• Αφιέρωμα Real Estate

    Το στοίχημα των αστικών αναπλάσεων: Οι πόλεις μεταμορφώνονται χάρη και στην ιδιωτική πρωτοβουλία

    • NewsRoom

    Παρεμβάσεις που αλλάζουν τη φυσιογνωμία ολόκληρων περιοχών, έχουν κοινό παρονομαστή το όφελος για πολλούς και τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

    Έτσι θα μπορούσαν να οριστούν οι αστικές αναπλάσεις, όπως αυτές που έχουν δρομολογηθεί χάρη και στην ιδιωτική πρωτοβουλία κι έχουν συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

    Πρωταγωνιστής στις αστικές αναπλάσεις που τρέχουν τώρα είναι η Dimand, που έχει ήδη μεταμορφώσει περιοχές του Πειραιά, χάρη στην ανακατασκευή του Πύργου και των καπνεργοστασίων Παπαστράτου στον Άγιο Διονύσιο.

    Σειρά παίρνει ο Βοτανικός, όπου η πρώην Αθηναϊκή Χαρτοποιία μετατρέπεται σε συγκρότημα μεικτής χρήσης, προσελκύοντας πολυεθνικές αλλά και το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αφού στο κάδρο έχει μπει η δημιουργία εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων σε τμήμα του παλιού εργοστασίου. Από τα συνολικά 150.000 τ.μ. δόμησης που υπήρχαν, η Dimand θα προχωρήσει σε νέα δόμηση 50.000 τ.μ., και το υπόλοιπο ακίνητο θα μετατραπεί σε κοινόχρηστους χώρους και πράσινο.Tο έργο προϋπολογισμού περίπου 160 εκατ. ευρώ αφορά στην ανέγερση και ανακαίνιση συνολικά 10 κτηρίων, με σκοπό την εκμίσθωσή τους, συνολικής επιφάνειας 79.202 τ.μ.. Η ανάπτυξη στοχεύει στην πιστοποίηση LEED στο υψηλό επίπεδο GOLD και φέρει προδιαγραφές ενεργειακής βαθμολογίας κατά ΚΕΝΑΚ Α+, ενώ ο πρώτος μισθωτής αναμένεται να είναι η Avis.

    Το πρόσωπο της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης αλλάζει η ανάπλαση της πρώην ζυθοποιίας Φιξ και των όμορων οικοπέδων. Μάλιστα, το έργο συμπεριλαμβάνεται στα projects που συνθέτουν τη στρατηγική συνεργασία της Dimand με την Τράπεζα Πειραιώς με φόντο τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Το γειτονικό Ηub 26 παραδίδεται ως campus γραφείων αποτελούμενο από πέντε αυτοτελή κτίρια. Αναφορικά με τους μισθωτές, η Dimand έχει συμφωνήσει τη εκμίσθωση χώρων στην τεχνολογική TaskUs, εισηγμένη στο Nasdaq, η οποία εγκαθίσταται στο ακίνητο με 800 εργαζόμενους. Τμήμα περίπου 3.500 τ.μ. έχει μσθώσει και η Alpha Bank, στους μισθωτές ανήκει και μία επιπλέον μη συστημική τράπεζα.

    Σε city resort μετατρέπεται το πρώτο φουγάρο της Βιοχάλκο στην Πειραιώς, μία επένδυση περίπου 250 εκατομμυρίων, που θα δημιουργήσει 800 νέες θέσεις εργασίας. Με τη χωροθέτηση του σύνθετου πολιτιστικού, εμπορικού, επιχειρηματικού, οικιστικού και τουριστικού πόλου τίθενται τα θεμέλια για την ανάδυση ενός Πολιτιστικού Τετραγώνου μητροπολιτικής εμβέλειας («Art District»), συνολικού εμβαδού περίπου 222 στρεμμάτων, σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners . Εκεί θα λειτουργούν η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με τους δύο νέους μουσειακούς χώρους στην περιοχή επέμβασης και το σύνολο των μητροπολιτικής αλλά και τοπικής εμβέλειας χρήσεων του επενδυτικού σχεδίου. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν περίπου 55.000 τ.μ., εκ των οποίων το 25% θα αφορά κατοικίες, το 25% γραφεία, το 14% το ξενοδοχείο, το 20% θα φιλοξενεί χρήσεις εμπορίου και εστίασης, το 14% πολιτιστικές εγκαταστάσεις και ένα επιπλέον 2% αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά με τη στόχευση να μεταμορφωθεί ο Βοτανικός και η λεωφόρος Αλεξάνδρας προχωρούν οι εργασίες για τη Διπλή Ανάπλαση.

    Το σύνολο της επένδυσης για τους δύο «πόλους» του κέντρου της Αθήνας υπολογίζεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εντός του καλοκαιριού εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το γήπεδο του Βοτανικού, με το αισιόδοξο σενάριο να θέλει την κοινοπραξία των Τέρνα – Άκτωρ – ΜΕΤΚΑ να ολοκληρώνει την κατασκευή του συνόλου των εγκαταστάσεων στα μέσα του 2026. Η νέα έδρα του Παναθηναϊκού θα φιλοξενήσει ένα νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, χωρητικότητας 38.500 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και 4 αστέρων, με τους φιλάθλους να παρακολουθούν αγώνες με θέα στην Ακρόπολη. Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα.

    Κυρίαρχο ρόλο στην επόμενη μέρα του Βοτανικού θα παίζουν οι κοινόχρηστοι χώροι, που θα δημιουργηθούν με την «επανένταξη της φύσης» στον αστικό ιστό της Αθήνας, ένα εγχείρημα που θα φέρει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο που έχει δημιουργηθεί στην πόλη τον τελευταίο αιώνα, 215 στρέμματα πρασίνου σε μία συνολική έκταση 260 στρεμμάτων.

    Τέλος, με την κατεδάφιση 66 υφιστάμενων κτιρίων και την ανακαίνιση 24 διατηρητέων κτιρίων θα γυρίσει σελίδα το παλιό εργοστάσιο της Πυρκάλ στη Δάφνη, όπου θα εγκατασταθούν εννέα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Στο ακίνητο πρόκειται να στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση του Υπερταμείου.

    Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με ανταγωνιστικό διάλογο, με το κόστος του έργου χωρίς ΦΠΑ να ανέρχεται σε 421 εκατ. ευρώ και τη διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ σε 30 χρόνια.