• Business

    Πλειστηριασμοί: 6ο σφυρί για την Κοντοβερός (Freskot) στον Ασπρόπυργο μετά το λουκέτο


    Στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει μπει και η κεντρική μονάδα της γνωστής εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων Κοντοβερός – Freskot στον Ασπρόπυργο, μετά την παλιά έδρα της εταιρείας στο Μοσχάτο καθώς και άλλα ακίνητα.

    Συγκεκριμένα, στις 18 Οκτωβρίου του 2024 πρόκειται να χτυπήσει το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για το βασικό ακίνητο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο λίγο καιρό αφότου έκανε γνωστή την πτώχευσή της.

    Το ακίνητο βρίσκεται στην πλατφόρμα e-auction με τιμή εκκίνησης τα 4.390.517,00 € και επισπεύδουσα INTRUM HELLAS, ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι τα 700.000 ευρώ.

    Η ιστορία

    Με ιστορία μισού αιώνα, η εταιρεία «Κοντοβερός» ήταν η πρώτη που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στη χώρα μας, αλλά και η πρώτη που εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Πρωταγωνιστής μιας επιτυχημένης πορείας είναι ο αείμνηστος  Μανώλης Κοντοβερός.

    Με καταγωγή από την Κω, έφυγε για το Βελγικό Κονγκό στην Αφρική όπου  εκεί ίδρυσε με έναν συνέταιρο, την εταιρεία γενικού εμπορίου Societa Menase Contoveros.

    Λίγα χρόνια μετά όμως, φεύγει από το Κονγκό αφού γνωρίζει τη γυναίκα του Κυριακή, κόρη επιχειρηματία με αλιευτικά σκάφη στον Πειραιά.

    Πίσω στην Ελλάδα κάνει τη δική του αρχή, αλλάζοντας τα καταναλωτικά δεδομένα και φέρνοντας για πρώτη φορά κατεψυγμένα αλιευτικά στην Ελλάδα.

    Έτσι η freskot ιδρύεται το 1968 από τον Εμμανουήλ Κοντοβερό, με έδρα το Μοσχάτο Αττικής και αντικείμενο την εισαγωγή, εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία και διανομή κατεψυγμένων αλιευμάτων και άλλων κατεψυγμένων τροφίμων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η εταιρεία ξεκίνησε δυναμικά και τις εξαγωγές.

    Το 2001, από την μονάδα στο Μοσχάτο, η εταιρεία μεταφέρεται στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο Αττικής.

    Τα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία έλαβε σημαντικές διακρίσεις για τα καινοτόμα προϊόντα της, όπως με το “Κοντοβερός Μεζεδάκι” με το οποίο κατέκτησε την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διατροφικής Καινοτομίας “Ecotrophelia 2011”.

    Στην κεφαλή της επιχείρησης βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια τα αδέλφια Μάριος και Χρίστος Κοντοβερός.

    Μέχρι το 2011 η εταιρεία σημείωνε μόνο επιτυχία και αναγνώριση, με τζίρους της τάξης των 48 εκατ. ευρώ.

    Από το 2022 αρχίζει για την freskot η καθοδική πορεία, όπως φαίνεται και μέσα από τους ισολογισμούς.

    Για παράδειγμα, οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις δείχνουν κύκλο εργασιών στο 1,714 εκατ. ευρώ από 3,184 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με το μικτό κέρδος στις 352.987 ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ζημιογόνο κατά 3,131 εκατ. ευρώ.

    Οι υποχρεώσεις ξεπερνούσαν τα 2,2 εκατ. τόσο προς τη φορολογική διοίκηση όσο τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες και τους προμηθευτές.

    Έκτοτε, η εταιρεία πήρε αποκλειστικά τον δρόμο της οικονομικής καταστροφής με τα περιουσιακά της στοιχεία και τη βιομηχανική μονάδα που έστησε το 2001 στον Ασπρόπυργο να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

    Από τον Μάρτιο του 2024 η εταιρεία έχει περιέλθει σε παύση πληρωμών, καθώς απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές και επενδυτές και κατέστη ανέφικτη η συμφωνία με τους πιστωτές για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης.

    Στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατεψυγμένων και νωπών ειδών διατροφής  Frescot, με επικεφαλής τον Μάριο Κοντοβερό, αποφάσισε την άμεση διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας στον Ασπρόπυργο.

    Να σημειωθεί πως το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων στο τέλος του 2022 ήταν στα 24,048 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο άνω των 4 εκατ. ευρώ.

    Το ακίνητο

    Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται στη θέση Λάκκος Κάτσαρη του Δήμου Ασπροπύργου.

    Σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα πρόκειται για ένα ενιαίο αγροτεμάχιο το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση όμορων αγροτεμαχίων που διαμορφώνουν συνολική επιφάνεια 17.760,48 τ.μ.

    Το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας εντός του οικοπέδου περιλαμβάνει τα εξής:

    Υπόγειο επιφάνειας 1.030,66 τ.μ. βάσει των οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 69,41 τ.μ.

    Ισόγειο επιφάνειας 3.495,72 τ.μ. βάσει των οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 313,82 τ.μ.

    Πατάρι επιφάνειας 418,52 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 88,68 τ.μ.

    Α΄ όροφο επιφάνειας 2.259,47 τ.μ., Β΄ όροφο επιφάνειας 535,35 τ.μ., βάσει οικοδομικών αδειών, στον οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 466,88 τ.μ. και αυθαίρετες κατασκευές στη στέγη επιφάνειας 38,61 τ.μ.

    Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου έχουν κατασκευασθεί φυλάκιο, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και εκκλησία επιφάνειας 51,98 τ.μ.

    Στην εσωτερική αυτοψία, διαπιστώθηκαν ανά όροφο τα εξής:

    To Υπόγειο περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, αποθήκη υλικών συσκευασίας, μηχανουργείο, μηχανοστάσιο πυρόσβεσης, ψυχροστάσιο, χώρους δεξαμενών, Η/Μ και υποσταθμό ΔΕΗ.

    Το Ισόγειο περιλαμβάνει χώρους παραλαβής, γραφείο κίνησης, χώρους επεξεργασίας, ψυκτικούς θαλάμους, θαλάμους συντήρησης, ράμπες φορτοεκφόρτωσης, βιομηχανικούς Ανελκυστήρες και 2 ανελκυστήρες προσωπικού.

    Το Πατάρι αποτελείται από χώρους γραφείων και χώρους αποδυτηρίων.

    Ο Α΄ όροφος διαθέτει χώρους επεξεργασίας και παραγωγής έτοιμων γευμάτων, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους αποδυτηρίων, χώρο ιατρείου, φούρνους κοπών, ανελκυστήρες προσωπικού και εμπορευμάτων και αποθήκες τροφίμων.

    Και ο Β΄ όροφος χρησιμοποιείται ως γραφείο και αρχείο της εταιρείας, καθώς και ως χώρος εστίασης – τραπεζαρία του προσωπικού.

    Το σύνολο των αγροτεμαχίων φέρει περίφραξη από μαντρότοιχο, κάγκελα και συρματόπλεγμα, ενώ στην είσοδο υπάρχει συρόμενη καγκελόπορτα.

    Τέλος, ο περιβάλλων χώρος του βιομηχανικού κτηρίου είναι τσιμεντοστρωμένος και διαμορφωμένος σε πάρκινγκ, και σε χώρο εισόδου – εξόδου φορτηγών, για φορτοεκφόρτωση προϊόντων.

    Τα σφυριά

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς έχουν προηγηθεί πέντε άγονες προσπάθειες.

    Το πρώτο σφυρί χτύπησε τον Φεβρουάριο του 2023, με τιμή εκκίνησης τα 7,54 εκατ. ευρώ.

    Στις 7 Απριλίου του 2023 διενεργήθηκε επαναληπτικός πλειστηριασμός στην ίδια τιμή ωστόσο ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

    Το επόμενο ηλεκτρονικό σφυρί ορίστηκε για τις 2 Ιουνίου, με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20%, στα 6.053.857 ευρώ χωρίς αποτέλεσμα.

    Άγονος ήταν και ο πλειστηριασμός που ακολούθησε στις 14 Ιουλίου, και με τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 35%, στα 4.902.508 ευρώ.

    Ο τελευταίος από τους χαμένους πλειστηριασμούς διενεργήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2023, με τιμή εκκίνησης τα 4.902.508,99 ευρώ, εκ των οποίων 4.550.000 ευρώ για το ακίνητο και 352.509 ευρώ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

    Ο έκτος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου 2024 με επισπεύδουσα την Intrum Hellas, και τιμή πρώτης προσφοράς στα 4.390.517 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί οι εγκαταστάσεις της Demco, το «στρατηγείο» του Κοντομηνά

    Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί το εργοστάσιο της Αλλατίνη (Nutriart) στη Σίνδο – Τα 300 χρόνια ιστορίας

    Πλειστηριασμοί: Τι κλήρωσε για την ΕΛΥΦ της οικογένειας Ακκά και το ξενοδοχείο φιλέτο στις Σπέτσες



    ΣΧΟΛΙΑ