• Διεθνής πολιτική

    Κρεμλίνο: Η συνθήκη με τη Βόρεια Κορέα είναι «σαφής», προβλέπει «στρατηγική συνεργασία» σε όλους τους τομείς

    • NewsRoom
    Ντμίτρι Πεσκόφ

    Ντμίτρι Πεσκόφ. Εκπρόσωπος Κρεμλίνου


    Το Κρεμλίνο ανέφερε σήμερα πως η συνθήκη Ρωσίας-Βόρειας Κορέας που υπογράφτηκε τον Ιούνιο από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «σαφής» και προβλέπει «στρατηγική συνεργασία» σε όλους τους τομείς.

    «Η διατύπωση της συνθήκης δεν απαιτεί καμία αποσαφήνιση, είναι σαφής», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας σε περίπτωση ανοικτής ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη.

    Ο βορειοκορεατικός στρατός ανατίναξε με δυναμίτη σήμερα τμήματα της διαδρομής που χρησιμοποιείτο άλλοτε για διασυνοριακές ανταλλαγές με τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τη Σεούλ που απάντησε με προειδοποιητικά πυρά, σε ένα νέο επεισόδιο αύξησης των εντάσεων μεταξύ των δύο εχθρικών χωρών.

    Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν έρθει σημαντικά κοντά αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σφυρηλατώντας μιας αντιδυτική συμμαχία.

    Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορείται ιδίως από τους Δυτικούς ότι παρέχει ποσότητες οβίδων και πυραύλων στον ρωσικό στρατό και από το Κίεβο ότι στέλνει εκεί στρατιώτες.

    Η προσέγγιση αυτή καταδείχθηκε από την επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούνιο του Ρώσου προέδρου, και την υπογραφή συνθήκης στρατηγικής συνεργασίας που προβλέπει στο άρθρο 4 «άμεση στρατιωτική συνδρομή» σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης.

    «Το πιο σημαντικό είναι πως η συνθήκη αυτή προβλέπει στρατηγική συνεργασία σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας», υπογράμμισε σήμερα ο Πεσκόφ.

    Η συνθήκη δεν διευκρινίζει αν η Βόρεια Κορέα καλύπτεται από τη ρωσική πυραυλική ομπρέλα.

    Ο Πούτιν, αναφερόμενος στην αναθεώρηση του ρωσικού δόγματος σχετικά με τους όρους χρήσης της ατομικής βόμβας δεν αναφέρθηκε στη Βόρεια Κορέα, αντίθετα με τη Λευκορωσία, μια άλλη γειτονική χώρα, η οποία αναφέρθηκε ρητά.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης πως η Μόσχα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για μια συνθήκη που σχεδιάζεται με το Ιράν όταν αυτή ολοκληρωθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Σχεδόν $2 δισ. τα πονταρίσματα για τον νικητή των εκλογών

    Τουρκία: Η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει φόρο στις πιστωτικές κάρτες προς όφελος των αμυντικών βιομηχανιών

    Pantelakis Securities για ΕΛΠΕ και Motor Oil: Μειώνει τις τιμές στόχους, διατηρεί τις θετικές συστάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ