• Διεθνής πολιτική

    NYT: Η Χαμάς καθυστέρησε για ένα χρόνο την επίθεση στο Ισραήλ για να πείσει Ιράν και Χεζμπολάχ να συμμετέχουν

    • NewsRoom


    Η Χαμάς καθυστέρησε να εξαπολύσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 κατά του Ισραήλ προκειμένου να πείσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να συμμετέχουν σε αυτή, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χαμάς σχεδίαζε αρχικά να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας διασυνοριακή επίθεση στο Ισραήλ το φθινόπωρο του 2022.

    Προκειμένου να πείσει τη Χεζμπολάχ, η Χαμάς επικαλέστηκε «εσωτερική κατάσταση» στο Ισραήλ, με τους New York Times να εξηγούν πως πιθανότατα αναφέρεται στην πολιτική αναταραχή που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στο Ισραήλ  μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη  μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος της χώρας. Σύμφωνα με τη Χαμάς, αυτό τους ανάγκαζε «να προχωρήσουν προς μια στρατηγική μάχη”.

    Το δημοσίευμα, που επικαλείται πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Χαμάς τα οποία αποκαλύφθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, αναφέρει πως  η Χαμάς θωρούσε πως έχει την συμπαράσταση της Χεζμπολάχ και του Ιράν, ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεί να εξαπολύσει την επίθεση μόνη της προτού το Ισραήλ αναπτύξει ένα νέο σύστημα αεράμυνας.

    Παράλληλα, η Χαμάς φέρεται να ήθελε να διαταράξει την προσπάθεια εγκαθίδρυσης σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας που προωθούσαν οι ΗΠΑ.

    Οι ηγέτες της Χαμάς προσπάθησαν να αποφύγουν μεγάλες συγκρούσεις με το Ισραήλ τα δύο χρόνια πριν από την επίθεση, για να «κρατήσουν τον εχθρό να πιστεύει ότι η Χαμάς στη Γάζα επιθυμεί ηρεμία».

    Διαβάστε επίσης

    Οικογένεια Μπάλντοκ: Σεβαστείτε το πένθος μας και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα

    Σωκράτης Φάμελλος: «Αντικομματική η στάση αποχής των μελών της ΚΕ»

    Όλγα Γεροβασίλη κατά Κασσελάκη: Μιλούν για δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη



    ΣΧΟΛΙΑ