• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Η παρκαρισμένη ρευστότητα στα έντοκα, τι σημαίνει η κίνηση της ΔΕΗ, το κίνητρο στον ΟΠΑΠ και η πορεία της Πειραιώς

    Γιώργος Στάσσης, Γιαν Κάρας, Χρήστος Μεγάλου

    Γιώργος Στάσσης, Γιαν Κάρας, Χρήστος Μεγάλου


    Η ΔΕΗ έδειξε τον δρόμο για την αλλαγή της τάσης παρά το γεγονός ότι αυτό δεν «μεταφράστηκε» σε όγκους συναλλαγών που είχε συνηθίσει την αγορά.

    Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η παρατεταμένη στασιμότητα θα μπορούσε να ανατραπεί με την ενίσχυση των «εφεδρειών» της αγοράς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ή επανενεργοποίηση μετοχών που έχουν μείνει πίσω και υστερούν για λόγους που δεν συνδέονται τόσο με τα οικονομικά μεγέθη, όσο για άλλους παράγοντες, πιθανώς εκτός αγοράς, όπως η Μότορ Όιλ.

    Στο μεταίχμιο διάσπασης κρίσιμων αντιστάσεων και η μετοχή της Πειραιώς.

    Γενικότερα, η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε δείγματα αντίδρασης της αγοράς, παρά το γεγονός ότι τα ξένα χρηματιστήρια διασπούν το ένα υψηλό μετά το άλλο (σ.σ. χθες ήταν η σειρά του Dax στην Φρανκφούρτη που άγγιξε ακόμα και τις 19.644 μονάδες).

    Συνομιλώντας με τους χρηματιστές, ουδείς μπορεί να προβλέψει το πότε θα πάει τέλος η λειψυδρία ρευστότητας στο σύστημα.

    «Κρατάνε οι πελάτες μας τις μετοχές τους μέχρι νεωτέρας», σχολιάζει ο Νίκος Χρυσοχοϊδης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης ΑΕΠΕΥ, «χωρίς να γνωρίζουν αν υπάρχει ένας ισχυρός καταλύτης για τη συνέχεια.

    Ίσως τα πρώτα αποτελέσματα γ’ 3μήνου να αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία για να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι επενδυτές.

    Όμως, θα πρέπει να πουλήσουν κάτι άλλο».

    Ο ίδιος δε, αμφισβητεί ότι «η αναβάθμιση της αγοράς σε ώριμο χρηματιστήριο θα έρθει γρήγορα», ούτε τον Μάρτιο, όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

    «Υπάρχει ρευστότητα αλλά δεν μπαίνει στο σύστημα», αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τάκης Ζαμάνης.

    «Σημαντικές οι αποδόσεις στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ενώ είναι χαρακτηριστική η στάση αναμονής εκ μέρους των επενδυτών.

    Η αγορά έχει πιεστεί από τις αλλεπάλληλες δημόσιες εγγραφές, τα placements, τις αυξήσεις κεφαλαίου και τις εκδόσεις ομολογιακών.

    Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αβεβαιότητα ενόψει των αμερικανικών εκλογών».

    Η ΔΕΗ λοιπόν, για μία ακόμα φορά, μετά τη διάσπαση των 11,60 ευρώ θα επιχειρήσει να βρεθεί εκ νέου στη ζώνη των 12 ευρώ υποστηρίζουν οι αναλυτές, κάτι που μένει να φανεί αν θα γίνει ακόμα και σήμερα.

    Στον ΟΠΑΠ, που έχει μείνει πίσω και με μία μέτρια επίδοση φέτος κοντά στο 2%, έχει μπροστά του την αποκοπή του προμερίσματος στις αρχές Νοεμβρίου.

    Σημειωτέον ότι σήμερα μπαίνουν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές από το placement της Cener, στην οποία διακινήθηκαν 394 χιλιάδες κομμάτια χθες.

    Η Πειραιώς έγραψε υψηλό στα 3,76 ευρώ.

    Άνοιγμα πάνω από τα 3,75 σήμερα μπορεί να την επαναφέρει σχολιάζουν οι αναλυτές στα επίπεδα των 3,95 – 3,97 ευρώ. 

    Διαβάστε επίσης

    ΟΔΔΗΧ: Επανεκδίδει τίτλο λήξης του 2029 με στόχο 250 εκατ. ευρώ

    Pantelakis Securities για ΕΛΠΕ και Motor Oil: Μειώνει τις τιμές στόχους, διατηρεί τις θετικές συστάσεις

    Γιώργος Μυλωνάς (Αλουμύλ): Η τελευταία φορά που πήρα δάνειο από τράπεζα ήταν για να πληρώσω τα λύτρα της απαγωγής μου το 2008



    ΣΧΟΛΙΑ