ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το προηγούμενο πρόγραμμα της ΕΤΕ που ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο, απευθυνόταν στους εργαζόμενους που είχαν συμπληρώσει το 40ο έτος ηλικίας και είχαν προϋπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών στην τράπεζα, πρόσφερε μέγιστο ποσό αποζημίωσης 200.000 ευρώ και αποχώρησαν 400 άτομα.
Χθες ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο ξεπέρασε τον αρχικό στόχο που ήταν η αποχώρηση 200 εργαζόμενων, ενώ και στο πρόγραμμα της Alpha Bank η συμμετοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μεγαλύτερη από τον στόχο των 300 αποχωρήσεων.
Η εθελούσια της Τράπεζας Πειραιώς απευθυνόταν σε εργαζόμενους στις κεντρικές υποστηρικτικές μονάδες της τράπεζας (εξαιρούνταν οι εργαζόμενοι στο δίκτυο καταστημάτων) και πρόσφερε δύο επιλογές: της άμεσης αποχώρησης με ανώτατο ποσό αποζημίωσης τις 200.000 ευρώ, ή της αποχώρησης με μακροχρόνια άδεια (sabbatical) με το ανώτατο ποσό 250.000 ευρώ, με επιπλέον κίνητρα σε όσους βρίσκονται κοντά σε ηλικίας συνταξιοδότησης (άνω των 55 ετών). Από την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει από την τράπεζα 400 εργαζόμενοι.
Το πρόγραμμα της Alpha Bank, αφορούσε σε εργαζόμενους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης στις κεντρικές υπηρεσίες και σε υποστηρικτικές θέσεις εξυπηρέτησης πελατών στο δίκτυο καταστημάτων με την αποζημίωση στην περίπτωση της άμεσης αποχώρησης να φτάνει μέχρι τις 180.000 ευρώ ή έως 260.000 ευρω για sabbatical (διάρκειας μέχρι 6 χρόνια). Ειδικά για εργαζόμενους άνω των 56 ετών το κίνητρο αποχώρησης αντιστοιχεί σε μισθούς που καλύπτουν το διάστημα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.
Καθώς το τραπεζικό μοντέλο και οι ανάγκες εξυπηρέτησης της πελατείας έχουν αλλάξει, στόχος των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου είναι η ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού με «νέο αίμα», σημειώνουν στο mononews.gr τραπεζικά στελέχη.
Υπενθυμίζουν πως την τελευταία διετία οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ριζική αναδιάταξη του δικτύου των καταστημάτων τους, επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, με την ψηφιοποίηση επιπλέον διαδικασιών και δημιουργούν ειδικές υποδομές μέσα στα καταστήματα, ώστε οι περισσότερες συναλλαγές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίχως να εμπλέκονται εργαζόμενοι. Τα νέας εποχής καταστήματα, ενσωματώνουν τις σύγχρονες τραπεζικές τάσεις και πρακτικές καθώς αποτελούν ένα πάντρεμα της φυσικής εξυπηρέτησης από έμπειρους τραπεζικούς συμβούλους, με αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Στόχος, όπως λένε, είναι το δίκτυο των τραπεζών να αριθμεί περί τα 250 με 300 καταστήματα και ο αριθμός των εργαζομένων να μην υπερβαίνει τις 5.500 με 6.000 άτομα.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο τέλος του 2023:
-Η Τράπεζα Πειραιώς είχε δίκτυο 378 καταστημάτων (από 389 στο τέλος του 2022) και 7.349 εργαζόμενους (από 7.900 τον Δεκέμβριο του 2022).
-Η Εθνική Τράπεζα είχε 6.517 εργαζόμενους και 327 καταστήματα (από 6.706 εργαζόμενους και 345 καταστήματα ένα χρόνο πριν).
-Η Alpha Bank απασχολούσε 5.486 εργαζόμενους στο δίκτυο των 251 καταστημάτων (από 5.684 εργαζόμενους και 270 καταστήματα τον Δεκέμβριο του 2022).
-Η Eurobank, μείωσε τα καταστήματα της στα 268 στο τέλος του 2023 (από 274 στο τέλος του 2022) και είχε 6.323 από 6.268 ένα χρόνο πριν.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζα Ηπείρου: Νέα επιτόκια για τα καταθετικό προϊόν «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ 24»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα