ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βασικό θέμα συζήτησης του Συμβουλίου ήταν η εξεύρεση λύσεων για την περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης, μέσω της κινητοποίησης συγκεκριμένων κατηγοριών πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο και των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Κεραμέως ανέπτυξε την απάντηση στο ερώτημα «Πως μπορούμε να τονώσουμε περαιτέρω την απασχόληση στις χώρες μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», επιμερίζοντας την σε δύο ενδεικτικούς άξονες:
- Κατάρτιση, αναβάθμιση δεξιοτήτων, επανεκπαίδευση. Εφοδιασμός των εργαζομένων με σύγχρονες σχετικές δεξιότητες.
- Στοχευμένες ενέργειες για την τόνωση της απασχόλησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατεύθυνση, η Υπουργός επεσήμανε ότι σε ένα δυναμικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι προκλήσεις που καλούνται τα κράτη – μέλη να αντιμετωπίσουν συνιστούν μία αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη. Δεξιότητες, αλλά ακόμη και επαγγέλματα τα οποία δεν υφίσταντο πριν από κάποιες δεκαετίες, παρουσιάζουν σήμερα μεγάλη ζήτηση. Για παράδειγμα, «πράσινα» επαγγέλματα, όπως οι τεχνικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι απαραίτητα για να επιτραπεί η μετάβαση σε οικονομίες φιλικότερες προς το περιβάλλον αλλά αντιστοίχως και επαγγέλματα που απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες.
«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα. Ενδεικτικά, μόλις το 55,6% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν βασικές τουλάχιστον ψηφιακές δεξιότητες, πολλώ δε μάλλον όταν ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030 είναι το 80%» ανέφερε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Στην Ελλάδα, έχουμε αναλάβει μια μεγάλη προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, δίνοντας έμφαση στις «πράσινες» και τις ψηφιακές δεξιότητες. Από το 2019 έως σήμερα, περισσότεροι από 300.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα κατάρτισης που έχει εκπονήσει και υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησής μας (ΔΥΠΑ). Στόχος μας είναι να έχουν φτάσει τους 500.000 έως το τέλος του 2025».
Αναφορικά με την δεύτερη κατεύθυνση, η κα Κεραμέως υπέδειξε ενδεικτικά κατηγορίες εργαζομένων στις οποίες υπάρχουν σημαντικά περιθώρια τόνωσης της απασχόλησης:
- Γυναίκες
- Νέους
- Ηλικιωμένους
Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, η Υπουργός σημείωσε ότι παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στη συγκεκριμένη κατηγορία, υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο βελτίωσης μέσω υιοθέτησης μέτρων όπως επεκτάσεις στις άδειες μητρότητας, φορολογικά κίνητρα για παροχές των επιχειρήσεων προς εργαζόμενους γονείς, μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία των νέων γονέων.
Αναφορικά με τους νέους, η κα Κεραμέως τόνισε ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει επιτευχθεί μείωση στην ανεργία των νέων κατά 48% και η πορεία αυτή μπορεί να συνεχιστεί με στοχευμένες πολιτικές όπως πρακτική άσκηση, ημέρες καριέρας σε σχολεία, Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πανεπιστήμια, επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης σχεδιασμένα ειδικά για νέους.
Τέλος, για τους ηλικιωμένους και κυρίως για τους συνταξιούχους, η Υπουργός ανέφερε ότι «οφείλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη συμμετοχή τους στην εργασία» αναδεικνύοντας ως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η απάλειψη της παρακράτησης του 30% της σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους οδήγησε σε ραγδαία αύξησή τους η οποία ξεπέρασε τους 190.000.
Στο Συμβούλιο Υπουργών παρέστη μαζί με την Υπουργό ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, κ. Ευθύμιος Γεώργιος Κωστόπουλος.
Διαβάστε επίσης:
Diddy: Νέες σοκαριστικές περιγραφές από φερόμενα θύματα του μουσικού παραγωγού
Alpha Bank: Θετικές οι προοπτικές για προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων – Οι Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι
Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας: Αύξηση της κρουαζιέρας κατά 24,08%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα