• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα είναι αρωγός στις προσπάθειες να υπάρξει λύση στο Κυπριακό

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη μετανάστευση, τις περιφερειακές εξελίξεις και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ηγέτες της MED9 που μετείχαν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στην Πάφο.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας της ΕΕ με την Ιορδανία. Παράλληλα, στη Μέση Ανατολή η κρίση δυστυχώς κλιμακώνεται, μια κλιμάκωση που επηρεάζει τον λαό του Λιβάνου. Γι’ αυτό ζήτησε εκεχειρία τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα. Η Ελλάδα καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν, αλλά καλεί σε συγκράτηση ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε νέα Γάζα, θα είναι μια νέα τραγωδία που η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει.

    Επίσης, συζητήθηκαν θέματα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη μετανάστευση. Όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται αντιμέτωπες με την κλιματική κρίση.

    Επίσης, υπήρχε ευκαιρία να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο Κυπριακό και καλωσόρισε την άτυπη τριμερή συνάντηση εκφράζοντας την προσδοκία να φέρει η συνάντηση την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με βάση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα θα είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κύπρου να υπάρξει λύση μετά από 50 χρόνια.

    Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος πραγματοποιείται στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της ανησυχίας για περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

    Παρόντες, πέραν του οικοδεσπότη Νίκου Χριστοδουλίδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Μαλτέζος Ρόμπερτ Αμπέλα και ο Σλοβένος Ρόμπερτ Γκολόμπ.

    Το «παρών» δίνει επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, με δεδομένο ότι θα συζητηθούν και οι σχέσει Ε.Ε.-Ιορδανίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη για τον Stoxx 600 σε επίπεδο εβδομάδας – Άλμα 5,3% για τη γαλλική Nexans

    Χεζμπολάχ: Δηλώνει «ανοιχτή» σε οποιαδήποτε προσπάθεια τερματισμού του πολέμου με το Ισραήλ

    Ιουλία Τσέτη: «Γυναίκα της Χρονιάς 2024» στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία



    ΣΧΟΛΙΑ