ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η συνάντηση, η οποία ήταν στο πλαίσιο προδιαβούλευσης, απέβη άκαρπη καθώς η υπουργός Εργασίας τους ξεκαθάρισε ότι δεν θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των κατώτατων απολαβών στον ιδιωτικό τομέα.
Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της τόνισε ότι διαφωνεί με τον νέο μαθηματικό τύπο ορισμού του κατώτατου μισθού, ζήτησε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατάργηση της μετενέργειας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε :
«Σήμερα είχαμε την πρώτη συνάντηση για να συζητήσουμε το πόρισμα που παρέδωσε η Επιτροπή για τους Επαρκείς κατώτατους μισθούς και για το πως θα καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις το 80% των εργαζομένων.
Δυστυχώς, αυτό που μάθαμε και αυτό που εμπεδώσαμε είναι τελικά ότι η κυβερνητική απόφαση είναι να μην επανέλθει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό.
Εμείς επιμένουμε ότι δεν υπάρχει πιο δίκαιο και δημοκρατικό σύστημα από αυτό.
Σε κάθε περίπτωση όμως και με την Γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου θα νοηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας να έχουμε πραγματικές αυξήσεις, να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους γιατί είναι η μόνη απάντηση για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι άνθρωποι του μόχθου, από την ακρίβεια, στα αγαθά στη στέγαση που πλήττουν όλα τα νοικοκυριά».
Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας άκουσε με προσοχή και κατέγραψε όλες τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τις απόψεις που διατύπωσαν τα μέλη της ΓΣΕΕ για το πόρισμα της Επιτροπής, επί των οποίων ακολούθησε ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος.
Η πρόταση της Επιτροπής εμπεριέχει τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού μέσω ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος λαμβάνει υπόψη αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία.
Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού είναι:
1. η προβλεψιμότητα ως προς την μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, και, κατά συνέπεια, στηρίζει αφενός τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων και αφετέρου την λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ευνοεί τις επενδύσεις.
2. η εισαγωγή των κριτηρίων της Οδηγίας γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο που προστατεύει την διαμόρφωση κατώτατου μισθού, εξασφαλίζοντας έτσι την μακροχρόνια οικονομική διατηρησιμότητα,
3. η προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών,
4. η κατανομή των μισθών για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία γίνεται περισσότερο δίκαιη,
5. συνολικά, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας,
6. είναι μοντέλο που χρησιμοποιείται από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ – άρα δοκιμασμένο.
Υπενθυμίζεται ότι σε 22 από τα 27 Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται νομοθετικά, όπως και στην Ελλάδα.
Επιπλέον, προτείνεται από την Επιστημονική Επιτροπή η θέσπιση ενός πλαισίου με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιλαμβάνεται ένα Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του.
Τέλος, προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία.
Με τη ΓΣΕΕ εκκινεί μία σειρά διαδοχικών συναντήσεων με το σύνολο των εθνικών κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να καταγραφούν οι θέσεις τους επί του πορίσματος.
Η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι «ο διάλογος τώρα ξεκινάει», επισημαίνοντας ότι ο κύκλος του διαλόγου με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους προηγείται της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία θα τεθεί το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Η Υπουργός δήλωσε: «Με τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ εγκαινιάζουμε έναν νέο κύκλο διαβουλεύσεων με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταγράψουμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του πορίσματος που εξέδωσε η Επιστημονική Επιτροπή. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα ενεργοποιηθεί από το 2028 και μετά, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσα από αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στη Γαλλία. Παράλληλα, προτείνεται ένα σχέδιο δράσης για αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη χώρα μας, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και να ενισχύσουμε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχιστεί, προκειμένου να εισακουστούν όλες οι απόψεις: τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών, ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος, συνολικά, της απασχόλησης.».
Έπεται η συνάντηση με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.
Διαβάστε επίσης:
Άλμα τζίρου σε επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης φέτος τον Αύγουστο
Kύπρος: Ετήσια Διεθνής Συνάντηση Επιτροπής Επαφών για το μεταναστευτικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα