• Ενέργεια

    Γιώργος Σάτλας: Πλήρως αυτοματοποιημένος ο διασυνδετήριος αγωγός αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB)

    • NewsRoom
    Γιώργος Σάτλας

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ICGB, Γιώργος Σάτλας (Πηγή: Linkedin)


    Ο IGB, είναι ο πρώτος πλήρως αυτοματοποιημένος αγωγός φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, ενώ ο διαχειριστής ICGB χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες για την παρακολούθηση και τον έλεγχό του, παρέχοντας δεδομένα και ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για ενδεχόμενα προβλήματα όπως διαρροές και επιτρέπει την έξυπνη συντήρηση μέσω ανάλυσης δεδομένων.

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ICGB, Γιώργος Σάτλας, μίλησε στο 7ο έκδοση του Συνεδρίου Αυτοματισμού και Ψηφιοποίησης (Automation and Digitalisation Congress – AUTOMA), επισημαίνοντας τον ρόλο των σύγχρονων τεχνολογιών στη διασφάλιση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας.

    “Το όραμά μας να προχωρήσουμε προς πλήρως μη επανδρωμένους σταθμούς είναι μια διαδικασία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο ICGB συνεχίζει να διερευνά την ενσωμάτωση νέων έξυπνων τεχνολογιών για την υποστήριξη απομακρυσμένων λειτουργιών και τη βελτίωση της ανίχνευσης διαρροών”, σημείωσε ο ο κ. Σάτλας.

    Όπως εξήγησε, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στα συστήματα του αγωγού, αλλά διερευνώνται λύσεις που βασίζονται στη νέα τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης για να καθοριστεί εάν και πώς μπορούν να ενισχύσουν τον ICGB.

    “Όσο ευρύτερο είναι το φάσμα των τεχνολογιών, τόσο πιο ασφαλείς θα γίνονται οι λειτουργίες”, εκτίμησε ο κ. Σάτλας, συζητώντας την πιθανή υλοποίηση οπτικών συστημάτων χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ.

    Εντούτοις, ο καλύτερος τρόπος για να κατοχυρωθεί η ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου είναι ο συνδυασμός προηγμένων τεχνολογιών και με ανθρώπινης τεχνογνωσίας.

    “Στον ICGB, έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα αφοσιωμένων επαγγελματιών. Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εξαιρετική απόδοσή μας μέχρι σήμερα, όσον αφορά μεγάλα ατυχήματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σάτλας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Eldorado Gold: Ξεκινάει το 2026 η παραγωγή χαλκού στις Σκουριές- Τα οφέλη για την εταιρεία και τη χώρα

    Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Από πηγές χαμηλού άνθρακα, περισσότερος από τον μισό ηλεκτρισμό πριν από το 2030

    Έρευνα mononews: Μπορεί το χαμηλό κόστος ενέργειας των ΑΠΕ να περάσει στον καταναλωτή; Τι απαντούν Metlen, ΡΑΕΥ, ΣΠΕΦ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΗΑΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ