Μετράει αντίστροφα η κλεψύδρα του χρόνου για την έναρξη των διαδικασιών της επί της ουσίας «κλειδωμένης» αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, συνολικού ύψους 735,1 εκατ. ευρώ.

Εξέλιξη που θα θέσει τις βάσεις για τη διαμόρφωση του πολλά υποσχόμενου 5ου τραπεζικού πυλώνα της χώρας. Στον οποίο ο πλειοψηφικός έλεγχος και ο ηγετικός διοικητικός ρόλος θα ανήκει στο επιχειρηματικό σχήμα της Thrivest των Εξάρχου- Μπάκου-Καϋμενάκη.

Χθες, ήταν η τελευταία μέρα για την διαπραγμάτευση της μετοχής, που θα επανέλθει αναπροσαρμοσμένη στο «ταμπλό» της ερχόμενη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Μέρα κατά την οποία θα ξεκινήσουν και οι συναλλαγές επί των δικαιωμάτων, ενώ θα αρχίσει να «τρέχει» και η ΑΜΚ, η οποία και θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου. Επίσης στο διάστημα από τις 8 έως τις 28 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα και η διαδικασία των παρεχόμενων τίτλων κτήσης (Warrants) που είναι άμεσα μετατρέψιμοι σε νέες μετοχές.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά νέα εκκίνηση της Attica Bank, που έχει απορροφήσει την Παγκρήτια, θα γίνει με υπολογιζόμενη κεφαλαιοποίηση στα 847,9 εκατ. ευρώ, με την αναπροσαρμοσμένη τιμή της μετοχής να ξεκινά από τα 0,524 ευρώ και το δικαίωμα να αρχίζει να «παίζει» από τα επίπεδα των 213,29 ευρώ…

Για την αφετηρία της αποτίμησης της τράπεζας, μετράει αρχικά το χθεσινό κλείσιμο των μετοχών, των οποίων όμως ο αριθμός συμπτύσσεται σε μία ανά 100 υφιστάμενες. Στην εν λόγω κεφαλαιοποίηση της Attica Bank, προστίθενται τα 735,1 εκατ. ευρώ των δύο «φάσεων» της κεφαλαιακής αύξησης και η συνολική χρηματιστηριακή αξία που προκύπτει, διαιρείται με το νέο αριθμό των μετοχών. Ο οποίος στο «τέλος» της ημέρας και θα διαμορφωθεί σε 1.618.142.763 μετοχές. Η τιμή εκκίνησης των 0,524 ευρώ έχει στρογγυλοποιηθεί στον τρίτο δεκαδικό της και πλέον είναι στη…δικαιοδοσία της αγορά να εξουδετερώσει ή όχι το μικρό «πριμ» της…στρογγυλοποίησης, όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής.

Το free float και το κόστος κτήσης των μετοχών

Οι σημερινοί μέτοχοι της τράπεζας μετά από το reverse split θα διαθέτουν 530.644 «παλαιές» μετοχές.

Όταν έγινε η απορρόφηση της Παγκρήτιας το free float στο νέο σχήμα ήταν στο 12,01%.

Από τη χρηματιστηριακή πρεμιέρα του νέου σχήματος που έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου έως και χθες άλλαξαν χέρια 1.896.506 μετοχές ( πριν από τη σμίκρυνση του αριθμού τους) οι οποίες αντιστοιχούν σχεδόν στο 30% της ελεύθερης διασποράς.

Προφανώς έφυγαν τα «πιο αδύναμα χέρια» και μπήκαν τα πιο δυνατά, ενώ ένα κομμάτι των συναλλαγών αφορά και τους traders που κυνηγούν τις διακυμάνσεις.

Στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας από τα 500 εκατ. ευρώ υποχώρησε χθες στα περίπου 112 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή από τα 9,2 οδηγήθηκε στο χθεσινό κλείσιμο των 2,11 ευρώ.

Όπως και να’ χει οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα μέσω της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, να πουλήσουν κάποια από αυτά με σκοπό να περιορίσουν το κόστος συμμετοχής στην ΑΜΚ.

Μπορούν βεβαίως να τα ασκήσουν πλήρως.

Από την άλλη πλευρά και όσοι δεν είναι μέτοχοι της Attica Bank μπορούν αγοράζοντας δικαιώματα να λάβουν μέρος στην ΑΜΚ. Ίσως και με ελκυστικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα κριθούν από τις τιμές τους στη χρηματιστηριακή αγορά.

Κρίσιμο στοιχείο για το υπολογισμό της δίκαιης τιμής του δικαιώματος είναι το κόστος κτήσης που έχουν οι νέες μετοχές για τους συμμετέχοντες στην ΑΜΚ .

Ποιο είναι αυτό; Στα 1,87 ευρώ που διατίθεται η κάθε 1 νέα μετοχή, η οποία όμως «προικίζεται» με 1 Warrant  που δίνει άλλες 3,5 νέες μετοχές έναντι 0,175 ευρώ. Δηλαδή με 2,045 ευρώ παίρνει κάποιος 4,5 μετοχές, με το μέσο κόστος να είναι στα 0,454 ευρώ ανά 1 μετοχή.

Πώς προκύπτει η τιμή του δικαιώματος

Η τιμή του δικαιώματος προκύπτει αν από την αναπροσαρμοσμένη τιμή της μετοχής αφαιρεθεί η τιμή διάθεσης ( 0,524 – 0,454 = 0,07) και το αποτέλεσμα αυτό πολλαπλασιαστεί με το 3.047. Δηλαδή τον τελικό αριθμό που θα φτάσει να λάβει όποιος έχει μία μετοχή.

Συνεπώς η τιμολόγηση του δικαιώματος διαμορφώνεται σε 213,29 ευρώ.

Αγοράζοντας κάποιος σε αυτήν την τιμή το δικαίωμα (ή τα πολλαπλάσιά του) παίρνει 677 νέες μετοχές στην τιμή των 1,87 ευρώ τη μία, που συνεπάγεται καταβολή 1.266 ευρώ.

Παράλληλα και κατόπιν έγγραφης αίτησης δικαιούται να πάρει κι άλλους 677 τίτλους κτήσης που δίνουν άλλες 2.370 μετοχές, με τίμημα 118,5 ευρώ περίπου ( 0,05 ανά μετοχή). Αθροιστικά καταβάλει 1.597,79 ευρώ για τις 3.047 μετοχές που θα αποκτήσει, το μέσο κόστος των οποίων θα είναι στα 0,524 ευρώ. Όσο δηλαδή και η αξία της μετοχής στο «ταμπλό».

Η ευκαιρία για τους αγοραστές δικαιωμάτων είναι όταν το κόστος κτήσης είναι κάτω από τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής.

Ο «αέρας» στη μετοχή και ο ρόλος της Thrivest

Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα η αναπροσαρμοσμένη τιμή της μετοχής της Attica Bank ξεκινά κατά 15,4% ψηλότερα από το μέσο κόστος κτήσης των συμμετεχόντων στην ΑΜΚ. Υποθήκη καταφανώς αξιόλογη, αλλά αυτό θα κριθεί και από τη στάση που θα τηρήσει η αγορά, μεταβάλλοντας τις τιμές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Από τους βασικούς επενδυτές το μέσο κόστος αυξάνει για εκείνους που παίρνουν περισσότερες μετοχές από την ΑΜΚ και λιγότερες από τα Warrants που τους αναλογούν. Αντιθέτως η αντίστροφη κατανομή ( με περισσότερα Warrants και λιγότερες μετοχές μειώνει αισθητά το κόστος κτήσης.

Με βάση την «αρχιτεκτονική» της άντλησης των 735,1 εκατ. ευρώ, το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να εισφέρει 475,1 εκατ. ευρώ με το ποσοστό του στην Attica Bank να διαμορφώνεται στο 34,77%.

Από την άλλη πλευρά η επιχειρηματική τριπλέτα των Εξάρχου-Μπάκου- Καϋμενάκη, η συμβολή της οποίας είναι καταλυτική στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα, έχει επίσης δεσμευτεί να εισφέρει έως 200 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα φτάσει να ελέγχει το 62,01% της τράπεζας. Εξ αυτών τα 88,33 εκατ. ευρώ προορίζονται για να καλύψουν εξ ολοκλήρου το 12,01 του free float. Πρόκειται για αναλογική συμμετοχή στην ΑΜΚ και Warrants που μεταφράζονται σε 194,325 εκατ. νέες μετοχές.

Πιθανότατα η Thrivest δεν θα χρειαστεί να «σκουπίσει» όλο το free float. Στο 50% συν 1 μια μετοχή μπορεί να φτάσει με εισφορά 112 εκατ. ευρώ, ενώ με 120 εκατ. ευρώ ανεβαίνει στο 51,1%, και με 170 εκατ. ευρώ μπορεί να βρεθεί στα επίπεδα του 58%.

Αν η Thrivest προσφέρει χώρο για την είσοδο του Fiera Capital (με 12 εκατ. ευρώ) τότε η συμμετοχή του fund θα είναι στα επίπεδα του 1,6%. Πιθανότατα όμως θα υπάρξει και άλλος ή άλλοι ξένοι «παίκτες» που θα θελήσουν να έχουν συμμετοχή στην ΑΜΚ. Κάτι που εμφανέστατα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία που επιχειρεί  να διαδραματίσει η Attica Bank στην τραπεζική αγορά.

Διαβάστε επίσης

Attica Bank: Το fund Fiera Capital μπαίνει στην ΑΜΚ με 12 εκατ. ευρώ

Attica Bank: Τα όρια διακύμανσης της μετοχής στις 21 Οκτωβρίου

Attica Bank: Το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου