Η αμερικανική τράπεζα Citi και ο Simon Nellis, αλλά και η ελβετική τράπεζα UBS επαναλαμβάνουν τη θετική τους άποψη για τις ελληνικές τράπεζες και διατηρούν τις συστάσεις αγοράς (buy) για τις τέσσερις μετοχές τους.

Η Citi βάζει τον πήχη για τις τιμές στόχους για την Alpha Bank στα 2,40 ευρώ (68% περιθώριο ανόδου), για τη Eurobank στα 2,30 ευρώ (23% ανοδικό περιθώριο), για την Εθνική Τράπεζα στα 9,45 ευρώ (34% ανοδικό περιθώριο) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,30 ευρώ (49% ανοδικό περιθώριο) και προτιμά την Alpha Bank και την ΕΤΕ.

Η UBS προτείνει για την Εθνική Τράπεζα τα 11,20 ευρώ με 56% περιθώριο ανόδου, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,70 ευρώ και 50% περιθώριο ανόδου, για την Alpha Bank τα 2,32 ευρώ με 45% περιθώριο ανόδου και τέλος για τη Eurobank τα 2,74 ευρώ με 38% περιθώριο ανόδου. Οι κορυφαίες επιλογές της ελβετικής τράπεζας είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, καθώς η πρώτη ξεχωρίζει με την κερδοφορία της και η έτερη με την αποτίμησή της.

Η Citi εξηγεί ότι «τα κέρδη ήταν ισχυρά τα τελευταία τρίμηνα, υποστηριζόμενα από τη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους από τις αυξήσεις των επιτοκίων, την αξιοπρεπή αύξηση των δανείων, την ισχυρή δυναμική των αμοιβών και το συγκρατημένο λειτουργικό κόστος και κόστος κινδύνου. Αν και οι προοπτικές κερδών τίθενται υπό μεγαλύτερη πρόκληση τώρα που τα επιτόκια μειώνονται, ο αντίκτυπος μετριάζεται από τις ενέργειες της διοίκησης και τα καλά συμπεριφερόμενα beta καταθέσεων και τη μέτρια στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις. Ως εκ τούτου, προβλέπουμε μόνο μια μέτρια αρνητική πορεία ολίσθησης των κερδών του σύμπαντος κάλυψης των ελληνικών τραπεζών μας και θεωρούμε τις ελληνικές τράπεζες φθηνές σε σύγκριση με την ευρύτερη ομάδα ομολόγων τους τόσο σε επίπεδο P/BV έναντι ROE όσο και σε επίπεδο P/E», εξηγεί ο Nellis.

«Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) έχουν κορυφωθεί και οι προοπτικές είναι πιο δύσκολες, καθώς τα επιτόκια μειώνονται, αλλά οι τράπεζες αναμένεται να μετριάσουν τον αντίκτυπο με στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου, επέκταση της διάρκειας του χαρτοφυλακίου επενδυτικών τίτλων και αύξηση του όγκου. Ως εκ τούτου, προβλέπουμε μόνο μια μέτρια αρνητική καθοδική πορεία για το NII και τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Η αύξηση των προμηθειών αναμένεται να παραμείνει υποστηρικτική για την αύξηση των κερδών, όπως και το περιορισμένο λειτουργικό κόστος και το κόστος κινδύνου. Παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες δεν προσφέρουν αύξηση κερδών, εξακολουθούν να εμφανίζονται φθηνές σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο σε επίπεδο P/BV έναντι ROE, όσο και σε επίπεδο P/E.  Βλέπουμε το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου στην Alpha Bank, δεδομένης της σημαντικής έκπτωσης στην αποτίμησή της σε σχέση με τους ομολόγους της, ακολουθούμενη από την Πειραιώς και την ΕΤΕ. Σημειώνουμε ότι για τη Eurobank επαναλαμβάνουμε την κάλυψη με αξιολόγηση buy και τιμή στόχο €2,40 μετά από μια περίοδο περιορισμού», επισημαίνει ο Nellis.

Η UBS, από την πλευρά της, έχοντας ξεκινήσει τον Ιούλιο την κάλυψη των συστημικών ελληνικών τραπεζών, παραμένει αισιόδοξη με την επενδυτική υπόθεσή της. «Επισημαίνουμε τρεις βασικούς λόγους για την υπόθεση αγοράς μας: Πρώτο, οι τράπεζες έχουν βγει δυναμικά από την κρίση, καθώς τα NPEs ομαλοποιήθηκαν και με σταθερή κερδοφορία που οδηγεί στην αύξηση της καθαρής αξίας και του κεφαλαίου. Με τις τράπεζες να έχουν καταβάλει πρόσφατα το πρώτο μέρισμα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, βλέπουμε σημαντικές δυνατότητες για διανομές, πιθανότατα πέρα και πάνω από τα συντηρητικά τους σχέδια πληρωμών.

Το διαθέσιμο κεφάλαιο για διανομή πάνω από τους εσωτερικούς κεφαλαιακούς στόχους τους κατά τα επόμενα τρία χρόνια θα μπορούσε να ανέλθει σε 60% της κεφαλαιοποίησης του κλάδου. Δεύτερο, οι τράπεζες είναι μεγάλοι ωφελημένοι από έναν ισχυρό κύκλο εταιρικών πιστώσεων και προβλέπουμε ότι οι εταιρικές πιστώσεις θα αυξηθούν κατά 8,7% ετησίως το 2023-2026, καθώς τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου αποκάλυψαν ζωηρή αύξηση των εταιρικών πιστώσεων (+3,5% σε τριμηνιαία βάση, +10,2% σε ετήσια βάση).

Αυτό σε συνδυασμό με τα επιτοκιακά περιθώρια (NIMs) που διατηρούνται καλύτερα από το αναμενόμενο (αντιστάθμιση και χαμηλότερα για μεγαλύτερα beta καταθέσεων) θα πρέπει να οδηγήσει σε πιο ανθεκτική παραγωγή καθαρών εσόδων από τόκους (NII) από ότι αναμενόταν από την αγορά. Τρίτο, οι τράπεζες προβάλλονται ως ορισμένες από τις φθηνότερες τόσο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών τραπεζών, όσο και στο πλαίσιο των οικονομιών της Ευρώπης, ιδίως σε σχέση με τον δείκτη εσωτερικής αξίας P/TNAV έναντι του δείκτη αποδοτικότητας ROTE.

Υπολογίζουμε ένα τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων που κυμαίνεται από 17,2% έως 21,4% για τις τέσσερις τράπεζες, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου μόλις 3,1%, ενώ βλέπουμε την απόδοση του ομολόγου να μειώνεται περαιτέρω από εδώ και πέρα. Βλέπουμε ανοδική πορεία στα συντηρητικά επιχειρηματικά σχέδια με πιθανές αναβαθμίσεις με την πάροδο του χρόνου να αποτελούν καταλύτη για επαναξιολόγηση», καταλήγει ο οίκος.

Διαβάστε επίσης

UBS, Optima Bank και Pantelakis Securities «ποντάρουν» στις ελληνικές τράπεζες

Goldman Sachs, UBS και UniCredit Bank δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε Ελλάδα και οικονομία

Pantelakis Securities: Νέες αυξημένες τιμές στόχοι για ΕΤΕ-Eurobank – Διατηρεί τιμή στόχο σε Alpha Bank-Τράπεζα Πειραιώς