• Οικονομία

    Αποκλειστικό: Ο Γιώργος Πιτσιλής για άλλα 5 χρόνια στην ΑΑΔΕ – Ορίζονται και τρεις υποδιοικητές

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ


    Μεγάλη ανατροπή και τέλος στα σενάρια που διακινούνταν μέχρι τώρα για τη νέα ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, τη θέση του Γιώργου Πιτσιλή στη διοίκηση της ΑΑΔΕ θα πάρει… ο Γιώργος Πιτσιλής.

    Κι όχι με την χορήγηση παράτασης έξι μηνών ή ενός χρόνου, όπως είχε διαρρεύσει τον τελευταίο καιρό.

    Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, αποφάσισε να ανανεώσει για ακόμη πέντε χρόνια τη θητεία του νυν διοικητή, και ταυτόχρονα να αλλάξει ριζικά το οργανόγραμμα της Ανεξάρτητης Αρχής.

    Συγκεκριμένα, θα οριστούν τρεις υποδιοικητές, που θα αναφέρονται στον κ. Πιτσιλή και θα έχουν συγκεκριμένες και διακριτές αρμοδιότητες.

    Ενας υποδιοικητής θα οριστεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι σαν υποδιοικητής IT δηλαδή.

    Ο δεύτερος θα είναι αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα.

    Ο τρίτος θα είναι υπεύθυνος για τα νομικά ζητήματα και τη λειτουργία της Αρχής εσωτερικά.

    Ενδεχομένως θα λειτουργεί και ως… προσωπάρχης, δηλαδή θα συντονίζει το προσωπικό της ΑΑΔΕ και θα επιλαμβάνεται των νομικών ζητημάτων που προκύπτουν.

    Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ, μετά το τέλος Ιανουαρίου, και τη λήξη της θητείας της παρούσας διοίκησης, θα λειτουργεί με πλέον σύγχρονο τρόπο και διαδικασίες ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

    Ικανός, επίμονος και κυρίως αδιάφθορος 

    Σε ό,τι αφορά την παραμονή του Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος θυμίζουμε είναι επικεφαλής από το 2016, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι επιλέγεται να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει καθώς γνωρίζει άριστα τον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ και ταυτόχρονα έχει προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς project εκσυγχρονισμού του φορολογικού μηχανισμού, με εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, αποτελέσματα.

    Το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, κρίνει εξαιρετικά επιτυχημένη τη θητεία του στην ΑΑΔΕ αναγνωρίζοντάς του τον σημαίνοντα ρόλο που έχει παίξει στην μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

    Αύξηση η οποία προέρχεται κυρίως από την συνεχή μάχη της Αρχής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μάχη η οποία έχει αποδώσει καρπούς καθώς τα κρατικά ταμεία γεμίζουν.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής
    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Πιστώνουν επίσης στον κ. Πιτσιλή τις επιτυχημένες προσπάθειες που έχει κάνει για τον εκσυγχρονισμό των εφοριών, τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, και κυρίως για την επέκταση παντού των POS και τη σύνδεση των τερματικών των ελεύθερων επαγγελματιών με την ΑΑΔΕ ώστε όλα να περνούν από τη φορολογική διοίκηση.

    Η εξαιρετική χημεία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του κ. Πιτσιλή με το Μαξίμου, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και το γεγονός ότι είναι ικανός, επίμονος και κυρίως αδιάφθορος. οδήγησαν στην απόφαση για την παραμονή του.

    Η οποία προφανώς θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση καθώς έχει ολοκληρώσει δύο θητείες στην ΑΑΔΕ.

    O Γιώργος Πιτσιλής έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ το 1975. Είναι  Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με επιστημονική ειδίκευση και σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε όλο το φάσμα του  Φορολογικού Δικαίου, Ελληνικού, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού.

    Είναι απόφοιτος του Κλασσικού Λυκείου Αναβρύτων. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I).

    Μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ διαθέτει και γνώσεις Γερμανικών.

    Οι υποδιοικητές

    Σημαντική θεωρείται και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, ορίζοντας τρεις υποδιοικητές. Στα πρότυπα λειτουργίας δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδας ή του ΕΦΚΑ με διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες.

    Ο υποδιοικητής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα αναλάβει τα περαιτέρω βήματα για την ενσωμάτωση στη φορολογική διοίκηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε μπει στην εποχή του ΑΙ.

    Στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της καταπολέμησης της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, με τη χρήση των σύγχρονων δεδομένων που φέρνει η τεχνολογία.

    Από τη χρήση νέων συστημάτων για την εύρεση των φοροφυγάδων μέχρι βεβαίως τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη από την ΑΑΔΕ, χωρίς την παραμικρή επαφή με τις εφορίες (ένα ακόμη βήμα για την καταπολέμηση της παράνομης συναλλαγής).

    Ο υποδιοικητής που θα αναλάβει τα φορολογικά θέματα θα είναι υπεύθυνος για τις αλλαγές που απαιτούνται στον τομέα αυτό, πάντα με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων.

    Τέλος ο υποδιοικητής για τα νομικά θέματα θα είναι αρμόδιος για όλες τις νομικές πτυχές των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται η ΑΑΔΕ.

    Οι μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα ανώτατα κλιμάκια της Αρχής, δεν θα επηρεάσουν τον τρόπο εργασίας του συμβουλίου διοίκησης και των διευθύνσεων.

    Αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο αφού πρώτα θα έχουν περάσει από τη Βουλή οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται.

    Βεβαίως η επιλογή των κατάλληλων προσώπων θα γίνει μέσω διαγωνισμού, θα υπάρξουν υποψηφιότητες από όποιον θέλει και θα γίνει η τελική επιλογή.

    Διαβάστε επίσης:

    Εισήγηση – έκπληξη για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης – Τι ζητά ο Σταϊκούρας από Περιστέρ

    Βασίλης Κικίλιας: Το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου στη Βούλα που ο υπουργός πούλησε με κέρδος 629 χιλ. ευρώ και η… Cave

    Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί οι εγκαταστάσεις της Demco, το «στρατηγείο» του Κοντομηνά



    ΣΧΟΛΙΑ