• Architecture & Design

    Η Donaldson+Partners δημιουργεί τo σπίτι του 21ου αιώνα

    Η Donaldson + Partners δημιουργεί τo σπίτι του 21ου αιώνα

    Η Donaldson + Partners δημιουργεί τo σπίτι του 21ου αιώνα


    Το στούντιο Donaldson+Partners σχεδίασε ένα κυκλικό σπίτι, εν μέρει ενσωματωμένο στο τοπίο, με μεγάλες τσιμεντένιες παραβολικές καμάρες στο Montecito της Καλιφόρνια.

    Επτά χρόνια στα σκαριά, το σπίτι των 14.000 τετραγωνικών ποδιών (1.300 τετραγωνικών μέτρων), πλέον έτοιμο, βυθίζεται σε ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων μεταξύ των κορυφών της Santa Ynez και του Ειρηνικού Ωκεανού, έξω από τη Santa Barbara.

    Ο Robin Donaldson, ιδρυτής της Donaldson + Partners, οραματίστηκε ένα «σπίτι για τον εικοστό πρώτο αιώνα» για ένα ζευγάρι καλλιτεχνών που δοκιμάζει τη σχέση μεταξύ τοπίου, τέχνης και εμπειρίας.

    «Εμπνευστήκαμε από τον συνδυασμό της απίστευτης τοποθεσίας και των οραματιστών ιδιοκτητών για να συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε το σχέδιο να οδηγεί σε ένα σπίτι που αναδύεται και αποτελεί μέρος του τοπίου – που λειτουργεί ως φόντο στον ρυθμό της καθημερινής ζωής και ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζει πλήρως το τι φανταζόμαστε ότι θα μπορούσε να είναι ένα σπίτι», δήλωσε ο Donaldson.

     Η Donaldson + Partners δημιουργεί τo σπίτι του 21ου αιώνα
    Ο Robin Donaldson, ιδρυτής της Donaldson + Partners, οραματίστηκε ένα «σπίτι για τον εικοστό πρώτο αιώνα» για ένα ζευγάρι καλλιτεχνών που δοκιμάζει τη σχέση μεταξύ τοπίου, τέχνης και εμπειρίας

     

    Ο ίδιος συνεργάστηκε στενά με τους ιδιοκτήτες για να σχεδιάσει την κυκλική δομή, έτσι ώστε να «αναδύεται και να τρυπώνει μέσα στο τοπίο».

    Με ηλιακά πάνελ και μια διαμορφωμένη οροφή από βραχόκηπο, το σπίτι από σκυρόδεμα και γυαλί προσεγγίζεται από έναν αναρτημένο μεταλλικό διάδρομο που πλησιάζει μια ημικυκλική πόρτα και μια είσοδο που θυμίζει… σκουληκότρυπα (όπως την ονομάζει ο ίδιος, άλλωστε) στο σπίτι.

    Στο εσωτερικό, ένα υπέροχο δωμάτιο φωτίζεται με φυσικό φως από κοίλα τζάμια στην ανατολική και δυτική πλευρά. Ανοίγει σε διπλή αυλή – την ανατολική, σε σχήμα αβοκάντο με καθίσματα και μια σκάλα περιμετρικά και το δυτικό deck της πισίνας που ακτινοβολεί έξω από το κέντρο της κάτοψης.

    Απέναντι από την είσοδο, οι χώροι γραφείων, καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας ενώνονται με την κύρια σουίτα σχηματίζοντας μια σφήνα σε σχήμα πίτας, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται μια κυκλική ιδιωτική αυλή.

    Οι σκάλες που κατανέμονται γύρω από το σχέδιο κατεβαίνουν στο χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο περιλαμβάνει δύο σουίτες επισκεπτών, μια αίθουσα παιχνιδιών, βιβλιοθήκη και home theater – καθώς και ένα στούντιο ζωγραφικής δίπλα σε ένα μεγάλο γκαράζ που περιβάλλει ένα τέταρτο του στρογγυλού σχεδίου.

    Στο κάτω επίπεδο υπάρχει η αίθουσα παιχνιδιών και home entertainment. Το εξωτερικό αίθριο οδηγεί σε ένα στούντιο σχεδίου/ζωγραφικής/ κεραμικής και ταράτσα, που συγχωνεύονται ξανά στον διαμορφωμένο και παρακείμενο κήπο γλυπτών, συνδυάζοντας την καθημερινή ζωή και μια βαθιά σύνδεση μεταξύ αρχιτεκτονικής, τοπίου και τέχνης.

    «Πρακτικά και προγραμματικά, οι ιδιοκτήτες χρειάζονταν ένα μέρος για να υποστηρίξουν την κοινωνική και φιλανθρωπική ζωή τους και τις ακμάζουσες καλλιτεχνικές πρακτικές τους, παρέχοντας παράλληλα μια αίσθηση ιδιωτικότητας», εξηγεί ο αρχιτέκτονας.

    «Δουλεύοντας μεταξύ της μνημειακής κλίμακας του συνολικού project και των παιχνιδιάρικων εσωτερικών χώρων, ο σχεδιασμός δημιουργεί μια ολοκληρωμένη επίσημη άρθρωση στο εξωτερικό και μια γενναιόδωρη ροή στο εσωτερικό».

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Το δείπνο είναι έτοιμο – σας περιμένει σε σερβίτσιο της Louis Vuitton

    Ridge House: Μια άγκυρα στους βράχους της Αντιπάρου

    Η βίλα που αναδύεται από τις ακτές της Μεσογείου σαν φουτουριστικό γιοτ



    ΣΧΟΛΙΑ