• Πολιτική

    Med9: Γιατί συμμετέχει ο βασιλιάς της Ιορδανίας στη Σύνοδο

    Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας


    Η ανάγκη να παρέμβει η Ε.Ε για την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή αλλά και οι προτεραιότητες της Κομισιόν για τις Μεσογειακές χώρες, και θέματα όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ανταγωνιστικότητα είναι στην ατζέντα της MED9 που πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο.

    Η συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη Σύνοδο.

    Για τη Λευκωσία στόχος είναι σε πρώτο στάδιο να υπάρξει από τους εννέα μία κοινή τοποθέτηση για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με το βλέμμα στραμμένο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να παρέμβουν ουσιαστικά με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

    Η παρουσία του βασιλιά της Ιορδανίας ανεβάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών ως προς τα ουσιαστικά αποτελέσματα της Συνόδου.
    Θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση Χριστοδουλίδη – Αμπντάλα ενώ ο βασιλιάς της Ιορδανίας που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα δυτικά και τα αραβικά κράτη θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Κομισιόν και τους 9 Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την υποδοχή των ηγετών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Σύνοδος θα ξεκινήσει με γεύμα εργασίας στη 1:45 μ.μ. με θέμα συζήτησης τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ιορδανίας. Ακολούθως, στις 3:40 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος εργασίας με θέμα τη Μέση Ανατολή, όπου ο βασιλιάς της Ιορδανίας θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί.

    Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης, ιδίως μετά τη επέκτασή της στον Λίβανο. Επίσης θα συζητηθούν ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η ανάγκη ανάληψης περαιτέρω πρωτοβουλιών για την προστασία άμαχων πολιτών και η στήριξη στον λαό του Λιβάνου.

    Οι Μεσογειακές Προτεραιότητες της Κομισιόν

    Το δεύτερο μέρος της Συνόδου θα είναι αμιγώς ευρωπαϊκού χαρακτήρα Σύνοδος εργασίας, με θέμα τις μεσογειακές προτεραιότητες για τον επόμενο θεσμικό κύκλο.

    Θα ξεκινήσει αφού αποχωρήσουν ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας, στις 5 το απόγευμα.

    Τρία είναι τα θέματα που , σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος θα θέσει προς συζήτηση

    Μετανάστευση: Θα κάνει αναφορά στη σημασία ισορροπημένης προσέγγισης, αφενός, με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που πρέπει να εφαρμοστεί και, αφετέρου, με την εξωτερική της διάσταση.

    Κλιματική αλλαγή: ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί στην επανενεργοποίηση της κυπριακής πρωτοβουλίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Ανταγωνιστικότητα: που θα είναι και το κυρίαρχο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες, καθώς θα συζητηθεί τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου όσο και σε επίπεδο άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Νοεμβρίου.

    Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος σκοπεύει να αναδείξει τη σημασία σημαντικών επενδύσεων και τη μείωση εξαρτήσεων, με στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, όπως επίσης και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ούτως ώστε να επιτευχθεί περισσότερη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στην Κύπρο

    Στέφανος Κασσελάκης: Το Συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος του κόμματος – Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ