• Business

    Ο Warren Buffett: 10 τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι χάνουν χρήματα

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Ο Warren Buffett, ένας από τους κορυφαίους επενδυτές παγκοσμίως, είναι γνωστός για τη σοφία του όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα. Οι συμβουλές του είναι ιδιαίτερα πολύτιμες, ειδικά αν μας βοηθούν να αποφύγουμε οικονομικά λάθη.

    Μικρής αξίας επενδύσεις

    Ο Buffett έχει αναφέρει πως η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι στον ίδιο του τον εαυτό. «Η γνώση αυξάνεται όπως οι τόκοι», σημειώνει, σύμφωνα με το Inc, τονίζοντας τη σημασία της διαρκούς μάθησης. Μία από τις πιο γνωστές συμβουλές του Buffett, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως «φόρμουλα Buffett», αφορά τη συνεχή μάθηση. Ο ίδιος ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διαβάζουν, ενώ ο ίδιος περνά το 80% της ημέρας του διαβάζοντας. Προτείνει, δε, σε όποιον θέλει να πετύχει, να διαβάζει 500 σελίδες καθημερινά.

    Αν δίνετε προτεραιότητα σε εξωτερικές επενδύσεις αντί για τον ίδιο σας τον εαυτό, ίσως πρέπει να επανεξετάσετε την τακτική σας.

    Χρέη από πιστωτικές κάρτες

    Η χρήση πιστωτικών καρτών για αγορές μπορεί να φέρει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο Buffett είναι έντονα αντίθετος με το χρέος που προκύπτει από πιστωτικές κάρτες και προτιμά να κάνει τις περισσότερες αγορές του με μετρητά. «Έχω μια κάρτα American Express από το 1964», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Yahoo Finance, «αλλά πληρώνω με μετρητά το 98% των συναλλαγών μου».

    Ποιότητα έναντι ποσότητας

    «Είναι προτιμότερο να αγοράζεις μια εξαιρετική επιχείρηση σε μια σωστή τιμή, παρά μια μέτρια επιχείρηση σε μια εξαιρετική τιμή», έγραψε ο Buffett το 1989 στην επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway.

    Ο ίδιος δεν επενδύει απλά επειδή κάτι είναι φθηνό. Αν και μιλά για επιχειρηματικές επενδύσεις, αυτή η λογική μπορεί να εφαρμοστεί και στην καθημερινή ζωή. Όταν δίνετε προτεραιότητα στην ποσότητα αντί για την ποιότητα, μπορεί να μοιάζει επικερδές βραχυπρόθεσμα, αλλά πιθανότατα θα σας κοστίσει περισσότερο μακροπρόθεσμα.

    Warren Buffett
    Warren Buffett

    Άσκοπα έξοδα

    Ο Buffett δεν δίνει σημασία στα τελευταία τεχνολογικά gadgets ή στα επώνυμα προϊόντα. Επί χρόνια χρησιμοποιούσε ένα φθηνό κινητό πριν αποφασίσει να το αντικαταστήσει. Η βασική του συμβουλή είναι να ξοδεύουμε μόνο ό,τι περισσεύει αφού έχουμε αποταμιεύσει. Σύμφωνα με το AP Moneywise, ο ίδιος χρησιμοποιούσε για χρόνια ένα κινητό αξίας 20 δολαρίων, πριν περάσει σε iPhone το 2020. Η συμβουλή του είναι: «Μην αποταμιεύετε ό,τι περισσεύει από τα έξοδα, αλλά ξοδέψτε ό,τι περισσεύει από τις αποταμιεύσεις», σύμφωνα με το Moneywise.

    Καινούργια αυτοκίνητα

    Τα καινούργια αυτοκίνητα χάνουν σημαντικό κομμάτι της αξίας τους αμέσως μόλις βγουν από την αντιπροσωπεία. Γι’ αυτό, ο Buffett προτιμά να αγοράζει μεταχειρισμένα, ώστε να αποφεύγει τη γρήγορη απόσβεση της αξίας τους. Σύμφωνα με την Kelley Blue Book, τα καινούρggια οχήματα χάνουν περίπου το 20% της αξίας τους τον πρώτο χρόνο.

    Αντί να αγοράζει καινούργια αυτοκίνητα, ο Buffett προτιμά μεταχειρισμένα σε χαμηλότερες τιμές. «Η αλήθεια είναι ότι οδηγώ περίπου 3.500 μίλια τον χρόνο, οπότε σπάνια αγοράζω καινούργιο αυτοκίνητο», δήλωσε στο Forbes.

    Αγορές σε πλήρη τιμή

    Ο Buffett, παρόλο που είναι δισεκατομμυριούχος, δεν λέει ποτέ όχι στις εκπτώσεις. Σε μια χαρακτηριστική ιστορία, πλήρωσε ένα γεύμα στον Bill Gates σε φαστφουντάδικο χρησιμοποιώντας κουπόνια για να μειώσει το κόστος.

    «Θυμάσαι όταν ταξιδέψαμε μαζί στο Χονγκ Κονγκ και αποφασίσαμε να φάμε στα McDonald’s; Προσφέρθηκε να πληρώσεις και έβγαλες κουπόνια», έγραψε ο Gates το 2017 στην ετήσια επιστολή του με τη Melinda.

    Warren Buffett
    Warren Buffett

    Συχνές έξοδοι

    Η διατροφή και οι συνήθειες του Buffett είναι εξαιρετικά λιτές. Προτιμά να τρώει το ίδιο γεύμα ξανά και ξανά, ενώ αποφεύγει τις πολυτέλειες. Όπως ο ίδιος ανέφερε, θα μπορούσε να τρώει το ίδιο σάντουιτς κάθε μέρα για 50 ημέρες στη σειρά. Στην αυτοβιογραφία του «The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life», η συγγραφέας Alice Schroeder τον αναφέρει να λέει: «Μου αρέσει να τρώω το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Μπορώ να τρώω σάντουιτς με ζαμπόν για πενήντα μέρες στη σειρά για πρωινό», σύμφωνα με το Mashed.

    Χαμένες ευκαιρίες

    Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ο Buffett ασχολήθηκε με διάφορες δουλειές για να βγάλει χρήματα, όπως η διανομή εφημερίδων, η πώληση χρησιμοποιημένων μπαλών γκολφ και το γυάλισμα αυτοκινήτων, όπως αναφέρει το GOBankingRates. Αναζητούσε πάντα νέες ευκαιρίες και όταν δεν τις έβρισκε, τις δημιουργούσε μόνος του.

    Τυχερά παιχνίδια

    Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους μετόχους της Berkshire Hathaway το 2007, ο Buffett χαρακτήρισε τον τζόγο ως «κοινωνικά αποκρουστικό», σύμφωνα με το The Motley Fool.

    «Δεν είμαι πουριτανός, αλλά ο τζόγος είναι σε μεγάλο βαθμό ένας φόρος στην άγνοια», είπε, αναφερόμενος στα φορολογικά έσοδα από τον τζόγο.

    Ζωή πέρα από τα όρια των δυνατοτήτων

    Ο Buffett συχνά υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που κερδίζουμε, ούτε να συγχέουμε το κόστος ζωής με την ποιότητα ζωής. Σκοπός δεν είναι να προκαλούμε τη ζήλια των άλλων, αλλά να ζούμε με σύνεση και χωρίς περιττές σπατάλες.

    Όταν ψωνίζετε και βλέπετε κάτι που σας αρέσει, αναρωτηθείτε αν το χρειάζεστε πραγματικά ή απλώς το θέλετε.

    Συγκεκριμένα, σε μια συνάντηση το 2009 στο Πανεπιστήμιο Emory, ο Buffett δήλωσε ότι στόχος του δεν είναι να κάνει τους άλλους να τον ζηλεύουν. Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορείς να αγοράσεις την υγεία ή την αγάπη, και προειδοποίησε να μην συγχέεται το κόστος ζωής με την ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τις σημειώσεις ενός φοιτητή που παρακολούθησε τη συνάντηση.

    Διαβάστε επίσης :

    Ο Warren Buffett είναι πιθανότατα ο ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο, λέει CEO θυγατρικής της Berkshire Hathaway

    Giorgio Armani: Πότε θα αποσυρθεί ο 90χρονος θρυλικός σχεδιαστής μόδας; Ποιοι τον κληρονομούν;



    ΣΧΟΛΙΑ