• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 3.530 του Large Cap χτυπάνε τα stop losses για τους short – Τι σημαίνουν 400 χιλ. τεμάχια συναλλαγές στην ΔΕΗ και η S&P

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Από τις 3.530 μονάδες και πάνω για τον large cap ενεργοποιούνται τα stop losses για όσους έχουν παίξει ανοιχτά την αγορά το τελευταίο διάστημα ποντάροντας στην πτώση, κάτι που φάνηκε να συμβαίνει στις αρχές της εβδομάδας με το γύρισμα του δείκτη στα επίπεδα των 1410 μονάδων.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, γύρισμα της αγοράς για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδικά και σήμερα και με κίνηση του δείκτη πάνω από τις 1.440 μονάδες αναμένεται να στείλει στον… κουβά τους short. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει κάποιο νέο, ένας καταλύτης, αναφέρουν οι ίδιοι.

    Από τις εξέλιξη της συνεδρίασης σήμερα θα φανεί αν ο S&P βελτιώσει την επενδυτική βαθμίδα της χώρας, η αξιολόγηση του οποίου αναμένεται μετά το κλείσιμο της Wall μετά τις 23.30 ώρα Ελλάδος.

    Η S&P έδωσε στο ελληνικό αξιόχρεο την επενδυτική βαθμίδα πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 20 Οκτωβρίου του 2023, ενώ τον περασμένο Απρίλιο διατήρησε την αξιολόγηση «ΒΒΒ-» και αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές». Αυτό συνεπάγεται ότι τοποθετεί πλέον την Ελλάδα στον προθάλαμο της αναβάθμισης για τους επόμενους 24 μήνες.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι η S&P είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δίνει θετικό outlook και επομένως ο επικρατέστερος για να μας αναβαθμίσει στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μία αναβάθμιση την Παρασκευή. Αντιθέτως, αν τελικά έρθει, θα πρόκειται για μία πολύ ευχάριστη έκπληξη.

    Στην έκθεση του Απριλίου, η S&P ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμησή μας ότι το σφιχτό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να οδηγεί σε μείωση του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπεραποδίδει των χωρών-μελών της Ευρωζώνης».

    Με βάση τα ανωτέρω, ο «χρησμός» του μεγαλύτερου οίκου αξιολόγησης δεν αναμένεται να αλλάξει την Παρασκευή, παρά το γεγονός πως είναι ξεκάθαρο ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, όσο και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που συντελείται, αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί.

    Άλλωστε χθες, μία μέρα πριν από την αξιολόγηση η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί το θετικότερο τα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας. Συγκεκριμένα, έδωσε την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% για το 2023 αντί για 2% και αύξηση των επενδύσεων κατά 6,6% αντί για αρχική εκτίμηση 4%. Οι αλλαγές στην μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνουν τις συνηθισμένες αναθεωρήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κάποια σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αναθεωρημένα στοιχεία είναι μεταξύ άλλων, ότι η πραγματική μεγέθυνση ΑΕΠ για το 2023 αναθεωρείται στο 2,3% από 2%. Το ονομαστικό ΑΕΠ αναθεωρείται σωρευτικά 5 δισ. πάνω, στα 225,2 δισ. το 2023 από 220,3 δισ. προηγουμένως, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 6,6% το 2023 έναντι 4% πριν την αναθεώρηση.

    Την ίδια ώρα ως προς την κίνηση των μετοχών στο ταμπλό δεν περνάει απαρατήρητη η είδηση ότι το Norges Fund από τις 9/10 ήρε τις ενστάσεις του για τοποθετήσεις σε ενεργειακές εταιρείες με επιχείρημα ότι βελτίωσαν τις «πράσινες» επενδύσεις τους, αναφερόμενο ουσιαστικά στην ΔΕΗ.

    Από τις 10/11 μέχρι και χθες η ΔΕΗ έχει δώσει κέρδη στο ταμπλό σχεδόν 6% σημειώνοντας μόλις μία πτωτική συνεδρίαση. Μάλιστα, έμπειρος χρηματιστής ανέφερε, ότι «συναλλαγές της ΔΕΗ πάνω από 400 χιλιάδες κομμάτια θα πρέπει να απασχολήσει για το ποιοι ξένοι τοποθετούνται», θέλοντας να πει ότι ο όγκος αυτός συναλλαγών είναι σημαντικός και ενδεχομένως να κρύβει εντολές αγορών από funds σαν το Norges.

    Διαβάστε επίσης

    Τι σημαίνει η αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2023 – Αυξημένο το ΑΕΠ κατά 5 δις ευρώ

    Λαγκάρντ: Δεν δεσμεύομαι για νέα μείωση τον Δεκέμβριο – Πιέσεις στο ευρώ

    ΕΚΤ: Τρίτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης



    ΣΧΟΛΙΑ