• LIFE&STYLE

    Σπουδαία νέα για τους εργασιομανείς: Οι πολλές ώρες δεν καταστρέφουν πάντα τις σχέσεις


    Για εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους “παντρεμένους με την καριέρα τους”, αλλά επίσης θέλουν, ίσως, να παντρευτούν κάποιον άλλο τελικά, εδώ είναι μία ενδιαφέρουσα πληροφορία: Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η πολύωρη εργασία, δεν είναι πάντα το φιλί του θανάτου σε μια ρομαντική σχέση.

    Ζήτω για τη θυσία του ελεύθερου χρόνου/της ευχαρίστησης/της χαράς κατά τη διάρκεια των καλύτερων χρόνων της ζωής σας στο όνομα του καπιταλισμού (ή κάτι τέτοιο), αλλά ακόμα μπορείτε να μην πεθάνετε μόνοι ανάμεσα σε σωρούς εγγράφων, τροφές για γάτες και ρομαντικά σφάλματα!

    hs

    Η μελέτη: Τα πορίσματα, που δημοσιεύθηκαν στην έκδοση των «Ανθρωπίνων Σχέσεων» τον Δεκέμβριο 2015, προέρχονται από μια ομάδα ερευνητών από την Ελβετία και τη Γερμανία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν 285 ζευγάρια ως πειραματόζωα για να δοκιμάσουν την «παραδοσιακή άποψη ότι οι πολλές ώρες στη δουλειά διαλύουν τις «ρομαντικές σχέσεις στο σπίτι» των εργαζομένων.

    Βασική προϋπόθεση ήταν η «βελτιστοποίηση» της προσωπικής ζωής των ατόμων – να επενδύουν σκόπιμα χρόνο, προσοχή και ενέργεια στη σχέση – που συνδέεται με την ικανοποίηση της σχέσης.

    Τα ζευγάρια που συμμετείχαν σε online έρευνες, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τους στόχους τους (τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά), τις ώρες εργασίας και την ικανοποίηση της σχέσης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια καριέρας με τρελά ωράρια εργασίας, τα κατάφερναν μια χαρά, επειδή ήταν πιο ρεαλιστές για το τι να περιμένουν από τη σχέση τους, με τις πολλές ώρες να τους αναγκάζει να βελτιστοποιήσουν το υπόλοιπο του χρόνου τους. Έτσι κατέληξαν να περνούν δημιουργικά τον χρόνο που είχαν μαζί, μετά από ώρες στο γραφείο πίνοντας καφέ και κάνοντας meeting.

    «Όταν επενδύουν πολλές ώρες στην εργασία τους – που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων – οι εργαζόμενοι φαίνεται να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα στην ιδιωτική τους ζωή», έγραψαν. «Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι καλά προετοιμασμένοι για να πετύχουν ένα βέλτιστο επίπεδο των στόχων στην εργασία και στο σπίτι».

    Με άλλα λόγια, όταν θέλετε πραγματικά να πετύχετε κάτι, θα βρείτε το χρόνο για να το πετύχετε και να το βάλετε πρώτο – είτε πρόκειται για καριέρα είτε για σχέση είτε για ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς.

    Καλό θα ήταν όμως να μην το παρακάνετε με τις πολλές ώρες. Στο κάτω-κάτω, πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι, που ασχολούνται με την προσωπική τους ζωή και αναζωογονούνται με διαλείμματα και διακοπές, καταλήγουν να κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά από ό,τι αυτοί που εξακολουθούν να βρίσκονται αλυσοδεμένοι στα γραφεία τους.

    ur

    Για τους καριερίστες, που είναι ανάμεσά μας και εργάζονται σε βιομηχανίες, που απαιτούν πολλές ώρες για να πάνε μπροστά, είναι ωραίο να ξέρουμε ότι δεν πρέπει να είναι εις βάρος μιας σχέσης.

    Όσο για τους μοναχικούς εκεί έξω, τα πορίσματα αυτά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες, επίσης. Τώρα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι όλοι εκείνοι που λένε «Είμαι πάρα πολύ απασχολημένος με τη δουλειά για να δεσμευτώ σε κάτι περισσότερο από ένα απλό hookup» είναι στην πραγματικότητα αηδίες. Δεν κάνουν για σας.



    ΣΧΟΛΙΑ