• Business

    Telekom: Επιταχύνει την ανάπτυξή της μέσω της συστηματικής χρήσης τεχνητής νοημοσύνης

    • NewsRoom
    Timotheus Höttges, CEO Deutsche Telekom

    Timotheus Höttges, CEO Deutsche Telekom


    Σε νέα φάση ανάπτυξης ανεβάζοντας ρυθμούς για τα επόμενα χρόνια περνάει η Telekom, που ήδη διαθέτει περισσότερους από 300 εκατομμύρια πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της COSMOTE, που αποτελεί μέλος του Ομίλου Telekom, οι παγκόσμιες οικονομίες κλίμακας και η συστηματική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence – AI) πρόκειται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, όπως και ένα data-driven επιχειρηματικό μοντέλο.

    Ειδικότερα, με βάση τα οικονομικά μεγέθη για το 2023, ο Όμιλος Telecom αναμένει ανάπτυξη κατά μέσο όρο περίπου 4%, ετησίως τόσο στα καθαρά έσοδα, όσο και στα έσοδα από υπηρεσίες έως το 2027. Το προσαρμοσμένο EBITDA AL προβλέπεται να αυξάνεται κατά μέσο όρο 4-6% ετησίως.

    Η ανάπτυξη θα προέλθει από τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: Σε επίπεδο Ομίλου, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, η Telekom αναμένει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών 2,5-3% και του προσαρμοσμένου EBITDA AL της τάξης του 3-4%. Παράλληλα, αναμένεται μέση ετήσια αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή άνω του 11%, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε περίπου 2,50 ευρώ το 2027. Έως τότε, οι ελεύθερες ταμειακές ροές AL αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 21 δισ. ευρώ.

    «Ξεκινάμε το επόμενο στάδιο», δήλωσε ο Tim Höttges, διευθύνων σύμβουλος της Telekom. « Τα τελευταία χρόνια η στρατηγική μας, μας οδήγησε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Πετύχαμε ή και ξεπεράσαμε σχεδόν όλους τους στόχους μας, με αποτέλεσμα η αξία μας σήμερα να είναι μεγαλύτερη από εκείνη όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων συνολικά στην ήπειρο όπου δραστηριοποιούμαστε. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη θέση στο μέλλον, για παράδειγμα, με πιο εντατική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».

    Στην Ημέρα Κεφαλαιαγοράς (Capital Markets Day) στη Βόννη, ο Όμιλος Telekom επιβεβαίωσε την ελκυστική του πολιτική αμοιβών των μετόχων: Στο μέλλον, θα συνεχίσει να καταβάλει 40-60% των επαναλαμβανόμενων προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή με τη μορφή μερισμάτων. Για το οικονομικό έτος 2024, η Telekom ανακοίνωσε πληρωμή μερίσματος ύψους 90 λεπτών ανά μετοχή, η οποία προβλέπεται να καταβληθεί το 2025. Αυτή η απόφαση υπόκειται σε έγκριση από τα αρμόδια όργανα. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το 2025 θα πραγματοποιηθούν επαναγορές ιδίων μετοχών ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

    Έως το 2027, η Telekom σχεδιάζει να πετύχει άνω των 15 δισ. ευρώ πλεονάσματα, επιπλέον των επενδύσεων στην επιχείρηση και των πληρωμών μερισμάτων. Αυτό το περιθώριο θα δώσει στην Telekom την ευελιξία να επιλέξει την αύξηση του μεριδίου της στην T-Mobile US ή την επαναγορά πρόσθετων ιδίων μετοχών, καθώς και να διευκολύνει τη γενικότερη στρατηγική ευελιξία της. Οι επενδύσεις του Ομίλου (εκτός ΗΠΑ), εξαιρουμένου του φάσματος κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να αντιστοιχούν σε 21% των εσόδων από υπηρεσίες το 2027. Ο δείκτης μόχλευσης (καθαρό χρέος συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων στο προσαρμοσμένο EBITDA) αναμένεται να παραμείνει σταθερός από το 2024, της τάξης του 2,75 ή χαμηλότερος.

    Η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης θα είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού μοντέλου. Η Telekom επιθυμεί ένα μοντέλο που βασίζεται περισσότερο στα δεδομένα (data-driven), έχει μεγαλύτερο βαθμό αυτοματοποίησης και κάνει πιο εντατική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, η αυτοματοποιημένη ταυτοποίηση και τεκμηρίωση πελατών, καθώς και η υποβολή αιτημάτων ενημέρωσης με βάση την ΑΙ, αναμένεται να απλοποιήσουν τις διαδικασίες υποστήριξης πελατών, να βελτιώσουν την προώθησή τους μέσω των κατάλληλων διαύλων και να επιταχύνουν την εκτέλεσή τους.

    Η Telekom συνεχίζει να επενδύει μαζικά στα δίκτυα οπτικών ινών. Στη Γερμανία, ο Όμιλος αναμένεται να εγκαθιστά δίκτυα οπτικών ινών σε περίπου 2,5 εκατομμύρια επιπλέον νοικοκυριά ετησίως έως το 2027. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών με δίκτυο οπτικών ινών θα ανέρχεται σε περίπου 17,5 εκατομμύρια. Παράλληλα, το ποσοστό των ενεργών χρηστών της υπηρεσίας αναμένεται να ξεπεράσει το 20%, σε σύγκριση με το τρέχον ποσοστό που ανέρχεται σε περίπου 14%. Το 2027, ο αριθμός των νέων πελατών FTTH (fiber-to-the-home) αναμένεται να φτάσει περίπου το 1 εκατομμύριο, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για φέτος που εκτιμώνται σε 450.000. Οι ευρωπαϊκές εθνικές εταιρείες αναμένεται να εγκαθιστούν δίκτυα οπτικών ινών σε περίπου 1 εκατομμύριο επιπλέον νοικοκυριά ετησίως. Το 2027, ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών με δίκτυο οπτικών ινών αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13,5 εκατομμύρια.

    Επίσης, συνεχίζει να αναπτύσσει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της το 2027, η κάλυψη δικτύου 5G στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 99%. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, περίπου το 90% των χώρων θα διαθέτει ταχύτητες λήψης άνω του 1 Gbit/s. Στις ευρωπαϊκές εθνικές εταιρείες, η κάλυψη δικτύου 5G πρόκειται να αυξηθεί από 78% σήμερα σε 95% το 2027.

    «Η Telekom επιθυμεί να επεκτείνει περαιτέρω την ηγετική της θέση στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την ποιότητα και την ταχύτητα μετάδοσης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

    Διαβάστε επίσης

    Tesla: Παρουσιάζει το νέο της Robotaxi

    Advanced Telecoms & IoT Summit: To σημείο συνάντησης για τον κλάδο των επικοινωνιών

    Πειραιώς: Συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το Πρόγραμμα «Αναγνωρίζω – Προστατεύω» για την παιδική προστασία



    ΣΧΟΛΙΑ