• Business

    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Βιωσιμότητα στην πράξη – Μηδενικές εκπομπές ως το 2025

    • NewsRoom

    Με πρωτοβουλίες και πράξεις ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών υλοποιεί τη δέσμευσή του για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2025 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του, «ROUTE 2025».

    Η δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για αντιστάθμιση των υπολειμματικών εκπομπών καταδεικνύει την ευθύνη του ΔΑΑ απέναντι στο περιβάλλον, συμβάλλοντας άμεσα στις παγκόσμιες προσπάθειες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ενώ συμβάλλει άμεσα στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Προτεραιότητα του ΔΑΑ είναι η βιωσιμότητα, μια στρατηγική που διέπει κάθε πτυχή της λειτουργίας του.

    Μέσω των στρατηγικών προτεραιοτήτων του, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δημιουργεί βιώσιμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του, και μέσω της άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ηθικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο, διαμορφώνει αμοιβαία οφέλη τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και τους ανθρώπους της αλλά και ευρύτερα την κοινωνία.

    Ο ΔΑΑ είναι, από το 2016, το πρώτο (και έως και σήμερα παραμένει το μοναδικό) αεροδρόμιο με Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα στην Ελλάδα, ενώ, από το 2019, η Εταιρεία Αεροδρομίου έχει αναλάβει με την πρωτοβουλία «Route 2025» τη δέσμευση για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (NetZero Carbon) για τις εκπομπές υπό τον άμεσο έλεγχό της μέχρι το 2025, πολύ πριν από το στόχο του 2050 που έχει ανακοινωθεί ως στόχος από τo Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI EUROPE).

    Η εταιρεία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει το «Route 2025», επιτυγχάνοντας μηδενικές εκπομπές άνθρακα, καταναλώνοντας μόνο καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά εντός των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, επιπλέον μηδενίζοντας τις εκπομπές άνθρακα από την κατανάλωση καυσίμων (φυσικό αέριο, πετρελαίου κ.λπ.).

    Στο πλαίσιο αυτό, τον Απρίλιο του 2023, ο ΔΑΑ εγκαινίασε τη μεγαλύτερη αυτοπαραγωγική φωτοβολταϊκή μονάδα στην Ελλάδα, μια επένδυση με σημαντικό αποτύπωμα που ενισχύει την ταυτότητα της Αθήνας ως βιώσιμου προορισμού.

    Το φωτοβολταϊκό πάρκο των 16 μεγαβάτ παράγει ήδη περίπου το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ετησίως η εταιρεία του αεροδρομίου.

    Μεταφράζοντας την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (περίπου 27.500 μεγαβατώρες) αυτή είναι ισοδύναμη με την κατανάλωση 6.650 νοικοκυριών.

    Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιτόπου, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΑΑ από το δίκτυο και τις σχετικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου Πεδίου 2 (εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας).

    Μαζί με το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο του αεροδρομίου, 8 MW, το οποίο λειτουργεί από το 2011, και σε συνδυασμό με την επόμενη φάση του έργου (που εκτιμάται ότι θα είναι μια επιπλέον εγκατάσταση 35,5 MW προς ολοκλήρωση μέχρι το 2025), ο ΔΑΑ θα έχει εξασφαλίσει την παραγωγή όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ετησίως μέχρι το 2046 (όποτε λήγει η σύμβαση παραχώρησης της εταιρείας), μεγιστοποιώντας την αυτοκατανάλωση μέσω της χρήσης αποθήκευσης με μπαταρίες.

    Επιπλέον, ο ΔΑΑ προχωρά στην αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων του με πλήρως ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά ηλεκτρικά μοντέλα.

    Ταυτόχρονα, εγκαθιστά την απαιτούμενη υποδομή φόρτισης, με στόχο τη βελτίωση και διεύρυνση της υποστήριξης για αυξανόμενη ζήτηση για φορτιστές οχημάτων από τρίτους.

    Ο ΔΑΑ έχει επίσης λάβει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και συνεργάζεται στενά με την αεροδρομιακή κοινότητα να διερευνήσει τρόπους προώθησης της χρήσης του SAF (Sustainable Aviation Fuel), το οποίο επί του παρόντος παραμένει ο σημαντικότερος μοχλός μείωσης των εκπομπών από τις λειτουργίες των αεροσκαφών.

    Στο επίκεντρο η Βιώσιμη ανάπτυξη

    Τόσο η μακροπρόθεσμη εταιρική στρατηγική του ΔΑΑ όσο και όλες οι βασικές πτυχές της λειτουργίας του θέτουν στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

    Στόχος είναι η επιχείρηση να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της μακροπρόθεσμα, αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις και συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, ευθυγραμμισμένο με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs).

    Ειδικότερα στο κομμάτι της περιβαλλοντική ευθύνης, ο ΔΑΑ εφαρμόζει ένα ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών, πρακτικών και δράσεων, υιοθετώντας συχνά διαδικασίες που ξεπερνάνε την απλή εταιρική συμμόρφωση.

    Ενεργό μέλος στο εθελοντικό πρόγραμμα για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα των Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe) από την ίδρυσή του, ο ΔΑΑ είναι, από το 2016, το πρώτο αεροδρόμιο με Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα στην Ελλάδα ενώ, το 2023 η Εταιρεία πιστοποιήθηκε στο στάδιο 4+ “Μετάβαση” του προγράμματος.

    Μια πιστοποίηση που αποτελεί αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων – κυρίως του υπολογισμού των εκπομπών από περισσότερες πηγές και της σύνταξης ενός σχεδίου δράσης για τρίτα μέρη.

    Η προστασία του περιβάλλοντος υπήρξε ανέκαθεν προτεραιότητα όχι μόνο για τον ΔΑΑ και τις δραστηριότητές του αλλά και για τις πολυάριθμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο.

    Η δέσμευση του ΔΑΑ για προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη ή τη μείωση, όπου είναι εφικτό, των σχετικών επιπτώσεων, αντανακλάται στην Εταιρική Περιβαλλοντική Πολιτική και τις εταιρικές διαδικασίες.

    Με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και την ενσωμάτωση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης στις διεργασίες, το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) είναι πιστοποιημένο με βάση το διεθνές περιβαλλοντικό πρότυπο ISO:14001 από το 2000.

    Η αυστηρή συμμόρφωση με τη σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και η συνεχής βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης του ΔΑΑ αποτελούν κομβικά σημεία του ΣΔΠ.

    Επιπλέον, ο ΔΑΑ απαιτεί από όλα τα μείζονα τρίτα μέρη που λειτουργούν στο αεροδρόμιο να πιστοποιούν το δικό τους Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με τους κανονισμούς του προτύπου ISO:14001 και/ή του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου.