρνησης έως το 2027, με υγιή δημοσιονομικά και σταθερά μειούμενο, αν και ψηλό, δημόσιο χρέος.
Το αφήγημα αυτό μπορεί να προταθεί έναντι μιας σαφώς δυσμενέστερης εικόνας στην ΕΕ, με την Ελλάδα να κερδίζει πόντους ως ένας ασφαλής, αξιόπιστος και δημοσιονομικά συνετός επενδυτικός προορισμός. Μεγάλος στόχος είναι η κινητοποίηση όσο περισσότερων και ποιοτικότερων επενδυτικών κεφαλαίων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα προκειμένου η αγορά να αποκτήσει περισσότερο βάθος και να στηριχθεί η προσπάθεια αναβάθμιση των αγορών μετοχών και ομολόγων εντός του 2025, παρά την επιδείνωση στο διεθνές περιβάλλον. Το πόσο αυτό θα πετύχει όπως πάντα αναμένεται να αποτιμηθεί στα…ταμπλό.
Διαβάστε επίσης:
Σφακιανάκης ΑΕΒΕ: Οι όροι της Fortress για τα δάνεια των 305 εκατ. ευρώ και η δικαστική «μάχη» Μιράντας Σφακιανάκη-Σταύρου Τάκη
Ολγα Κεφαλογιάννη: «Λύγισε» μπροστά τις κάμερες – Είμαι εδώ για τα παιδιά μου (video)
Δικηγόροι: Αποχή από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης τραπεζών και funds – Η ανακοίνωση του ΔΣΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα