• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Ο στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

    • NewsRoom
    Γιάχια Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς

    Γιάχια Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς (πηγή: REUTERS)


    Ο ισραηλινός στρατός(IDF) επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την Τετάρτη.

    «Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης της σορού, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Γιαχία Σινουάρ εξοντώθηκε», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών.

    Σε μια πρώτη αντίδραση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε σε δημοσιογράφους ότι «εάν πέθανε (ο Σινουάρ), εμένα προσωπικά δεν θα μου λείψει». Ο Ρούτε έδινε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς ανακοίνωνε τον θάνατο του Σινουάρ.

    Ο Κατς εκτίμησε ότι ο θάνατος του Σινουάρ είναι «μια ευκαιρία» για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και ανοίγει τον δρόμο για μια εκ βάθρων αλλαγή στη Γάζα, «χωρίς τη Χαμάς και χωρίς τον έλεγχο του Ιράν».

    Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «πηγή ελπίδας».

    «Ο θάνατός του είναι πηγή ελπίδας για όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και ανακούφιση για τους Ισραηλινούς που επιδίωκε να καταπιέσει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

    Να σημειωθεί ότι την ώρα που γινόταν γνωστός ο θάνατος του Σινουάρ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, το Γιοάβ Γκάλαντ.

    Διαβάστε επίσης:

    Κρεμλίνο: Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ

    Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές μετά την τρίτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

    ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ετέθη ζήτημα αναβολής του Συνεδρίου



    ΣΧΟΛΙΑ