• Τράπεζες

    Attica Bank: Το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank


    Ξεκινά στις 21 Οκτωβρίου η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ που θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, με την τιμή διάθεσης στα 1,87 ευρώ/ μετοχή.

    Όταν ολοκληρωθεί και η άσκηση των warrants το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαμορφωθεί  κατ΄ελάχιστο στο 34,77%, ενώ το ανώτατο ποσοστό του  στρατηγικού επενδυτή  Thrivest  μπορεί να φτασει το 62%, με τη συμμετοχή του ΕΦΚΑ και του ΤΜΕΔΕ στη νέα τράπεζα να περιορίζεται στο 1,59% και 1,63% αντίστοιχα.

    Από αύριο σταματά προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Attica Bank λόγω του reverse split, καθώς 100 μετοχές θα συνενωθούν σε 1, έτσι ώστε ο αριθμός μετοχών της τράπεζας να μειωθεί από τα 53.064.387 σε 530.644 μετοχές.

    Χθες εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, η οποία θα  με  μετρητά υπέρ των παλαιών μετόχων  για ποσό 672,2 εκατ. ευρώ, και με έκδοση δικαιωμάτων warrants κατά 62,9 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές.

    Συγκεκριμένα τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια της Αύξησης, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης, θα ανέλθουν σε ποσό 672.207.703,20 ευρώ.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ως ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων (record date) έχει οριστεί η 17η Οκτωβρίου.  Η ημερομηνία έναρξης της περιόδου διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης είναι η 21η Οκτωβρίου,  ενώ ως ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η 30η Οκτωβρίου και ως ημερομηνίας λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης η 4η Νοεμβρίου.

    Για τις 13 Νοεμβρίου έχει οριστεί η έναρξη της διαπραγμάτευσης Νέων Κοινών Μετοχών ΑΜΚ και για τις 4 Δεκεμβρίου, η έναρξη της διαπραγμάτευσης των Μετοχών από την Ενάσκηση των Τίτλων Κτήσης Μετοχών.

    Ειδικότερα  κάθε νέα μετοχή θα δίνει το δικαίωμα στον μέτοχο να αποκτήσει 677 νέες μετοχές στην τιμή των 1,87 ευρώ ανά μετοχή.

    Ενώ με την άσκηση των warrants θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 2.371 νέες μετοχές στην τιμή των 0,05 ευρώ έκαστη.

    Έτσι, συνολικά, κάθε μέτοχος θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές με μια μέση τιμή κτήσης περίπου 0,45 ευρώ ανά μετοχή, εφόσον ασκηθούν όλα τα δικαιώματα και οι τίτλοι κτήσης.

    Παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες τόσο στην Attica Bank όσο και στην Παγκρήτια τράπεζα ώστε στην  αρχή του νέου έτους να είναι καθ όλα έτοιμη η νέα τράπεζα που σύμφωνα με τον στρατηγικό  σχεδιασμό το 2027 θα έχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 20%  και θα διανείμει μέρισμα τον ίδιο χρόνο.

    Στόχος  είναι , οι χορηγήσεις θα ανέλθουν στα 7 δισ. ευρώ και η ρευστότητα στα 11 δισ. ευρώ.

    Ενώ στο τέλος του 2024 τα «κόκκινα» δάνεια θα έχουν μειωθεί στο 3% με αξιοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής 3».

    Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ελένη Βρεττού CEO  της Attica Bank, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση που ενέκρινε την ΑΜΚ:  «Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Attica Bank, καθώς και οι μέτοχοι της απορροφηθείσας Παγκρήτιας Τράπεζας, θα είναι για πρώτη φορά σε θέση να αναμένουν αποδόσεις από την επένδυσή τους και γιατί όχι και μέρισμα, εφόσον η νέα τράπεζα,  εξυγιασμένη και με κεφαλαιακή επάρκεια, συνεχίσει στην οδό της κερδοφορίας».

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό για την ΑΜΚ – Πότε θα γίνει το reverse split – Το χρονοδιάγραμμα

    Τράπεζα Αττικής: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για αύξηση κεφαλαίου και reverse split

    Attica Bank: Στην τελική ευθεία για την ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ