• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα μηδέν για Κασσελάκη – Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή για τον αποκλεισμό του

    • NewsRoom
    Στέφανος Κασσελάκης

    Στέφανος Κασσελάκης


    Σε «μητέρα των μαχών» αναδεικνύεται η σημερινή ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κανονικά θα διεξαχθεί τελικά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πλην απροόπτου.

    Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα θα είναι να τον βγάλει εκτός προεδρικής διεκδίκησης.

    Οι «Κασσελίστας» κατέθεσαν σε πρόταση αναβολης η οποία απορρίφθηκε. Την αναβολή υποστήριξαν οι Νίκος Σκορίνης, Πάνος Ρήγας, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου. Λευκό ψήφισε ο Παύλος Πολάκης ως προς την αναβολή της συνεδρίασης, ενώ υπέρ της εισήγησης στην Κεντρική Επιτροπή. Λευκό ψήφισε και ο Εκπρόσωπος της Νεολαίας, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος ως προς την αναβολή της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Αδυναμία επικοινωνίας, πάντως, καταγράφηκε στην Πολιτική Γραμματεία με τις Ρένα Δούρου και Μαρία Κουβέλη, που εντέλει δεν ψήφισαν.

    Αργότερα χθες βράδυ, ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια ύστατη προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό γι αυτόν κλίμα ανακοίνωσε, μέσω ανάρτησής του, ότι αποσύρει το εξώδικο που είχε αποστείλει προς την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου, όπως λέει σε ανάρτησή του «να μην έχουν κανένα άλλοθι», απευθυνόμενος σε όσους κατά τον ίδιο επιχειρούν να τον αποκλείσουν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ωστόσο η κίνησή του αυτή δεν φαίνεται να λειτούργησε καθώς στελέχη που ζητούν τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη  ρωτούν με νόημα αν αποσύροντας το εξώδικο αποσύρει και την υπογραφή του σε αυτό ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης δεν είναι μόνο η «ποινικοποίηση» του κόμματος αλλά και η αμφισβήτηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων από τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν.

    Η ανάρτηση Κασσελάκη

    Ο κ. Κασσελάκης στην ανάρτησή του αναφέρεται στην Όλγα Γεροβασίλη, δίχως να την κατονομάζει, και αντιπαρέρχεται τις κατηγορίες της πως μίλησε για αλλαγή του πολιτεύματος, κάτι που δικαιολογεί αποκλεισμό του από τις εκλογές. Όπως λέει ο ίδιος, κατά την συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία», κάτι που δεν αντίκειται κατά τον ίδιο με το Σύνταγμα το οποίο «προβλέπει τη δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή».

    Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές, τονίζει, «ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής – άμεσης δημοκρατίας».

    Μιλώντας δε για το εξώδικο που έχει στείλει επ αφορμής της διαρροής του πόθεν έσχες του, τονίζει πως «αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι».

    Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

    «Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία».

    Όπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να έχω δεύτερη ευκαιρία) αναφέρθηκε στο απόσπασμα αυτό λέγοντας: «Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος».

    1. Παραθέτω το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος που, με την αναθεώρηση του 2019, προβλέπει τη δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή.

    2. Παραθέτω δημοσίευμα με την ερώτηση που κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2022, αναφέροντας: «Τρία χρόνια έχουν παρέλθει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και η παραπάνω δυνατότητα παραμένει ανενεργή, καθώς απαιτείται εφαρμοστικός νόμος και δεν διαφαίνεται κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της ΝΔ). Αυτή η πρακτική αποτελεί περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

    3. Ενημερώνω ότι ο Τομέας Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο του εφαρμοστικού νόμου του άρθρου 73 παρ. 6 του Συντάγματος, το οποίο θα φέρει προς κατάθεση άμεσα στη Βουλή.

    4. Παραθέτω μερικές μόνο από τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος με αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα (πρόταση νόμου από 100.000 πολίτες, διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων) που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπερψηφίστηκαν στην τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέκτησε η ΝΔ, η οποία σταθερά αρνείται τη θεσμική ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας στη χώρα μας.

    5. Ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής – άμεσης δημοκρατίας.

    6. Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024.
    Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος).
    Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ.
    Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι.

    7. Επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα. Σε εκείνο το ύψος, θα συναντήσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει καρτερικά να εκφράσει δημοκρατικά την ψήφο του».

    Γεροβασίλη: Η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η μίνιμουμ κίνηση αξιοπρέπειας μετά το εξώδικο

    Την άποψη ότι η αντίδραση με τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η μίνιμουμ κίνηση αξιοπρέπειας εξέφρασε η Όλγα Γεροβασίλη κατά την παρέμβασή της στην Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Η κα Γεροβασίλη επισήμανε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε πίσω το εξώδικο και ότι εξακολουθεί να λέει ότι είναι πρόεδρος, κάτι που, όπως τόνισε, δείχνει πως δεν σέβεται τις αποφάσεις του κόμματος.

    Επιπρόσθετα, αναφερόμενη στη χτεσινή συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη, σημείωσε ότι μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος και ότι ο μη σεβασμός του πολιτεύματος αποτελεί λόγο αποκλεισμού του κόμματος από εθνικές εκλογές.

    Χαρακτήρισε, δε, τη δράση του Στ. Κασσελάκη διασπαστική κίνηση, σε αντίθεση με την αντίδραση του κόμματος απέναντι σ’ αυτή.

    Κασσελάκης: Το Συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος του κόμματος – Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ

    «Το συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

    Για την αμφισβήτηση της υποψηφιότητας του, είπε: «Υποψήφιοι είναι όσοι εγκρίνει το Συνέδριο. Θα πάμε σε εκλογές προέδρου ό,τι και να γίνει. Το καταστατικό είναι ξεκάθαρο. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο, μπορεί και θα όφειλε να εκφραστεί, κατά τη γνώμη μου, για αυτό που έχει γίνει. Ας πούμε ότι ισχύει ότι είμαι πρώην πρόεδρος. Ποιος είναι πρόεδρος σήμερα; Παραμένω και de facto και de jure πρόεδρος. Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ με επέλεξε για να τα αλλάξουμε όλα και ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε ουδέτερη στάση. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο κενό πολιτικής ηγεσίας για το κόμμα. Καταστατικά είναι ξεκάθαρο ότι όταν υπάρχει άρση εμπιστοσύνης, πάμε σε έκτακτο συνέδριο. Βεβαίως παραμένω πρόεδρος, διότι δε νοείται ένα κόμμα να μην έχει διαχειριστική και διοικητική ηγεσία».

    Για τον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Από κει και πέρα να σας πω ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, το πιο έντιμο πράγμα θα ήταν να κατέβαινε απέναντί μου ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ότι ήταν «τακτικό λάθος το ότι δεν προσέφυγε σε κάλπες τον περασμένο Φεβρουάριο».

    Για την κατάσταση που έχει προκύψει, είπε: «Αυτές οι αρμοδιότητες που ασκούνται αυτήν τη στιγμή είναι αντικαταστατικές. Είδα στο τηλέφωνό μου ότι είχαν κλειδώσει το e-mail. Άρα, συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μια άλλη ιδιοκτησιακή αντίληψη στο κόμμα».

    Για τις εσωκομματικές εξελίξεις, ανέφερε: «Υπάρχει σχέδιο αποκλεισμού μου από την εκλογή αρχηγού και σενάριο αναβολής και ρευστοποίησης του κόμματος, αυτά δεν είναι δημοκρατικές αντιλήψεις».

    Είπε ακόμη ότι δεν θα πάει στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.

    Για την επίμαχη φράση του περί “κουκουλοφόρων”, απάντησε: «Δεν μίλησα για κουκουλοφόρους, είπα ότι στα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάποιοι φόρεσαν κουκούλες. Η Κεντρική Επιτροπή έχει δικαίωμα να κάνει μυστική ψηφοφορία, αλλά η συγκεκριμένη ήταν ημί-μυστική, αφού κάποιοι ψήφισαν τηλεφωνικά».

    Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα πάμε σε Συνέδριο και σε εκλογή προέδρου γιατί στο τέλος της ημέρας η βάση θα μιλήσει. Υπάρχει σχέδιο που θέλει να με αποκλείσει και να υπάρξει αναβολή των διαδικασιών και μια επιτροπή σωτηρίας. Δεν θα επιτρέψω το σενάριο αυτό, δεν θα επιτρέψω το σενάριο αναβολής και ρευστοποίησης του κόμματος».

    Αναγνώρισε ότι η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να αποκλείσει την υποψηφιότητα του και πρόσθεσε ότι «το Συνέδριο μπορεί να ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής».

    Με αφορμή τα διαδικαστικά προβλήματα και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, είπε ότι μελλοντικά «την λύση θα την δώσει η βάση του κόμματος με νέο καταστατικό» και πρόσθεσε «έχω καταθέσει την πρόταση μου, που είναι είναι συμμετοχική αμεσοδημοκρατία. Πρέπει να φτιάξουμε το κόμμα μας για να φτιάξουμε τη χώρα, πρέπει να γίνουν βαθιές τομές. Έκανα τις προτάσεις μου, αλλά δυστυχώς τις έχουν εμποδίσει. Όποιος νομίζει ότι θα φύγω από την χώρα, πλανάται πλάνην οικτρά».

    Για το εξώδικο, είπε: «Η διαρροή προσωπικών δεδομένων σήμερα μπορεί να συμβεί σε μένα, αύριο μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ένα εξώδικο είναι μια επίσημη διαμαρτυρία. Κάποιος πρέπει να παίρνει μία ξεκάθαρη στάση. Υπάρχουν συνταγματικά δικαιώματα ισονομίας. Δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσω το κόμμα νομικά. Στρέφομαι κατά του φυσικού προσώπου».

    Για τους αντιπάλους του, είπε: «Δεν διαφωνούν μαζί μου ιδεολογικά και δεν υπάρχει αντιπρόταση από την πλευρά τους. Γίνεται λόγω μιας εμμονής στο πρόσωπο μου, το καινούργιο απέναντι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την βάση να εκλέγει. Να λήξει η συζήτηση περί κόμματος Κασσελάκη. Η βάση θα δώσει τις λύσεις. Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα κάνω νέο κόμμα».

    Για το αν θα έχουν θέση στο κόμμα οι αντίπαλοί του, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης, είπε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχει όποιος αποφασίζει η βάση. Θα μείνω τον ΣΥΡΙΖΑ όποιος κι αν εκλεγεί».

    Για το πόθεν έσχες του, είπε: «Το πόθεν έσχες ήταν για την ημέρα ανάληψης της προεδρίας πριν από τον γάμο. Το πόθεν έσχες του Τάιλερ δεν θα έχει σκιές».

    Για την προβολή της προσωπικής του ζωής και τον γάμο του, είπε: «Είναι δικαίωμά μας να περάσουμε μερικές ωραίες στιγμές με τους φίλους μας. Όχι, δεν απολογούμαι».

    Για το σενάριο της ενιαίας Κεντροαριστεράς, είπε ότι τέτοιες πιέσεις προέρχονται από ατζέντες επιχειρηματικές και μιντιακές και πρόσθεσε ότι η βάση κάθε κόμματος πρέπει να νομιμοποιήσει τον αρχηγό της και να κατευθύνει το κόμμα σε συνεργασία ή όχι.

    Διαβάστε επίσης

    Κασσελάκης: Αποσύρω το εξώδικο, ώστε να μην έχουν κανένα άλλοθι

    Στέφανος Κασσελάκης: Το Συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος του κόμματος – Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ

    Πολάκης για συνέντευξη Κασσελάκη: Καληνύχτα, κουράστηκα σήμερα…



    ΣΧΟΛΙΑ