• Άρθρα

    Το «Σπίτι μου ΙΙ» θα πάει 20.000 ανθρώπους… σπίτι τους

    • Χρυσαυγή Ατσιδάκου - Συμβολαιογράφος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Μ2 Prof

    Χρυσαυγή Ατσιδάκου Συμβολαιογράφος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Μ2 Prof


    Δε θα ξεχάσω τη χαρά και τον ενθουσιασμό δύο νέων ανθρώπων όταν υπογράψαμε πριν μερικούς μήνες στην τράπεζα το συμβόλαιο αγοράς με το πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι» και πήραν στα χέρια τους το κλειδί του δικού τους σπιτιού, πραγματοποιώντας έτσι ένα όνειρο ζωής.
    Το σημαντικό είναι ότι ούτε η Κυβέρνηση ξέχασε αυτή τη χαρά, ανακούφιση και σημαντική για τη ζωή τους εξέλιξη, που προσέφερε σε χιλιάδες νέους συμπολίτες μας με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και έτσι τον Ιανουάριο του 2025, έχει πρεμιέρα το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου ιι», με την παροχή νέων χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας. Άγαμοι και οικογένειες –  δικαιούχοι φυσικά και οι μονογονεϊκές –  θα έχουν την ευκαιρία, αντί να πληρώνουν κάθε μήνα ενοίκιο σε ξένο σπίτι, να  αποκτήσουν τη δική τους στέγη, δίνοντας ένα αντίστοιχο ποσό για την αποπληρωμή του δανείου.
    Το νέο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ,  έρχεται να τονώσει σημαντικά την αγορά των ακινήτων και κυρίως για να εξασφαλίσει ιδιόκτητη κατοικία σε ακόμη 20.000 συνανθρώπους μας.

    Οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Σπίτι μου Ι» ήταν 10.000. Και με τα δύο προγράμματα αναμένεται συνολικά να ωφεληθούν 30.000 συμπολίτες μας.
    Σημαντικό να σταθούμε στις αλλαγές – βελτιώσεις του νέου προγράμματος σε σχέση με το «Σπίτι μου Ι», οι οποίες αφορούν κυρίως τα ηλικιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια.

    • Ως προς τα ηλικιακά,  δικαιούχοι θα είναι πλέον άνθρωποι ηλικίας από 25 έως 50 ετών. (αντί έως 39 ετών που ίσχυε στο Σπίτι μου Ι).
    • Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των προσώπων, δικαιούχοι είναι άγαμοι έως 20.000 ευρώ,  ζευγάρια έως 28.000  ευρώ συν 4.000 ευρώ για κάθε παιδί και  μονογονεϊκές οικογένειες έως 31.000 ευρώ + 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
    • Η χορήγηση των δανείων θα πραγματοποιείται ξανά μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών και η αίτηση θα υποβάλλεται στην Τράπεζα που θα επιλέγει ο πολίτης – δανειολήπτης.
    • Σε ό,τι αφορά στο είδος των ακινήτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο του νέου προγράμματος βασικά χαρακτηριστικά τους είναι ότι η αξία τους θα ανέρχεται έως τις 250.000 χιλιάδες ευρώ, η επιφάνειά τους θα είναι έως 150 τ.μ και το έτος κατασκευής τους έως και το 2007.

    Παράλληλα με το πρόγραμμα «Σπίτι μου ιι» και στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής προσπάθειας για περεταίρω αξιοποίηση και αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών στη χώρα μας, θα τρέξουν και τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Αναβαθμίζω το σπίτι μου».
    Σε μία στιγμή που σύμφωνα με τα Στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα κλειστά ακίνητα φθάνουν περίπου τα 800.000,  πρωτοβουλίες που αφορούν στο στεγαστικό, επιβάλλεται αφενός να βρεθούν ψηλά στον κρατικό προϋπολογισμό και αφετέρου να στοχεύσουν στο «ξεκλείδωμα» της αγοράς όπως πχ με διατήρηση της αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα (λήγει στο τέλος του 2024) και με σταθερότητα των αντικειμενικών τιμών.
    Μέχρι τότε το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» βρίσκεται προ των πυλών και οι ενδιαφερόμενοι … σπεύσατε!

    Διαβάστε επίσης:

    Σοφία Ζαχαράκη στο mononews: Το σχέδιο για το «Σπίτι μου ΙΙ», τα επιδόματα παιδιών και στέγης και το έκτακτο βοήθημα τα Χριστούγεννα
    Ζαχαράκη: Μέχρι το τέλος του 2024, 9.155 πολίτες θα έχουν βρει στέγη μέσω του «Σπίτι 1»
    Πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ – Νέα ευνοϊκή αλλαγή για τα εισοδηματικά κριτήρια
     



    ΣΧΟΛΙΑ