ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η παθολόγος-ογκολόγος, διευθύντρια στην Α’ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital και επιστημονικός υπεύθυνος του Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ», σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλά για τα βήματα που έχουν γίνει στην αντιμετώπιση των καρκινοπαθών στη χώρα μας, για τη συμβολή της ΕΟΠΕ στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και για την έκδοση με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τους βιοδείκτες.
Επισημαίνει τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης των ειδικών γιατρών και εξηγεί τη σημασία του Ογκολογικού Συμβουλίου.
Κυρία Σαριδάκη, από την εμπειρία σας, τι είναι αυτό, που ενδεχομένως λείπει, από τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα οι ασθενείς με καρκίνο έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, γεγονός που διασφαλίζει ότι οι θεραπείες είναι διαθέσιμες σχετικά άμεσα και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Παράλληλα σημειώνεται σημαντική πρόοδος στον τομέα της κλινικής έρευνας, που βοηθά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και βελτιώνει τη συνολική φροντίδα των ασθενών, αν και θα θέλαμε η χώρα να έχει την δυνατότητα να φιλοξενεί περισσότερες κλινικές μελέτες.
Ένας τομέας, που απαιτεί περαιτέρω βελτίωση, είναι η ανακουφιστική φροντίδα, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση στην ολιστική αντιμετώπιση, στην ψυχολογική υποστήριξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών σε όλα τα στάδια της νόσου. Και λείπει και η πρόσβαση όλων, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης, στους νέους απαραίτητους βιοδείκτες.
Οι Έλληνες γιατροί είναι επαρκώς καταρτισμένοι;
Οι Έλληνες γιατροί διαπρέπουν διεθνώς στον τομέα της Ογκολογίας, διαθέτοντας υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κλινικής εμπειρίας. Είναι πλήρως καταρτισμένοι και αναγνωρίζονται για την αριστεία τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνείς επιστημονικές κοινότητες.
Επιπλέον η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) συμβάλλει καθοριστικά στη συνεχή επιμόρφωσή τους, μέσω εκπαιδευτικών δράσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων, αλλά και με υποτροφίες, διασφαλίζοντας ότι οι γιατροί μας παραμένουν στην αιχμή των εξελίξεων και παρέχουν στους ασθενείς φροντίδα, βάσει των πιο σύγχρονων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Ποια είναι η σημασία του Ογκολογικού Συμβουλίου;
Ο πρώτος ογκολογικός χειρισμός είναι κομβικής σημασίας για κάθε ασθενή. Το Ογκολογικό Συμβούλιο είναι μια διεθνής πρακτική, ζωτικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων, που αφορούν στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.
Αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα γιατρών (παθολόγων-ογκολόγων, χειρουργών, ακτινοθεραπευτών, παθολογοανατόμων κ.ά.), οι οποίοι αξιολογούν τον κάθε ασθενή. Υπεύθυνος συντονιστής του Ογκολογικού Συμβουλίου είναι ο παθολόγος-ογκολόγος. Μέσα από την συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ειδικών, που συμμετέχουν στο Συμβούλιο, διασφαλίζεται ο βέλτιστος ογκολογικός χειρισμός. Δηλαδή διασφαλίζεται ότι ο ασθενής θα λάβει την καταλληλότερη θεραπεία, με βάση τις σύγχρονες παγκόσμιες και εθνικές επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές.
Τι έρχεται να αλλάξει το εθνικό μητρώο νεοπλασιών κα Σαριδάκη;
Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο, που θα εκτοξεύσει τη στρατηγική καταπολέμησης του καρκίνου στην Ελλάδα σε άλλο επίπεδο.
Ευθυγραμμιζόμενο με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η οποία δίνει έμφαση στη βελτίωση της πρόληψης, τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων και την κατανομή πόρων, θα βάλει την χώρα μας στον ευρωπαϊκό ογκολογικό χάρτη, στη θέση που της αξίζει.
Μέσω της καταγραφής σε εθνικό επίπεδο, θα συλλεγούν για πρώτη φορά ακριβή πρωτογενή δεδομένα για τη συχνότητα, την επίπτωση και τον επιπολασμό της νόσου, για τη χρήση και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, επιτρέποντας καλύτερη χάραξη πολιτικών υγείας.
Είμαι ιδιαίτερα περήφανη, που με τοποθέτηση από το Υπουργείο Υγείας η ΕΟΠΕ έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη δράση, μιας και έχω τον συντονισμό της ομάδας για την υλοποίηση του Μητρώου. Αυτό το όραμα γίνεται πλέον πραγματικότητα, με την υποστήριξη της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Σε ποια φάση είμαστε με τους βιοδείκτες; Πότε, πιστεύετε, θα αρχίσουν να αποζημιώνονται;
Μέσω των βιοδεικτών μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα την εξατομικευμένη θεραπεία για τους ογκολογικούς ασθενείς μας, καθώς με την ανεύρεσή τους αναγνωρίζουμε τα μοναδικά βιολογικά χαρακτηριστικά του κάθε όγκου και ασθενούς και είμαστε σε θέση να προτείνουμε τις καλύτερες στοχευμένες θεραπείες.
Προ δεκαετίας, ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ο πρώτος, ο οποίος ενέταξε τους τότε απαραίτητους για την θεραπεία των ογκολογικών ασθενών βιοδείκτες, στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κάνοντας πραγματικότητα την ίση και ισότιμη πρόσβαση όλων στις ενδεδειγμένες καλύτερες θεραπείες.
Δέκα χρόνια μετά και ενώ στη θεραπευτική του καρκίνου έχει συντελεστεί μια κοσμογονία, με την καινοτομία να έχει προσφέρει στους ασθενείς μας καθημερινά μικρά και μεγάλα θαύματα, η λίστα των αποζημιούμενων βιοδεικτών δεν έχει επικαιροποιηθεί.
Πρόσφατα η ΕΟΠΕ συντόνισε την έκδοση έκθεσης 108 σελίδων με κατευθυντήριες οδηγίες, οικονομοτεχνική ανάλυση και προτάσεις αποζημίωσης των αναγκαίων βιοδεικτών, την οποία έχει αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας και σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Η ΕΟΠΕ πιστεύει ότι αυτή η πρωτοβουλία θα επιταχύνει και θα ενισχύσει την πολιτική βούληση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ογκολογικής φροντίδας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο το οποίο υφίσταται στην Ευρώπη.
Η ΕΟΠΕ τι προγράμματα τρέχει αυτόν τον καιρό;
Η ΕΟΠΕ εκφράζει το σύγχρονο πρόσωπο της Ογκολογίας μέσα από ποικιλία προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, εστιάζοντας στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση της ελληνικής ογκολογικής σκηνής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δεσμευόμαστε να ενημερώνουμε το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις και με πρωτότυπες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, σχετικά με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Στην κατεύθυνση αυτή, ημερίδες, συνέδρια, υποτροφίες και υποστήριξη ερευνών είναι κεντρικά στοιχεία της ταυτότητάς μας. Η ΕΟΠΕ, επιπλέον, πιέζει για θεσμικές μεταρρυθμίσεις και προάγει συνεργασίες με συλλόγους ασθενών και άλλες επιστημονικές εταιρείες, επιδιώκοντας τα βέλτιστα αποτελέσματα στην ογκολογική φροντίδα.
Προσφέρουμε δωρεάν ελέγχους βιοδεικτών για όλους τους ασθενείς μας, που τους έχουν ανάγκη (ακόμη και ανασφάλιστους), υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας για μια σφαιρική προσέγγιση στην ογκολογική φροντίδα, πάντα με γνώμονα την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια, επίσης, υιοθετούμε μια εξωστρεφή προσέγγιση, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινότητας, συμπεριλαμβάνοντας ηθικά ζητήματα στην εκπαίδευση των νέων ογκολόγων.
Σημαντικές είναι και οι διεθνείς συνεργασίες μας, όπως η συμμετοχή σε θεσμούς σαν το Global Guidelines Advisory Group και το Central and Eastern European Regional Council της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας(ASCO), καθώς και το National Societies Committee της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων–Ογκολόγων (ESMO). Αυτές οι συνεργασίες ενισχύουν τη θέση της ελληνικής Ογκολογίας διεθνώς, ενώ οδηγούν σε πρακτικές πρωτοβουλίες, που ωφελούν τους ογκολόγους και όχι μόνο, όπως το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ECHO που συνδιοργανώνουμε με την ASCO, το οποίο για πρώτη φορά στοχεύει στην εκπαίδευση των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ογκολογικά θέματα.
Υπάρχει κάποιο πάγιο αίτημα της ΕΟΠΕ, που ακόμη δεν έχει λυθεί;
Ένα πάγιο αίτημα της ΕΟΠΕ, που παραμένει ανεπίλυτο, είναι η επικαιροποίηση της λίστας αποζημίωσης των βιοδεικτών. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η πολιτική ηγεσία, όπως και στο παρελθόν, θα ακούσει το αίτημά μας και θα αναλάβει δράση για την επίλυση αυτού του ζητήματος, καθώς αναγνωρίζει τη σημασία της υποστήριξης των ασθενών.
Παράλληλα είναι ενθαρρυντικό ότι υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς η ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών, με την δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, του Ηλεκτρονικού Φακέλου και με την ενσωμάτωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της ΕΟΠΕ, ένα πόνημα που ξεκινήσαμε περίπου πριν από δέκα χρόνια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην δέκατη επικαιροποίηση.
Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το ζήτημα της ανακουφιστικής φροντίδας, που πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα και για τους ογκολογικούς ασθενείς της χώρας μας, τους φροντιστές και τις οικογένειές τους.
Αυτά είναι λίγα, από όσα κάνουμε καθημερινά στην εταιρεία μας, την ΕΟΠΕ, επιδιώκοντας πάντα το καλύτερο για όλους.
Διαβάστε επίσης
Ένα βιβλίο στηρίζει την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρόδου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σοβαρές ζημιές στο δήμο Τρικκαίων από δυνατούς ανέμους
- Ανδρουλάκης: Προσπαθούν να μας εμφανίσουν ως δήθεν λαϊκιστές αυτοί που έχουν καταδικάσει τη χώρα στη φθορά- Τι απαντά η κυβέρνηση
- Live: Η ίδρυση του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη – «Αρχή μας η συμμετοχική δημοκρατία»
- Σούπερ μάρκετ: Πότε έρχονται τα εορταστικά καλάθια – Μειώσεις τιμών από 5% έως 24%