ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για τη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιήσει με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου αλλά και για άλλα τρέχουσα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, μίλησε, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε αρχικά
«Τα πράγματα είναι νομίζω σχετικά καθαρά. Όπως ήδη είχα την ευκαιρία να τα θέσω και ενώπιον της Βουλής, βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής ζώνης.
Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε ακόμη στη συζήτηση στην οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή, άρα στην πραγματικότητα είναι προκριματικό στάδιο (…). Θα περιμένουμε λοιπόν, να δούμε το συν της συνάντησης αυτής με τον κ. Φιντάν.
Εγώ είμαι οπαδός της διαβουλευτικής Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι η Δημοκρατία είτε είναι διαβουλευτική, είτε δεν υπάρχει. Πρέπει λοιπόν, να συζητάμε και πρέπει να συζητάμε διότι, η αξία του δικού μας πολιτισμού είναι ακριβώς ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας μέσα από τη συζήτηση.
Εάν υπάρχει και από την απέναντι πλευρά η διάθεση μέσω αυτής της διαφορετικότητας να βρούμε λύση στο μεγάλο μας πρόβλημα, νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο και αυτό είναι ένα χρέος το οποίο έχουμε και είναι ένα χρέος που έχουμε απέναντι στην κοινωνία σήμερα, αλλά και στην κοινωνία, αύριο, στις επόμενες γενιές.
Να εξαντλήσουμε δηλαδή κάθε δυνατότητα που υπάρχει έτσι ώστε διασφαλίζοντας στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα, να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία επί μακρόν».
Και συμπλήρωσε: «Θα υπάρξουν επόμενα στάδια σε ότι αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, έχει εδραιωθεί ένα καθεστώς το οποίο είναι σχετικώς καλής κατανόησης, μία σχετική αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε να προλαμβάνουμε περαιτέρω εντάσεις και κρίσεις.
Έχουμε την ευκαιρία, εάν υπάρξει σύμπτωση σε ό, τι αφορά τα θεμελιώδη, να προχωρήσουμε στο ζήτημα της οριοθέτησης. Εάν προκύψει τέτοια κοινή κατανόηση για το οποίο δεν μπορώ να προδικάσω ακόμα πριν ξεκινήσει η συζήτηση, τότε η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών και στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.
Οι διερευνητικές εντολές στις οποίες αναφερθήκατε, πράγματι είναι μια μεγάλη ιστορική διαδρομή περίπου 20 ετών, όπου κυρίως σε επίπεδο υπηρεσιακό και τεχνοκρατικό, γινόταν μια συζήτηση η οποία δεν είχε αποφέρει οτιδήποτε.
Είχαμε 64 κύκλους διερευνητικών επαφών, οι οποίες δυστυχώς δεν απέφεραν τα αναμενόμενα. Μάλλον νομίζω ότι μας έθεσαν πιο πίσω από την αρχική μας θέση.
Αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο απαιτείται είναι να υπάρξει μια ισχυρή πολιτική βούληση και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχει αυτή η ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία θα αποτυπωθεί σε μια κοινή θέση για το πώς προχωράμε τότε να δούμε τα ζητήματα τα τεχνικά-νομικά της οριοθέτησης».
Όσο για το αν θα έχει οριστεί η οριοθέτηση της αιγιαλίτιδας ή είναι κάτι που θα γίνει αργότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε «Το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελληνική κυριαρχία.
Δεν τίθεται εντός οποιουδήποτε διαλόγου και δεν τίθεται εντός οποιουδήποτε συνυποσχετικού, άρα είναι αποκλειστικά και μόνο ζήτημα της χώρας μας. Το πότε θα ασκηθεί θα μου επιτρέψετε να το διατηρήσω σε επίπεδο εσωτερικό.
Είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, το οποίο της αποδίδει απολύτως το διεθνές δίκαιο, να επεκτείνει όποτε το κρίνει η ίδια η χώρα, με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και θα το πράξει».
Έπειτα, αναφορικά με την ανησυχία που υπάρχει ότι επί της ουσίας η Ελλάδα προετοιμάζεται για να εγκαταλείψει οριστικά τα 12 ναυτικά μίλια και για το ότι σύμφωνα με μια ανώτατη κυβερνητική πηγή που έλεγε ότι 6 μίλια δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια ως σκέψη ακόμα και για τον γενικό κανόνα των 6 ναυτικών μιλίων και για το που τελικά ακριβώς βρισκόμαστε εμείς αλλά και τι είδους προσέγγιση θα κάνουμε, ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε:
«Είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά σύνθετο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η γνώση του διεθνούς δικαίου. Υπάρχει μια σύνεση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και πάνω από όλα υπάρχει ένα ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο.
Εμείς εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει την κυριαρχία της, το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Αυτό είναι κάτι το οποίο το διατηρούμε ως δικαίωμα. Δεν έχει ασκηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια προφανώς της μεταπολίτευσης, αλλά αυτό δεν απεμπολεί ούτε κατά διάνοια το δικαίωμα το οποίο απορρέει αυτοτελώς από το διεθνές δίκαιο. Άρα, η συζήτηση ότι θα παραμείνουμε στα έξι μίλια είναι προφανώς αλυσιτελής (…).
Διαβάστε επίσης:
ΙΟΒΕ: Η βιομηχανία βελτίωσε το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο
Κομισιόν: Θα χρηματοδοτεί τις οικειοθελείς επιστροφές παράνομων μεταναστών
Xρυσός: Προβλέψεις της αγοράς για άνοδο 10% το 2025 και νέο ρεκόρ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;