• Οικονομία

    ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός κατασκευής νέων κατοικιών τον Σεπτέμβριο

    • Bloomberg
    Κατοικίες στις ΗΠΑ

    Κατοικίες στις ΗΠΑ (Πηγή: REUTERS/Octavio Jones)


    Υποχώρησε κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο, η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, μετά το άλμα που έκανε κατά 7,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, Παρασκευή.

    Πιο συγκεκριμένα, οι ενάρξεις κατοικιών έπεσαν στα 1,354 εκατ. μονάδες από τα 1,361 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

    Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 1,35 εκατ.

    Το νούμερο αυτό δείχνει πόσες κατοικίες θα κατασκευάζονταν σε ένα χρόνο, αν η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχιζόταν με τον ρυθμό του Σεπτεμβρίου.

    Παράλληλα, πτώση 2,9% σημείωσαν οι άδειες για την κατασκευή κατοικίας, συγκριτικά με τον Αύγουστο που είχαν ενισχυθεί κατά 4,6%.

    Ακόμη, οι ολοκληρώσεις νέων μονοκατοικιών μειώθηκαν κατά 5,7%, ήτοι 1,68 εκατομμύρια σε ετήσιο ρυθμό, ενώ ο αριθμός των υπό κατασκευή έργων μειώθηκε σχεδόν 2%, στο χαμηλό επίπεδο τριών ετών,  όπως δείχνουν τα κυβερνητικά στοιχεία.

    Σύμφωνα με το Bloomerg, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, οδηγώντας σε αποδυνάμωση της ζήτησης για νέες κατοικίες, η οποία έπληξε τους κατασκευαστές στον μεγαλύτερο βαθμό εδώ και 16 χρόνια.

    «Η κατασκευή νέων κατοικιών πιθανότατα να παραμείνει στάσιμη έως ότου η Fed εισέλθει βαθύτερα στον κύκλο χαλάρωσης και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κινηθούν πτωτικά ακόμη μία ποσοστιαία μονάδα», δήλωσε ο Sal Guatieri, ανώτερος οικονομολόγος της BMO Capital Markets.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πούτιν: Οι ΗΠΑ πυροδοτούν εντάσεις στην Ασία οι οποίες απειλούν την Κίνα και τη Ρωσία

    ΗΠΑ: Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς δημιουργεί ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός

    Τζο Μπάιντεν – Όλαφ Σολτς: Μίλησαν για στενή διμερή σχέση ΗΠΑ – Γερμανίας



    ΣΧΟΛΙΑ