• Τράπεζες

    Τα «Κάρμινα Μπουράνα» της… τράπεζας Κύπρου και το πρώτο δύσκολο 15νθήμερο της επιστροφής στην ελληνική αγορά

    Τάκης Αράπογλου και Πανίκος Νικολάου μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, πρόεδρο της Κύπρου στη γιορτή για τα 125 χρόνια της Τράπεζας Κύπρου


    Μελοποιημένα από τον Γερμανό μουσικοσυνθέτη Κάρλ Όρφ και βασισμένα σε μια μοναστηριακή συλλογή μεσαιωνικών ποιημάτων, τα «Κάρμινα Μπουράνα» φτάνουν στην μελωδική τους κορύφωση με τον ύμνο στην τύχη. Την «αυτοκράτειρα του κόσμου, που δεν είναι ποτέ σταθερή. Αλλάζει συνέχεια σαν το φεγγάρι, που είτε γεμίζει, είτε αδειάζει».

    Η σκηνική αυτή καντάτα της «καταραμένης μοίρας που απότομα γυρνά τη ρόδα» έμελλε να γίνει το πιο εμβληματικό μουσικό χαλί στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80…

    Όμως, τα Κάρμινα Μπουράνα (που σημαίνει τραγούδια από το βαυαρικό χωριό Μπόιρεν) θα μπορούσαν κατά μία έννοια να σκιαγραφήσουν και του «κύκλου τα γυρίσματα» που έχουν στιγματίσει απανωτά, τη  χρηματιστηριακή διαδρομή της τράπεζας Κύπρου. Η οποία άλλοτε φωτίστηκε σαν ολόγιομο φεγγάρι κι άλλοτε αντίκρυσε το βαθύ σκοτάδι της χρεοκοπίας. Με τις συγκυρίες να έχουν κι εκείνες το δικό τους βαθμό επίδρασης στις ανατρεπτικές καταστάσεις.

    H μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, έχει πραγματοποιήσει στα τελευταία 24 χρόνια δύο εισόδους και μία έξοδο από το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς επίσης κι ένα μπες – βγες από εκείνο του Λονδίνου. Ενώ οι κατά καιρούς επενδυτές στην κυριολεξία τα έχουν δει όλα:  Από τη μία οι λαμπρές υπεραξίες και από την άλλη η εξαύλωση του μετοχικού τους πλούτου, που έλιωσε σαν το χιόνι στον ήλιο…

    Ανδρέας Ηλιάδης

    Μαζί με το επενδυτές, βαρύ τίμημα στο βωμό της διάσωσης της τράπεζας πλήρωσαν και οι μεγάλοι καταθέτες που εξαναγκάστηκαν να γίνουν μέτοχοι, σε μια από τις κρίσιμες καμπές της ιστορίας της.

    Ενώ δεν έλλειψαν ούτε και οι δικαστικές παρεμβάσεις που οδήγησαν για οκτώ μήνες στη φυλακή τον (κατά το παρελθόν) CEO της τράπεζας, Ανδρέα Ηλιάδη. Μοναδική ποινή στο είδος της που έχει επιβληθεί σε τραπεζίτη. Αν και μεταγενέστερα ο Ηλιάδης αθωώθηκε για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.

    Τα έχει αυτά ο κόσμος της οικονομίας και των αγορών, που μάλλον όχι άδικα θεωρούνται «γκρεμοί σκεπασμένοι με λουλούδια».

    Η επανεκκίνηση και η επιστροφή στην Αθήνα

    Αφήνοντας πίσω τα παλιά, η τράπεζα Κύπρου, ως Bank of Cyprus Holdings πλέον, μητρική εταιρεία συσταθείσα στην Ιρλανδία, έχει κάνει μια πολύπλευρη επανεκκίνηση. Ενισχύοντας το χρηματοοικονομικό της προφίλ, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από τη σημαντική ανάπτυξη των μεγεθών της.

    Στις 23 Σεπτεμβρίου επέστρεψε εκ νέου στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, απ’ όπου τον Ιανουάριο του 2017 είχε αποχωρήσει για να πάει στο LSE. Η διοίκηση που ανέλαβε την πρωτοβουλία να οδηγήσει την τράπεζα Κύπρου στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό «ναό» του χρήματος ήταν διαφορετική από τη σημερινή, που την επανάφερε στην ομογάλακτη ελληνική αγορά.

    Οι τότε διοικητικοί ηγέτες (Γιόζεφ Άκερμαν ως Πρόεδρος και Τζόν Πάτρικ Χούρικαν στη θέση του CEO) πίστευαν ότι η τράπεζα θα γίνει σημαιοφόρος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές. Αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητά της, αλλά και τη ρευστότητα διαπραγμάτευσης της μετοχής, σε ένα περιβάλλον με υψηλότερα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης.

    Τώρα, με Πρόεδρο τον Τάκη Αράπογλου και CEO τον Πανίκο Νικολάου, η τράπεζα Κύπρου επιζητεί να βρει στην Αθήνα, αυτά που εν τέλει δεν ευτύχησε να έχει στο Λονδίνο: Αναγνωρισιμότητα στις τάξεις των επενδυτών και τόνωση της εμπορευσιμότητας της μετοχής.

    Στις 15 πρώτες συνεδριάσεις στην ελληνική αγορά, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών της τράπεζας Κύπρου διαμορφώνεται σε 1,42 εκατ. ευρώ. Ενώ ο μέσος συναλλακτικός όγκος είναι περίπου 313.650 μετοχές. Εξαιρουμένων από τους υπολογισμούς, του «πακέτου» διάθεσης του 3% που έγινε από την CarVal, αλλά και των επαναγορών ιδίων μετοχών.

    Τουλάχιστον επί του παρόντος, τα συναλλακτικά δεδομένα για την κυπριακή τράπεζα είναι αναβαθμισμένα σε σχέση με αυτά που είχε τον τελευταίο καιρό στην βρετανική αγορά.

    Απώλειες 8,16% και «ανορθογραφίες»

    Ωστόσο η πορεία της μετοχής δεν διεκδικεί δάφνες, καθώς οι απώλειες που καταγράφει, αφήνουν τη στυφή «γεύση» της απογοήτευσης στους επενδυτές.

    Η πρεμιέρα της στο «ταμπλό» του αθηναϊκού χρηματιστηρίου, όπου τελεί σε παράλληλη διαπραγμάτευση με εκείνο της Λευκωσίας, έγινε στα 4,78 ευρώ. Τιμή αυξημένη κατά 41,8% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς και με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να εκκινεί από τα 2,12 δις ευρώ.

    Στο συναλλακτικό 15νθημερο η μετοχή έκλεισε μόνο 4 φορές με άνοδο, 2 έμεινε σταθερή και στις υπόλοιπες 9 είχε πτώση. Για να κλείσει την περασμένη Παρασκευή στο 4,39 ευρώ, με απώλειες 8,16% από την εισαγωγή της. Όταν στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών  υποχώρησε κατά 1,08% και ο Γενικός πήγε 0,59% πιο κάτω.

    Από τη μετοχή όμως δεν έλλειψαν ούτε οι «ομορφιές» στις διακυμάνσεις. Καθώς στις 8 Οκτωβρίου βρέθηκε να κλείνει με άλμα 7,54% στα 4,85 ευρώ, και την επομένη έχασε το 10,52% της αξίας της… Μέρα κατά την οποία πέρασαν στον πίνακα των συναλλαγών τα δύο «πακέτα» των συνολικά 13.550.000 μετοχών της τράπεζας, που διατέθηκαν με placement από το αμερικανικό fund της CarVal.

    Οι επενδυτές πληροφορήθηκαν με χρονοκαθυστέρηση -και δια της τεθλασμένης ( μέσω…Λονδίνου)- τα της συναλλαγής. Η οποία έγινε στα 4,20 ευρώ ανά μετοχή και ήταν συνολικής αξίας 56,91 εκατ. ευρώ.

    Είναι άξιο προσοχής ότι η παραχώρηση του περίπου 3% έγινε με discount… 13,40% επί της τιμής που «έγραψε» η μετοχή στις 8 Οκτωβρίου και 12,13% χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής. Εξέλιξη που γενικά δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, στο πεδίο της ίσης πληροφόρησης των επενδυτών.

    Όπως και να ΄χει η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας Κύπρου είναι τώρα στα 1,943 δις, απομειωμένη κατά 177 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή της. Εξ αυτών τα περίπου 3,5 εκατ. ευρώ των απωλειών ‘’χρεώνονται’’ στις πρόσφατες διαγραφές ιδίων μετοχών.

    Συγκριτικά στοιχεία και αυξημένες τιμές – στόχοι

    Με προσδοκώμενα καθαρά κέρδη στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ για την εφετινή, ετήσια χρήση, η τρέχουσα αποτίμηση της τράπεζας αντιστοιχεί σε P/E 3,5. To χαμηλότερο από όλες τις εισηγμένες τράπεζες.

    Επίσης, η τωρινή τιμή της μετοχής αποτιμάται στο 83,3% της ενσώματης καθαρής θέσης, η οποία ήταν στα 5,27 ευρώ (ανά μετοχή) με βάση τα στοιχεία του πρώτου εφετινού εξαμήνου.

    Όταν την ίδια στιγμή η μετοχή της Optima Bank είναι 1,77 φορές πάνω από την ενσώματη λογιστική της αξία, της Εθνικής στο 88,6%, της Eurobank στο 88,4%, της Πειραιώς στο 68,3% και της Alpha Bank στο 51,3%.

    Τάκης Αράπογλου, Γιάνος Κοντόπουλος και Πανίκος Νικολάου, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης

    Με άλλα λόγια η τράπεζα Κύπρου μπορεί να ήταν ακριβή όταν μπήκε στην ελληνική αγορά, αλλά η οπισθοχώρησή της ήρθε να εκλογικεύσει τις αποτιμήσεις.

    Στοιχεία ελκυστικότητας για την Bank of Cyprus θεωρούνται η ισχυρή απόδοση των κεφαλαίων της (άνω του 19% για εφέτος) η υψηλή ρευστότητα των 7,3 δις που είναι τοποθετημένα στην ΕΚΤ, ο σημαντικά ενισχυμένος δείκτης της συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας, η χαμηλή στάθμη των «κόκκινων» δανείων (στο 2,85%) αλλά και η πρόθεση για χρηματική διανομή στους μετόχους του 50% των εφετινών κερδών. Κι όλα αυτά όταν η Moody’s αξιολογεί την τράπεζα δύο σκαλοπάτια πάνω από την επενδυτική βαθμίδα.

    Ενώ οι αναλυτές της ΑΧΙΑ και της Euroxx χρηματιστηριακής δίνουν τιμές-στόχους για τη μετοχή 6,90 και 6,80 ευρώ αντίστοιχα. Μέχρι και 57,2% πάνω από τις τρέχουσες.

    Το «πρώτο στεφάνι» με την ελληνική αγορά

    Η τράπεζα Κύπρου έβαλε το «πρώτο στεφάνι» με την ελληνική αγορά στις αρχές Νοεμβρίου του έτους 2000. Αποτέλεσε την πρώτη εισαγωγή ξένης εταιρείας στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με αποτίμηση περί τα 3,2 δις (σημερινά) ευρώ. Τότε ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 3.620 μονάδες και η κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων εταιρειών βρισκόταν στην περιοχή των 130 δις ευρώ.

    Οι εξελίξεις όμως ήρθαν να τσακίσουν τις προσδοκίες των επενδυτών. Υπό το βάρος της μεγάλης «βουτιάς» που έκαναν οι αγορές, της Λευκωσίας κατά κύριο λόγο, αλλά και της Αθήνας, η τράπεζα Κύπρου έφτασε να αποτιμάται στα τέλη του 2001 στα 1,4 δις ευρώ. Κάπου 56% κάτω από την εισαγωγή της.

    Έκτοτε όμως η ρόδα γύρισε από την άλλη πλευρά και ο πόνος των μετόχων, έδωσε τη θέση του στην παραγωγή υπεραξιών. Στις 11 Οκτωβρίου του 2007 ο Γενικός Δείκτης είχε αναρριχηθεί στις 5.270 μονάδες, η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων άγγιξε τα 200 δις ευρώ και η τράπεζα Κύπρου έφτασε να αποτιμάται στο ιστορικό υψηλό των 7,75 δις ευρώ… Ενσωματώνοντας και μια σειρά εταιρικών πράξεων, εκ των οποίων ξεχώρισε η κεφαλαιακή αύξηση των 210 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το 2006 η Κύπρου είχε εκδηλώσει την πρόθεση να εξαγοράσει την Εμπορική τράπεζα…

    Όμως, οι καλές μέρες παρήλθαν και η κλεψύδρα του μετοχικού πλούτου άρχισε και πάλι να αδειάζει. Αφού στην πορεία των χρόνων ήρθε η παγκόσμια κρίση του 2008 και μετά από μία διετία η Ελλάδα βρέθηκε στα δημοσιονομικά ικριώματα. Η σκληρή πραγματικότητα των μνημονίων δεν άφηνε περιθώρια ανάταξης των μετοχών.

    Έγιναν μετοχές τα 4,7 δις των καταθετών

    Τον Μάρτιο του 2013 η Κύπρος βρέθηκε κι εκείνη αντιμέτωπη με το δημοσιονομικό εφιάλτη. Στις 15 εκείνου του μήνα ήταν η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης για την τράπεζα Κύπρου, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία είχε κατρακυλήσει στα 371,6 εκατ. ευρώ. Πηγαίνοντας διαδοχικά απ’ τα ψηλά στα χαμηλά κι απ’ τα πολλά στα λίγα. Συνθήκες που βίωσαν εξ ίσου σκληρά και οι μέτοχοι των τεσσάρων, ελληνικών, συστημικών τραπεζών, και όχι μόνον αυτοί.

    Στη Μεγαλόνησο και στο πλαίσιο του «πακέτου» διάσωσης, το Eurogroup επέβαλε βαθύ «κούρεμα» των καταθέσεων. Κι έτσι στον «βωμό» της σωτηρίας της Tράπεζας Κύπρου «θυσιάστηκε» το 47,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ) που υποχρεωτικά μετατράπηκαν σε μετοχές. Συνολικά, οι καταθέσεις, τα ομόλογα και τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα των πελατών της τράπεζας ήταν 3,8 δις ενώ μαζί με αυτά Λαϊκής, το «καλό κομμάτι της οποίας απορροφήθηκε από την Κύπρου, έφτασαν στα 4,737 δις ευρώ. Αυτά έγινε όλα μετοχές, με υπολογιζόμενη αξία ενός ευρώ η κάθε μία, όταν η ονομαστική της αποτίμηση ήταν στα 0,10 ευρώ.

    Επάνοδος μετά από 21 μήνες αναστολής

    Έχοντας εκποιήσει τις εν Ελλάδι δραστηριότητές της, η τράπεζα Κύπρου υλοποίησε και αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δις ευρώ (με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 0,24 ευρώ) και στις 16 Δεκεμβρίου του 2014 επέστεψε στη χρηματιστηριακή αγορά, 21 μήνες μετά από την αναστολή διαπραγμάτευσης.

    Κατά την επάνοδό της η κυπριακή τράπεζα ξεκίνησε με κεφαλαιοποίηση στα 2,14 δις ευρώ. Πλήν όμως η πρεμιέρα ήταν τραυματική για τους μετόχους, αφού με το «καλημέρα» έχασε το 26,3% της αξίας της…

    Για να βρεθεί εν τέλει στα 1,,445 δις στις 9 Ιανουαρίου του 2017, τελευταία μέρα παρουσίας στην ελληνική αγορά. πρίν από την μετακόμισή της στο Λονδίνο.

    Ως Bank of Cyprus Holdings, «έσβησε» τις παλαιές μετοχές προκειμένου να ενισχυθεί το ειδικό και μη διανεμητέο αποθεματικό και στη συνέχεια οι μέτοχοι έλαβαν 1 μετοχή για κάθε 20 που κατείχαν. Στο LSE η εκκίνηση έγινε με χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας στα 1,437 δις ευρώ και με την τιμή της μετοχής στα 3,22 ευρώ. Σχεδόν επτά χρόνια μετά, η έξοδος από τη βρετανική αγορά έγινε με τη μετοχή να βρίσκεται περίπου 46% υψηλότερα. Ενώ προ διετίας το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας απέρριψε την πρόταση εξαγοράς (από την Lone Star) με τίμημα στα 1,51 ευρώ ανά μετοχή…

    Ο Πανίκος Νικολάου, ο Τάκης Αράπολγου και η… Εθνική

    Στη νέα της αρχή που επιχειρεί τώρα στην ελληνική αγορά, Πανίκος Νικολάου είναι εκείνος που κατέχει ( από τον Σεπτέμβριο του 2019) τη νευραλγική θέση του CEO στην τράπεζα Κύπρου. Οι περσινές του αποδοχές έφτασαν στα 1.128.368 ευρώ μικτά, περιλαμβανομένης και της αμοιβής των 300.000 ευρώ, που αφορά τη μορφή της πληρωμής Bonus.

    Από τον Ιούνιο του 2019 ο Τάκης Αράπολγου βρίσκεται στη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου της τράπεζας. Οι περσινές δικές του αποδοχές ήταν 250.000 ευρώ, επίσης μικτά. Οι αποδοχές τόσο του CEO όσο και του Προέδρου είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνες των Ελλήνων τραπεζιτών.

    Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της τράπεζας, «ο Πρόεδρος αφιερώνει τον κατάλληλο χρόνο για τις εργασίες του συγκροτήματος, που είναι 60-70 μέρες ετησίως. Ενώ παράλληλα είναι Πρόεδρος στη ναυτιλιακή Tsakos Energy και μέλος του Δ.Σ σε εισηγμένη εταιρεία (EPG-Hermes Holdings) στις αγορές του Καΐρου και του Λονδίνου.

    Γεννημένος πριν από 72 χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Τάκης Αράπογλου είναι νυμφευμένος με την ιστορικό τέχνης, Εβίτα Αράπογλου, και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

     

    ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου.
    O Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου.

    Εξαιρετικά έμπειρος και αποτελεσματικός ο Τάκης Αράπογλου χρημάτισε Διοικητής της Εθνικής τράπεζας την περίοδο από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2009. Ήταν εκείνος που το 2006 προχώρησε στην εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank. Με την Εθνική να αποκτά σταδιακά το 98,1% έναντι 4,369 δις ευρώ. Για τη χρηματοδότηση του deal έγινε αύξηση κεφαλαίου 3 δις ευρώ, που λόγω του υψηλού κόστους συμμετοχής είχε ώς αποτέλεσμα να μειωθούν οι θέσεις των ασφαλιστικών ταμείων και της εκκλησίας της Ελλάδος. Που τέθηκαν επί της ουσίας «εκτός μάχης» με τις μετέπειτα ανακεφαλαιοποιήσεις.

    Τον Ιούνιο του 2016 η Εθνική πούλησε τη Finansbank στην εθνική τράπεζα του Κατάρ με τίμημα 2,75 δις ευρώ. Ενώ η πλευρά των Καταριανών αποπλήρωσε και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατ. δολαρίων που είχε χορηγήσει η Ελληνική τράπεζα στην τουρκική θυγατρική της. Από την οποία δεν μετέφερε στην Ελλάδα καθόλου μερίσματα…

    Με το αντίτιμο της πώλησης όμως ενισχύθηκε κεφαλαιακά, σε πολύ δύσκολες εποχές, ενώ αποπλήρωσε και 2 δις CoCos, που κόστιζαν ετησίως 150 εκατ. ευρώ για τόκους.

    Σε διαδικασία αναδιάταξης οι μετοχικές θέσεις

    Ανεξάρτητα από όλα αυτά και σε ότι αφορά αμιγώς την τράπεζα Κύρου η επάνοδός της στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας συμπίπτει με τις κυοφορούμενες μεταφορές στο μετοχικό της υπόβαθρο.

    Μετά από το πρόσφατο placement το ποσοστό της CarVal υποχώρησε στο 6,06%. Ενώ στο 5,42% ανέρχεται η συμμετοχή του Fund της Λονδρέζικης Caius Capital. Και οι δύο πλευρές θέλουν να αποεπενδύσουν από την τράπεζα Κύπρου.

    Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται ο εκκαθαριστής της πρώην Λαϊκής τράπεζας που επιθυμεί να εκποιήσει το 4,85% των μετοχών της Κύπρου, σημερινής αξίας 94,2 εκατ. ευρώ. Πριν από 7,5 χρόνια η Λαϊκή είχε πουλήσει τη μισή από τη μετοχική θέση έναντι 65,5 εκατ. ευρώ.

    Ακόμη ως δυνάμει πωλητές, εφ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θεωρούνται οι ρωσικών συμφερόντων εταιρείες Lamesa και Osome Investments  που τώρα κατέχουν ποσοστά 9,32% κα 3,34% αντίστοιχα στην τράπεζα Κύπρου.

    Μεταξύ των άλλων μετόχων, που υπο όρους και προϋποθέσεις ενδέχεται επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους, είναι και η Ευρωπαϊκή τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που έχει ποσοστό 5,04%.

    Στους μετόχους της Κύπρου συγκαταλέγεται και η Jumbo του Απόστολου Βακάκη, με ποσοστό 0,60%. Οι «κουρεμένες» καταθέσεις και η συμμετοχή στην ΑΜΚ έχουν διαμορφώσει το κόστος κτήσης των μετοχών στα περίπου 33,4 εκατ. ευρώ. Η σημερινή αποτίμηση των μετοχών και τα εισπραχθέντα μερίσματα, αφήνουν μία «τρύπα» απωλειών 20,7 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Αναλυτές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι ενέργειες που «ξεκλειδώνουν» υπεραξίες στους μετόχους
    Αποθέωση στο εξωτερικό… συμμορία της μιζέριας στην Ελλάδα: Τελικά τι έχει πετύχει η οικονομία;
    Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αποκαλύπτει στο mononews το σχέδιο για τον έλεγχο στα κινητά των ανηλίκων από τους γονείς
     



    ΣΧΟΛΙΑ