Μια ιστορία απάτης, ξεπλύματος χρήματος, βαλίτσες γεμάτες με λεφτά, ελέγχους και τελικά αποκάλυψη ενός τεράστιου σκανδάλου, κρύβει η υπόθεση που ήρθε στο φως για το «καρουζέλ» που προκάλεσε ζημία περί τα 35 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Ειδικά για τον εμπλεκόμενο τραπεζίτη και πρώην βουλευτή με το Ποτάμι, οι αποκαλύψεις είναι «φωτιά».

1

Ο Αλέξανδρος Χατζ…, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών) ταξίδευε συχνά από τις Σέρρες στην Σόφια και κάθε φορά επέστρεφε από τη Βουλγαρία με μία βαλίτσα γεμάτη ευρώ. Πότε 30.000, πότε 40.000 πότε 50.000 ή 100.000 ευρώ.

Τα ταξίδια αυτά ξεκίνησαν το 2017.

Ο Αλέξανδρος Χατζ… ως πρόεδρος είχε στήσει «πλυντήριο» για ξέπλυμα χρήματος μέσα στη Συνεταιριστική Τράπεζα. Διότι Βούλγαροι επιχειρηματίες του έδιναν το μετρητά και εκείνος έφερνε τα χρήματα στην Ελλάδα. Μάλιστα χωρίς κανένα δισταγμό έμπλεξε και την τράπεζα καθώς κατέθετε τα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων –συνήθως βουλγαρικών εταιρειών. Άλλες πάλι φορές κατέθετε αρχικά τα χρήματα σε λογαριασμούς δικών του προσώπων σε τράπεζες της Βουλγαρίας και στην συνέχεια τα ποσά μεταφέρονταν στην Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας.

-«Οπα», του έλεγαν στελέχη της τράπεζας, «είσαι πρόεδρος χρησιμοποιείς την ιδιότητα σου και την τράπεζα για να ξεπλένεις χρήμα;»

Όμως ο Αλέξανδρος Χατζ… δεν άκουγε κανέναν, έλεγε στους υπαλλήλους «θα το κάνουμε όπως το λέω εγώ» και συνέχιζε την διαδρομή Σέρρες – Σόφια, εξάλλου τι είναι; Ούτε 200 χιλιόμετρα απόσταση.

Μέχρι που έγινε ένας τυπικός επιτόπιος έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας το 2019. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε φτάσει και καταγγελία στον επόπτη ότι υπήρχαν ύποπτες συναλλαγές στην Συνεταιριστική.

Πράγματι το κλιμάκιο ελεγκτών της Τράπεζας Ελλάδος δεν πίστευε στα μάτια του όταν ξεκίνησε να ελέγχει την τράπεζα. Διαπίστωσαν ότι το κανονιστικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ήταν στην κυριολεξία «σουρωτήρι».

Διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις, αβλεψίες και παραβάσεις στο πλαίσιο για το «ξέπλυμα» χρήματος.

Και μάλιστα πολλές, πάρα πολλές παραβάσεις του νομικού και κανονιστικού πλαισίου οφείλονταν σε αποκλειστική υπαιτιότητα του προέδρου της τράπεζας Αλέξανδρου Χατζ…

Οι ελεγκτές ενημέρωσαν για τα ευρήματα τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και συνέταξαν πόρισμα, που ήταν καταπέλτης για τη δράση του προέδρου. Το 2021 η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε αυτό το πόρισμα στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Παράλληλα ο επόπτης έλαβε και μέτρα για τον Αλέξανδρο Χατζ…, συγκεκριμένα:

  • Του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ (το εισπράττει το ελληνικό δημόσιο).
  • Τον απομάκρυνε από τη θέση του προέδρου στην Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Και έβγαλε «κόκκινη» κάρτα για τον ισόβιο αποκλεισμό του Αλέξανδρου Χατζ.. από κάθε θέση στον τραπεζικό κλάδοb.

Να σημειωθεί ότι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τον έλεγχο που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας το 2019.

Το πόρισμα στη Δικαιοσύνη

Τα ευρήματα καταγράφηκαν στο πόρισμα της που εστάλη στην Δικαιοσύνη. Στην συνέχεια ανέλαβε δράση η  Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και στο πόρισμα της αναφέρει ότι η ζημία για το ελληνικό δημόσιο είναι της τάξης των 35 εκατ ευρώ. Πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, καθώς η κομπίνα τύπου carousel είχε στηθεί στη Βόρειο Ελλάδα.

Ο ίδιος τραπεζίτης εμπλέκεται πλέον και στην υπόθεση του «καρουζέλ» με τις εικονικές εταιρείες που είχαν στηθεί σε Ελλάδα, Βουλγαρία και αλλού προκειμένου να μην αποδίδουν ΦΠΑ ή να εισπράττουν παράνομα ΦΠΑ.

Στην ίδια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καρ…, ιδιαίτερα γνωστός στη Βόρεια Ελλάδα. Η απάτη, σύμφωνα με το πόρισμα που έχει στα χέρια του ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά από ενδελεχή έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ.

Στα αξιοσημείωτα: Οι κατηγορίες κατά του τραπεζίτη ότι κατάφερε να ξεπλύνει μέσω του δικτύου των εταιρειών στη Βουλγαρία, ένα ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ που δεν μπορούσε να δηλώσει στο πόθενα έσχες του.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Μάριος Ηλιόπουλος αγόρασε το 3,5% των μετοχών της Γιουβέντους

Πέθανε ο Χρήστος Γείτονας, ιδρυτής των ομώνυμων γνωστών εκπαιδευτηρίων

Γιώργος Οικονόμου: Ζητά από το δικαστήριο να μπλοκάρει την ψηφοφορία για το ΔΣ της Seanergy Maritime